Κόστισε 1 εκατ. ευρώ και τώρα θέλουν για επέκταση 7 εκατ. ευρώ!

Αντί όμως να ληφθούν υπόψη οι σοβαρές παρατηρήσεις του ειδικού επιστήμονα Λάμπρου Ράπτη στο ΕΣΡ, αύριο, Δευτέρα, το υπηρεσιακό συμβούλιο του Οργάνου τον καλεί σε απολογία, με ουσιαστικό θέμα την απόλυσή του από την υπηρεσία! Μάλιστα, το μέλος του ΕΣΡ που υπέγραψε για την προμήθεια του συστήματος είναι στην Επιτροπή Κρίσης του ηλεκτρολόγου – μηχανικού Λ. Ράπτη, με εισήγηση άλλου μέλους που έχει προταθεί από το ΠΑΣΟΚ. Τι είδους μήνυμα στέλνει το ΕΣΡ και εξ αντανακλάσεως η κυβέρνηση, υπό τον αρμόδιο υπουργό Τ. Χυτήρη;

«Προβληματικός ο “Πανόπτης” που προμηθεύτηκε το ΕΣΡ», έγραφε εγκαίρως το «Π», στις 19.9.2010. Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι από τις υποθέσεις προς έλεγχο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Το θέμα είχε φτάσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς ωστόσο να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για το μηχάνημα που –όπως γράφαμε και πριν από έναν χρόνο και επαναφέρουν τώρα το θέμα με ερώτησή τους τρεις βουλευτές του ΚΚΕ– δεν είναι σε θέση να προσφέρει βασικές υπηρεσίες προς το ΕΣΡ, όπως η καταμέτρηση της υπέρβασης του διαφημιστικού χρόνου, της πολιτικής πολυφωνίας κ.ά. Η υπέρβαση του διαφημιστικού χρόνου, όπως και η αδυναμία ουσιαστικής καταμέτρησης της πολιτικής πολυφωνίας είναι κομβικά ζητήματα για τη λειτουργία της τηλεόρασης, καθώς όποιος μεταδίδει περισσότερες διαφημίσεις απ’ όσες ορίζει ο νόμος έχει περισσότερα έσοδα από τους σταθμούς που τηρούν τον νόμο, ενώ η προβολή των πολιτικών προσώπων είναι γνωστό ότι μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό σώμα.

Στην αποκαλυπτική ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Μαυρίκος, αναφέρουν ότι το Ψηφιακό Σύστημα Εποπτείας Ραδιοτηλεοπτικών Προγραμμάτων (Πανόπτης) κόστισε 1.159.060 ευρώ και τώρα συζητείται η επέκτασή του στην επαρχία προς 7.333.970 ευρώ. Σύμφωνα με την Έκθεση Πεπραγμένων που παρέδωσε το ΕΣΡ στη Βουλή (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας), με τον «Πανόπτη» «ενισχύονται οι δυνατότητες του ΕΣΡ για την εποπτεία των τηλεοπτικών σταθμών». Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «προκύπτει και από το πόρισμα ελέγχου λειτουργικής επαλήθευσης του συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού αλλά και τις σχετικές αναφορές του αρμόδιου διαχειριστή του συστήματος ότι οι σχετικοί έλεγχοι του ΕΣΡ αφορούν μόνο 7 από ους 10 τηλεοπτικούς σταθμούς που καταγράφει ο “Πανόπτης” και εστιάζονται μόνο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων αυτών και όχι στο σύνολο του τηλεοπτικού προγράμματος». Ο «Πανόπτης» δεν μπορεί «να αναγνωρίσει τους ομιλητές των διαφόρων συνδυασμών», ενώ «ακόμα και για τους ομιλητές – πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα είναι φτωχά, καθιστώντας τον “Πανόπτη” μη αξιόπιστο για τον έλεγχο της πολιτικής πολυφωνίας».

«Σχεδόν δύο χρόνια μετά την παραλαβή του ”Πανόπτη”», συνεχίζουν οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, «το σύστημα παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες, οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί στη διοίκηση του ΕΣΡ τόσο από τον αρμόδιο διαχειριστή του συστήματος όσο και από το πόρισμα του ελέγχου λειτουργικής επαλήθευσης του συστήματος που πραγματοποιήθηκε στις 21/6/2010 από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού». Θέτουν ζήτημα για «την ακολουθούμενη διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής του έργου

από το ΕΣΡ» αλλά και για το «κατά πόσο ο ”Πανόπτης” καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΡ για την επιτάχυνση των ελέγχων των τηλεοπτικών σταθμών, δεδομένων των σημαντικών ελλείψεων που παρουσιάζει, όπως είναι η μέτρηση του διαφημιστικού χρόνου και η αυτόματη απομαγνητοφώνηση των εκπομπών». «Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, σημαντικά ερωτήματα δημιουργούνται επίσης από την υπογραφή Τεχνικού Δελτίου Έργου μεταξύ του ΕΣΡ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ, συνολικού ύψους 7.333.970 ευρώ για την επέκταση του ”Πανόπτη” εκτός του Νομού Αττικής».

Κατά τους τρεις βουλευτές, «την ίδια στιγμή διώκεται από τη διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο υπεύθυνος διαχειριστής του συστήματος και αντιπρόεδρος των εργαζομένων του ΕΣΡ Λάμπρος Ράπτης, με πειθαρχική δίωξη που ασκείται εναντίον του βασισμένη σε ανυπόστατες κατηγορίες», ο οποίος «επανειλημμένα και εγγράφως» παρουσίασε στη διοίκηση του ΕΣΡ τα προβλήματα του συστήματος.

Ερώτηση για την περίπτωση του Λ. Ράπτη κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Σχολιάστε εδώ