Μηνύματα και αποχή

Το πρώτο και σημαντικότερο μήνυμα της αυτοδιοικητικής κάλπης είναι: πολιτική σταθερότητα. Απετράπη η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Τώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει μπροστά της μια καθαρή τριετία, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
•Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η αντιμνημονιακή συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν βρήκε ανταπόκριση από το εκλογικό σώμα. Επʼ αυτού αποδεικτικό στοιχείο είναι και η μεγάλη αποχή, που δείχνει ότι το μισό εκλογικό σώμα αδιαφόρησε έναντι της αντιμνημονιακής ρητορικής, αν και υφίσταται τις συνέπειες του Μνημονίου. Προφανώς αυτό το 50% που απείχε δείχνει ανοχή στην κυβέρνηση, διαφορετικά θα διάλεγε τον εύκολο δρόμο της αντιμνημονιακής ψήφου. Ταυτόχρονα βέβαια η αποχή εκφράζει δυσαρέσκεια, αλλά προς όλο το πολιτικό σύστημα, και ενδεχομένως εκφράζει το «ιδιωτικό όραμα», δηλαδή αδιαφορία για τα κοινά: «Κλείνει η πόρτα μου».
•Το τρίτο μήνυμα αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, που υπέστη ήττα στη σημαντικότερη περιφέρεια, την Αττική, που έχασε την Πελοπόννησο, εκλογική περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά –κι όχι μόνο– που ηττήθηκε στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα. Έτσι τα περί «ολικής επαναφοράς» της ηγεσίας της ΝΔ, έμειναν από… λάστιχο. Όταν κερδίζει η ΝΔ 51 δήμους και το ΠΑΣΟΚ 185, όταν κερδίζει η ΝΔ 5 περιφέρειες και το ΠΑΣΟΚ 8, τότε η «ολική επαναφορά» ισοδυναμεί με αυθαίρετο κατασκεύασμα. Ίσως έφθασε το πλήρωμα του χρόνου να διορθώσει ο Αντώνης Σαμαράς τη γραμμή πλεύσης του, εγκαταλείποντας τον λαϊκισμό του άκρατου αντιμνημονιακού λόγου, που ξενίζει τους νηφάλιους του λεγόμενου μεσαίου χώρου.
•Το τέταρτο μήνυμα αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνοψίζεται στο συμπέρασμα: «ανοχή μεν προς την κυβέρνηση, αλλά δεν αντέχουμε άλλες θυσίες». Απόδειξη επʼ αυτού αποτελεί το γεγονός ότι το ισχυρό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον πρώτο γύρω είχε απήχηση, αλλά όχι πλειοψηφική απήχηση. Τέλος, υπάρχει κι ένα ακόμα μήνυμα: είναι οι μεγάλες ανατροπές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με Καμίνη και Μπουτάρη, πρόσωπα ικανά, πετυχημένα και εκτός των κομματικών τειχών του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, όπου δεν επελέγησαν τα κατάλληλα πρόσωπα, όπως στα Επτάνησα, το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε,
κι αυτό ας γίνει μάθημα.


Σχολιάστε εδώ