Ο κανένας

«Νι-κή-σα-με! Νι-κή-σα-με! Νι-κή-σα-με!».
Γεμάτος απορία τον πλησίασα και τον ρώτησα:
– Συγχαρητήρια! Ήσασταν υποψήφιος;
– Όχι, φυσικά.
– Μήπως ψηφοφόρος κάποιου νικητή;
– Ούτε.
– Τότε γιατί χαλάς τον κόσμο; Ποιος νίκησε;
– Ρίξε μια ματιά γύρω σου και θα δεις.
– Κοιτάζω, αλλά δεν βλέπω κανένα.
– Ε, αυτός νίκησε… Ο κανένας!
Μάλιστα, ο κύριος κανένας! Ο άγνωστος Χ, για τον οποίο μας μιλούσαν καιρό τώρα οι δημοσκοπήσεις κι εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα. Να, που τώρα, ο κύριος αυτός μπήκε για τα καλά στην πολιτική μας ζωή κι άντε να τον μαζέψεις. Αθόρυβα, υπομονετικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φυλλάδια, αφίσες, ομιλίες, υποσχέσεις, εκλογικά κέντρα κι εκλογικά μαγειρέματα έφτιαξε τον συνδυασμό «ΑΠΟΧΗ» και χωρίς να κατέβει στις εκλογές ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών! Για να λέμε, μάλιστα, τα πράγματα με τ’ όνομά τους δεν πήρε απλώς τη νίκη, τα σώβρακα τους πήρε, για να τα ανεμίζει δίκην σημαίας.
Εντάξει, κέρδισε το ΠΑΣΟΚ οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες, κέρδισε και η Νέα Δημοκρατία τις άλλες πέντε, αλλά με πόσους χαμένους ψηφοφόρους τις κέρδισαν;
Με αποχή ρεκόρ, που στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, έφτασε ακόμα και το 70%, ποιος μπορεί να πανηγυρίζει;
Πολλά είπαν και πολλά γράφτηκαν γι’ αυτήν την αποχή. Το θέμα, ωστόσο, εντοπίζεται στο εξής: Πώς μπορείς να ξαναμαζέψεις τον κόσμο που δεν πήγε να ψηφίσει. Και για να το καταφέρεις αυτό ένας τρόπος υπάρχει: Να μάθεις πού πήγε!
Προκειμένου, λοιπόν, τα κόμματα να μάθουν πού πήγε ο κόσμος τους, άρχισαν ήδη τις έρευνες, ώστε, αφού εντοπίσουν τα απολωλότα πρόβατα, να τα γυρίσουν πίσω στον τσομπάνη και το μαντρί.
Από τα πρώτα στοιχεία που διέρρευσαν φαίνεται ότι όντως η αποχή έχει και… βάθος και ύψος καθώς οι περισσότεροι πήραν τα βουνά και τις θάλασσες.
Σύμφωνα με εταιρεία δημοσκοπήσεων, το 35% των μη προσελθόντων στις κάλπες πήγε για ραδίκια στην Πάρνηθα, το 28% πήγε για ψάρεμα, το 20% πήγε για ελιές στο χωριό του και το 12% κάθισε στ’ αυγά του, με άλλα λόγια στον καναπέ του.
Εικάζεται ότι το υπόλοιπο 5% πήγε για βρούβες.
Σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, «πώς γίνεται να πάει κανείς για βρούβες σε μια εποχή που δεν έχουν βγει ακόμα οι βρούβες» νέα νοικοκυρά απάντησε με νόημα: «Μα, οι βρούβες είναι σαν αυτούς που ψηφίζουμε. Είτε βγαίνουν είτε δεν βγαίνουν, το ίδιο είναι!»
Αυτή, βέβαια, είναι μια εξήγηση, αλλά δεν είναι αρκετή.
Επειδή, λοιπόν, ο «κανένας» δεν εξυπηρετεί κανέναν, πολύ δε περισσότερο τη Δημοκρατία, κι επειδή η αποχή μπορεί να είναι άλλοθι πολλών και διαφόρων τύπων του καναπέ, καλό είναι να δούμε όλοι το πράμα αλλιώς.
Εκείνοι (οι πολιτικοί) να μη νομίζουν πως ο κόσμος τρώει κουτόχορτο κι εμείς
(οι ψηφοφόροι) να μην κάνουμε την ψήφο μας…
βρούβες!

Γάμα Σίγμα


Σχολιάστε εδώ