Κάτω… στον Πειραιά

// Μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε το Πρωτοδικείο Πειραιά τους συμβούλους (δημοτικούς και διαμερισματικούς) που εξελέγησαν στον Πειραιά. Τέτοια καθυστέρηση δεν έχει γίνει ποτέ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, γιʼ αυτό και ακούστηκαν πολλές εκδοχές, με πρώτη και καλύτερη τη… λαθροχειρία! Ακούστηκε δηλαδή μετʼ επιτάσεως, στην πλατεία Κοραή, πως η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι είχαν εντοπιστεί παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας στο Ε΄ Διαμέρισμα.

Για να μη γίνονται σχόλια και για να μην ακούγονται διάφορα, μήπως θα έπρεπε οι υπεύθυνοι του Πρωτοδικείου να πουν πού οφείλεται η καθυστέρηση; Γιατί δεν είναι σωστό να υπάρχουν ύστερα από τόσες μέρες «σκιές» στην εκλογική διαδικασία. Έτσι δεν είναι;

// Μπορεί κάποιοι από τον συνδυασμό του Μαντούβαλου να μη στήριξαν τον Μιχαλολιάκο, όπως είχε πει ο επικεφαλής του συνδυασμού του, αλλά κάποιοι τον στήριξαν με το παραπάνω. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχώρισε ο Γιάννης Μαστρονικόλας, ο οποίος αν και εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού (πήρε γύρω στους 1.050), την τελευταία εβδομάδα έκανε αγώνα υπέρ του Μιχαλολιάκου και πήγε πόρτα πόρτα σε πάνω από 2.000 πολιτικούς του φίλους για να τους πείσει να ψηφίσουν τον υποψήφιο της ΝΔ! Έλεγε μάλιστα ότι το αίμα νερό δεν γίνεται και ότι θα έπρεπε όλοι να σκεφθούν ότι ανήκουν στη μεγάλη γαλάζια παράταξη και ότι τον δήμο δεν θα τον κέρδιζε ο Μιχαλολιάκος ή ο Μαντούβαλος αλλά η ΝΔ!

Δεν γνωρίζουμε αν τους έπεισε, αλλά στο Β΄ Διαμέρισμα είχε θεαματική άνοδο στον Β΄ γύρο ο Β. Μιχαλολιάκος.

// Σημαντική βοήθεια είχε ο Β. Μιχαλολιάκος και από στελέχη της ΝΔ που δεν είχαν κατέβει στις εκλογές μαζί του, όπως ο πολιτευτής της ΝΔ Γιάννης Βουτσινάς. Μπορεί την τελευταία στιγμή να δήλωσε ότι δεν θα κατεβεί υποψήφιος, όπως κι άλλοι πολιτευτές της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά, αλλά λειτούργησε το γραφείο του σαν… εκλογικό κέντρο του Μιχαλολιάκου. Και δεν είναι τυχαίο ότι και οι 12 υποψήφιοι που είχε δώσει στον συνδυασμό εξελέγησαν μεταξύ των πρώτων! Κάτι που σημαίνει ότι έφεραν πολλούς σταυρούς στον νέο δήμαρχο.

// Να μην ξεχάσουμε επίσης εκείνους που πήραν τους περισσότερους σταυρούς από κάθε συνδυασμό, από τους τρεις πρώτους, και ήταν: Από τον συνδυασμό του Β. Μιχαλολιάκου εκλέγονται όλοι οι παλαιοί, με πρώτη την Πασχαλίνα Καλαγιά, η οποία είδε την πλάτη μόνο του γιου του βουλευτή του Π. Μελά, πάνω στον οποίον είχε πέσει φυσικά όλος ο εκλογικός μηχανισμός του πατέρα του. Έτσι εκλέγονται, εκτός των δύο που προαναφέραμε, οι Κάρλες, Μανωλάκος, Κατσαφάδος, Σαρρή και βέβαια ο Γιώργος Δαβάκης. Από τους νέους, τους περισσότερους σταυρούς πήραν ο Γιώργος Σιγάλας και ο Γ. Βοϊδονικόλας, ενώ σημαντικές θα είναι οι παρουσίες της Λαουλάκου, του Τουμπέκη, της Ζωής Ρούσσου, του Θεοδώρου και της Μελίνας Φύκια. Από τον συνδυασμό του Μίχα στις πρώτες θέσεις είναι οι Βουράκης, Πόπη Αστεριάδη και Ντεντιδάκης, ενώ οι δύο από τους τρεις του Φασούλα που είχε πάρει, οι Αντωνάτος και Χαμάκος, καταποντίστηκαν, με την αστοχία του δεύτερου να αφήνει πολλά ερωτήματα, αφού είναι πασίγνωστος, αγαπητός και δύσκολα χάνει. Γιʼ αυτό και ακούστηκαν πολλά τα οποία μπορεί και να έχουν βάση. Ο Γιώργος ας το ψάξει λίγο…

Τέλος, από τον συνδυασμό του Μαντούβαλου πρώτος βγήκε ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του ήρωα των Υμίων, και ο Γιάννης Μαστρονικόλας.

// Ο Μιχαλολιάκος έλειπε στη Μάνη, αλλά ο Ηλίας Κατσαφάδος πήγε στο δημαρχείο και ζήτησε από τον αντιδήμαρχο Τάκη Αβραμίδη ενημέρωση για την καθαριότητα! Μήπως… προαλείφεται για αντιδήμαρχος καθαριότητας; Ψαρεύει όμως στα ρηχά, αφού ο Μιχαλολιάκος θα κρατήσει την ευθύνη του τομέα αυτού ο ίδιος…

// Από νωρίς είχαν βρεθεί την Τρίτη οι συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Β. Οικονομάκης και Λεωνίδας Μανωλάκος για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Λέγεται ότι… κανόνιζαν και για τις προαγωγές, τις μεταθέσεις, τους επόπτες κ.λπ. Μήπως ετοιμάζονται να… συνδιοικήσουν με τον νέο δήμαρχο;

// Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μόλις άρχισε να διαφαίνεται η θριαμβευτική επικράτηση του Μιχαλολιάκου, οι υποψήφιοι σύμβουλοί του και το επιτελείο του είχαν συγκεντρωθεί στο γραφείο του για να πανηγυρίσουν. Ο νέος δήμαρχος όμως τους είπε ότι η περίσταση δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, αλλά πολλή δουλειά και υπευθυνότητα, γιατί «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Εννοούσε βέβαια πως ο προεκλογικός αγώνας δεν ήταν τίποτα μπροστά στα ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από την αρχή του χρόνου.

// Δικαίωση για τον Φασούλα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στον Πειραιά. Γιατί όλοι κατάλαβαν πως αν ο δήμαρχος ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και βοηθούσε τον Μίχα, τότε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα έχανε τον δήμο. Ο Γ. Μίχας όμως, με τη συμπεριφορά του και τις μεθοδεύσεις που έκανε για να τον «κόψει» από αντιπεριφερειάρχη, τον έθεσε απέναντί του. Έτσι έχασε την υποστήριξη πολλών Πειραιωτών, είτε ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ είτε όχι, που συμπαθούσαν τον Φασούλα.

Αντί λοιπόν ο Μίχας να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά το διέλυσε με το γνωστό αποτέλεσμα.

Εκείνο που δεν θα μάθουμε ποτέ είναι τι θα γινόταν αν ο Φασούλας επέμενε να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος. Γιατί –όπως φάνηκε– έχει ακόμα πολλά ερείσματα στον Πειραιά. Μπορεί να μην τον θεωρούν επιτυχημένο, αλλά κανένας δεν έχει πει ότι δεν διαχειρίστηκε έντιμα την περιουσία του δήμου ή ότι δεν προσπάθησε.

Γιʼ αυτό άλλωστε και ο Μιχαλολιάκος είτε ότι θα συνεργαστεί και με τον Φασούλα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης. Εφαρμόζει κατά γράμμα αυτό που είχε πει από την αρχή: Θα συνεργαστεί με όλους και δεν θα κάνει αποκλεισμούς. Στον αγώνα για τον Πειραιά που ονειρεύονται όλοι οι Πειραιώτες δεν… περισσεύει κανένας. Εκείνοι που πριν εκλεγούν έκαναν αποκλεισμούς και… επιλογές, πήραν την απάντησή τους από τον κόσμο. Και τώρα θα έχουν όλον τον καιρό να σκεφθούν τα λάθη τους…

// Ενός κακού μύρια έπονται. Οι περισσότεροι από τους αποτυχόντες συμβούλους του Γ. Μίχα τον θεωρούν υπεύθυνο για την αποτυχία τους, επειδή πιστεύουν ότι κατηύθυνε τη σταυροδοσία σε ορισμένους «κολλητούς» του! Αυτό βέβαια μικρή σημασία έχει, μια και ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει μόλις 7 συμβούλους συν τον επικεφαλής, δηλαδή τον Μίχα!

Με την ευκαιρία, να πούμε ότι ο ηττημένος του β΄ γύρου στον Πειραιά κυριολεκτικά δεν… μιλιέται. Έρχεται σε επαφή με ελάχιστους συνεργάτες του και εκτονώνεται ζωγραφίζοντας. Πολιτικός του φίλος, που τον είδε την περασμένη Δευτέρα, είπε χαρακτηριστικά ότι ήταν «φαρμακωμένος»! Δικαιολογημένα για τον ίδιο, αφού δεν περίμενε ότι θα χάσει, αλλά αδικαιολόγητα για τους πολλούς, που αμέσως μετά το αποτέλεσμα του α΄ γύρου τον είχαν… ξεγράψει.

// Στη Β΄ Πειραιά τα πράγματα ήρθαν όπως ακριβώς τα είχαμε γράψει την περασμένη Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε έναν «καλλικρατικό» δήμο που είχε κατά το ήμισυ (περίπτωση Νίκαιας – Ρέντη όπου εξελέγη ο Γ. Ιωακειμίδης, νυν δήμαρχος Ρέντη που κατέβηκε με το χρίσμα της Ιπποκράτους) και έχασε έναν που είχε κατά το ήμισυ (τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, όπου είχε τη Δραπετσώνα, αλλά τώρα έχασε τον ενιαίο δήμο αφού εξελέγη με μεγάλη διαφορά ο ανεξάρτητος, που προέρχεται πάντως από το Κίνημα, Λουκάς Τζανής).

Όμως έχασε κι άλλους δύο δήμους που είχε, το Πέραμα, όπου εξελέγη με διαφορά ο ανεξάρτητος από τον χώρο της ΝΔ Π. Ζουμπούλης, και τη Σαλαμίνα, όπου βγήκε και εδώ με μεγάλη διαφορά ο ανεξάρτητος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσαβαρής.

// Πάντως από τους κερδισμένους των εκλογών ήταν και ο ΠΕΣΥΔΑΠ, αφού οι δήμαρχοι που τον στηρίζουν επανεξελέγησαν, ενώ εκλέχθηκαν και δήμαρχοι (όπως ο Β. Μιχαλολιάκος) που θα τον στηρίξουν από τις αρχές του έτους που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

// Το μεγαλύτερο στραπάτσο το έπαθε ο Λογοθέτης. Κατέβηκε ανεξάρτητος, έπεσε πάνω του στη συνέχεια όλο το ΠΑΣΟΚ (εκτός του Γιάννη Μαρωνίτη, που επέμεινε στην ανεξάρτητη υποψηφιότητά του), αλλά στο τέλος η συμπαράστασή του στους εργάτες καθαριότητας της Νίκαιας, που έκαναν απεργία για να κοντράρουν τον Στ. Μπενετάτο και ξεσήκωσαν τον κόσμο επειδή έπνιξαν την πόλη στα σκουπίδια, τον αποδόμησε στα μάτια των Νικαιωτών οι οποίοι τον θεώρησαν καιροσκόπο.

Αυτό θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι. Οι υποψήφιοι που δεν καταδίκασαν την απεργία τους καταβαραθρώθηκαν, ενώ ο Ιωακειμίδης που είπε ότι αν δεν καθαρίσουν την πόλη θα πάρει σκληρά μέτρα, εξελέγη με 75%!


Σχολιάστε εδώ