Στενεύει το τούνελ…

Αυτό ως αποτέλεσμα του αναθεωρημένου ελλείμματος αλλά και της απόκλισης στο ζήτημα των εσόδων και των δαπανών. Το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνει η αντιπαράθεση του Γ. Παπανδρέου με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και η μετάθεση για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης. Τα μέτρα που θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό αφορούν δραστική περικοπή των δαπανών στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών, απολύσεις συμβασιούχων κ.ά.), περικοπές στις δαπάνες νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση του ΦΠΑ, κλείσιμο Οργανισμών, που μπορεί να φέρει και απολύσεις. Θέμα που θέτουν οι εκπρόσωποι της «τρόικας» αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, προκαλώντας τη γενική κατακραυγή. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο ούτε και μείωσης μισθών και συντάξεων.

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της «τρόικας» για αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις, καθώς ζητά να καταργηθούν ουσιαστικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι οι εξελίξεις αποκαλύπτουν την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής και ζητάει αλλαγή του μείγματος.

«Σαρώνουν»

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ θα είναι οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, όπου με απαίτηση της «τρόικας» θα υλοποιηθεί ένα πρωτοφανές κύμα μέτρων, με κλείσιμο φορέων και υπηρεσιών και περικοπή δαπανών σε άλλες, που αυτόματα θα σημάνει μείωση προσωπικού με υποχρεωτική συνταξιοδότηση και μετατάξεις, αλλά και κατάργηση επιδομάτων (μέχρι και κατά 40%). Τα πάνω κάτω θα έρθουν στις αστικές συγκοινωνίες, όπου σχεδιάζεται αναδιάρθρωση και συγχώνευση των φορέων, στα πρότυπα του ΟΣΕ κι ακόμη χειρότερα. Προοπτική που προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, οι οποίοι προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Στα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων κατά 50%. Ταυτόχρονα, στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ερμηνείες…

ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του β΄ γύρου των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση κάθε κόμμα έδωσε τη δική του ερμηνεία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την ψήφο τους οι πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της και απέρριψαν τις σειρήνες της αποσταθεροποίησης. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει μια καθαρή τριετία για να ολοκληρώσει το έργο της. Ο Αντ. Σαμαράς διαπίστωσε ότι η Νέα Δημοκρατία βγήκε από τις εκλογές ανανεωμένη και πιο ισχυρή και ότι το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφές: Οι πολίτες ζητούν αλλαγή πολιτικής. Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι το μήνυμα της δεύτερης Κυριακής ήταν πιο βαθύ και πιο ευρύ καθώς φουντώνει το ρεύμα δυσαρέσκειας και αγανάκτησης. Ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι με την ψήφο τους οι πολίτες ζήτησαν από τα κόμματα να σοβαρευτούν. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προέβλεψε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι ακόμη πιο ανηφορική και πως μπαίνουμε σε μια νέα μεταβατική περίοδο, που στο βάθος έχει εκλογές.

Επί της ουσίας τώρα… Tο

ΠΑΣΟΚ κέρδισε οκτώ περιφέρειες, έναντι πέντε της Νέας Δημοκρατίας, και ύστερα από 20 και πλέον χρόνια πήρε τους δήμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τον Δήμο Πειραιά. Σημείο αναφοράς των εκλογών η μεγάλη αποχή, που κατά μέσο όρο έφθασε και ξεπέρασε το 60%.

Γκρίνιες

Η ΑΠΩΛΕΙΑ των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την επικράτηση του Π. Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκαλεί τριβές και γκρίνιες στη Νέα Δημοκρατία. Ν. Κακλαμάνης και Κ. Γκιουλέκας αποδίδουν την ήττα και στην έλλειψη συμπαράστασης από τους βουλευτές της παράταξης, ενώ ανάλογα παράπονα διατυπώνουν ο Κ. Αγοραστός (νίκησε οριακά στη Θεσσαλία) και ο Θ. Χειμάρας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας). Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί τη Ρηγίλλης, καθώς αποδεδειγμένα ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών δεν μετείχε ενεργά στην προεκλογική μάχη. Από στελέχη εκφράζονται ενστάσεις για ορισμένες επιλογές προσώπων αλλά και για την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος πριν και μετά τις εκλογές. Επισήμως η Ρηγίλλης επέμεινε στην άποψη ότι η παράταξη βγήκε ενισχυμένη από τις εκλογές και προσπαθεί να βάλει φρένο στην εσωστρέφεια.

Ο κ. Σαμαράς έχει στραμμένη την προσοχή του σε δύο κατευθύνσεις: στις πρωτοβουλίες που φέρεται ότι θα αναλάβει ο πρωθυπουργός σε πολιτικό επίπεδο και στην ίδρυση νέου κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει σήμερα σε ειδική τελετή στο Γήπεδο του Μπάντμιντον.

Μείον δύο…

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ της Δικαιοσύνης περνάει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Έπειτα από μυστική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο των Π. Δούκα, Β. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού. Τους δύο πρώτους για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου, τον τρίτο μόνο για συναυτουργία. Αντίθετα, οι προτάσεις για παραπομπή των Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλου δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατά των παραπομπών τάχθηκε ο ΛΑΟΣ με το αιτιολογικό ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Μιλώντας στη Βουλή, οι κ. Δούκας, Μπασιάκος και Κοντός ανέφεραν ότι οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι αστήρικτες και ότι ενήργησαν στο πλαίσιο του νόμου, ενώ έκαναν λόγο για δίωξη με πολιτικά και κομματικά κριτήρια.

Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι ως υπουργός Πολιτισμού δεν είχε καμία εμπλοκή στην ανταλλαγή των ακινήτων, ενώ ο κ. Ρουσόπουλος δεν προσήλθε στη Βουλή, αλλά έστειλε υπόμνημα.


Σχολιάστε εδώ