Πάει για δεκανίκι του Γιώργου

Από το περιβάλλον της λέγεται ότι το νέο κόμμα θα επιδιώξει να λειτουργήσει σαν «καταλύτης» στην προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στο κράτος και τους θεσμούς. Θα επιμείνει με άλλα λόγια στην τακτική που ακολουθεί από τον περασμένο Μάιο στηρίζοντας αντιλαϊκά μέτρα και επώδυνες κοινωνικά αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Τους προηγούμενους μήνες η κ. Μπακογιάννη επεδίωξε και είχε επαφές με οικονομικούς παράγοντες, αλλά και ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης για να εξασφαλίσει τη συνδρομή τους στο πολιτικό εγχείρημά της.
Είναι προφανές ότι ορισμένοι από τους τελευταίους θα της δώσουν «χείρα βοηθείας», είτε για να έχει ένα ακόμη στήριγμα η σημερινή κυβέρνηση, είτε για να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Στο επιτελείο της έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ, υπολογίζοντας ότι στις εθνικές εκλογές θα κινηθεί γύρω στο 5%! Είναι προφανές ότι η κ. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το κόμμα ως έναν νέο, σύγχρονο και απαλλαγμένο από «παλιές αμαρτίες» πολιτικό σχηματισμό.
Ωστόσο η ίδια δεν είναι νέα στην πολιτική, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, άσκησε εξουσία, τη συνοδεύει ένα «βαρύ παρελθόν», το οποίο είναι πρόσφατο για να το έχουν ξεχάσει οι πολίτες. Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη θα χρειαστεί να ανατρέψει την παράδοση που θέλει τα κόμματα που δημιουργούνται από τμήματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να μη… μακροημερεύουν!
Σε πρώτη φάση το κόμμα θα στηριχθεί -όπως λέγεται- περισσότερο σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα που μπαίνουν για πρώτη φορά στον στίβο της πολιτικής και λιγότερο σε παλαιότερες γενιές.
Η κ. Μπακογιάννη και στενοί της συνεργάτες «όργωσαν» την Ελλάδα προκειμένου να πείσουν κόσμο ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας να συμπαραταχθεί στην προσπάθεια. Απευθύνθηκαν κυρίως σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε όσα τη στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά και σε όσους ενδεχομένως αισθάνονται «ριγμένοι» από τη Ρηγίλλης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με εξαίρεση την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, στις άλλες περιοχές τα αποτελέσματα ήταν μέχρι σήμερα πενιχρά.
Η κ. Μπακογιάννη έκανε «ανοίγματα» και σε στελέχη από τον επιστημονικό χώρο (καθηγητές, γιατρούς κ.ά.), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις «έπεσε σε τοίχο»! Αφού της επισήμαιναν ότι ανήκουν στην παράταξη της ΝΔ, την οποία και δεν θα εγκαταλείψουν, την προέτρεψαν στον κατάλληλο χρόνο να επιστρέψει και η ίδια στη βάση της!
Στη φάση αυτή δεν θα προσχωρήσουν στο νέο κόμμα εν ενεργεία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για να μην κατηγορηθεί για «αποστασία» και ξυπνήσει στον κόσμο «μνήμες του ’65». Έτσι, εκτός απροόπτου, στη σημερινή φιέστα θα δώσουν το παρών τους οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, Χρ. Μαρκογιαννάκης και Κ. Κιλτίδης.
Οι υπόλοιποι, όποιοι κι όσοι, θα προσχωρήσουν σταδιακά και στον… κατάλληλο χρόνο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Μεταξύ αυτών οι φήμες θέλουν τους Έλσα Παπαδημητρίου, Γ. Κοντογιάννη, Κ. Καραγκούνη, Μ. Μπεκίρη, ενώ
άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις βουλευτών όπως οι Θ. Γιαννόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Σ. Κεδίκογλου κ.ά. Στη σημερινή εκδήλωση αναμενόταν να παραστούν οι Κ. Γριβέας και Αντ. Σγαρδέλης που… μεσουράνησαν στη Νέα Δημοκρατία επί αρχηγίας του Κ. Μητσοτάκη.
Στο κόμμα αναμένεται λογικά να προσχωρήσει και ο τρίτος της παρέας, ο Θ. Μπεχράκης, ο οποίος δεν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα και κατά συνέπεια έχει… λυμένα τα χέρια. Οι επιτελείς της κ. Μπακογιάννη υπολόγιζαν ότι στη φιέστα θα συγκεντρωθούν περισσότερα από 3.000 άτομα και για τον σκοπό αυτό προηγήθηκε γενική κινητοποίηση για τη μετακίνηση οπαδών από την Κρήτη, κυρίως, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας.
Η δημιουργία ενός νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροδεξιάς θα αποτελέσει ένα επιπλέον «αγκάθι» για τον κ. Σαμαρά, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η τύχη κ. Μπακογιάννη θα εξαρτηθεί από την πορεία της Νέας Δημοκρατίας.
Αν η παράταξη μπει σε πορεία ανάκαμψης και δημιουργήσει τις προοπτικές επανόδου στην εξουσία, αυτόματα η επιρροή του νέου κόμματος θα συρρικνωθεί.


Σχολιάστε εδώ