Θέση για τον συνεργάτη

Αν δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, άλλωστε, είναι απορίας άξιον γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αναθέσει στη διαφημιστική εταιρεία Leo Burnett τη δημιουργία σχετικών σποτ, με απόφαση που είχε εκδοθεί μερικές μέρες πριν εκπνεύσει η αρχική προθεσμία της 18ης Νοεμβρίου. Το πιθανότερο είναι ότι η προθεσμία θα παραταθεί ως τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και στο μεταξύ θα «τρέξει» η διαφημιστική καμπάνια, μήπως και φιλοτιμηθεί κανένας επιχειρηματίας παραπάνω να… ελεήσει το υπουργείο Οικονομικών. Να δούμε τώρα τι θα σκεφθούν οι δημιουργικοί διαφημιστές για να προβάλουν καλύτερα τη ρύθμιση. Το σλόγκαν «Αγαπάς την Ελλάδα; Περαίωση!» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εν προκειμένω, αν δεν υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα: η περαίωση απευθύνεται σ’ αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν… αν και η οικονομική κρίση έχει αφήσει πολλά ταμεία άδεια.

Απειλητικό εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών έναντι των περίπου 150.000 ελεύθερων επαγγελματιών που πληρώνουν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Οι κατά τεκμήριο κατέχοντες έχουν εξαιρεθεί από την περαίωση και -υποτίθεται ότι- θα περάσουν στο στόχαστρο εξονυχιστικών ελέγχων, για να διαπιστωθεί όχι μόνο πόσο ειλικρινείς ήταν στις δηλώσεις τους, αλλά και αν τα «επίσημα» εισοδήματά τους καλύπτουν την αξία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τους. Πάντως, η ΕΣΕΕ και η ΠΟΜΙΔΑ ζητούν από το υπουργείο να αφήσει κατά μέρος τα σχέδια ελέγχων, να σκεφθεί ότι «κάλλιο πέντε και στο χέρι» και να επιτρέψει και σ’ αυτήν την κατηγορία επαγγελματιών να εισέλθει στον… παράδεισο της περαίωσης, πληρώνοντας γύρω στα 450 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των ιδιοκτητών ακινήτων. Να δούμε τώρα αν και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα εξετάσει σοβαρά την πρόταση, μια που δεν πηγαίνουν και τόσο καλά τα έσοδα της περαίωσης.

Ενδιαφέρουσες οι ανακοινώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη, την Πέμπτη, για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, για το οποίο ακούμε πολλά, με ελαφρώς διαφοροποιημένες εκδοχές του σχεδίου κάθε φορά, από την εποχή της προκατόχου του στο υπουργείο, κ. Λ. Κατσέλη. Μια λεπτομέρεια που βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στις ανακοινώσεις είναι ότι το νέο Ταμείο, που θα διαχειρίζεται τεράστια ποσά από το ΕΣΠΑ και θα τα κατευθύνει στην αγορά με διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία (δάνεια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.ά.), θα λειτουργεί ως ΑΕ, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ό,τι αφορά τα θέματα φερεγγυότητας και ρευστότητας.

Αποκτήσαμε, λοιπόν, μια νέα κρατική τράπεζα; Όχι ακριβώς. Το Ταμείο δεν θα έρχεται σε απευθείας επαφή με τους «πελάτες» του, αλλά θα επιλέγει με διεθνή διαγωνισμό τις τράπεζες που θα αναλάβουν (με το αζημίωτο, φυσικά…) τη διοχέτευση στους παραλήπτες των πιστώσεων και πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά να «ξεσπάθωνε» κατά των τραπεζιτών, αλλά ως κυβέρνηση αναπτύσσει και εμβαθύνει με κάθε τρόπο τα πεδία συνεργασίας μαζί τους…

Ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς, μετά τις εντυπωσιακές ανακοινώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη, είναι ποιος θα καθίσει σ’ αυτήν την ιδιαίτερα ελκυστική «πολυθρόνα» του προέδρου της νέας ΑΕ, καταλαμβάνοντας μια αξιοζήλευτη θέση διαχειριστή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και… σχεδόν τραπεζίτη. Ένα όνομα που ακούγεται είναι αυτό του 35χρονου Γρηγόρη Τασούλα, στενού συνεργάτη του κ. Χρυσοχοΐδη και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πάντως, για μια τόσο καλή θέση υποπτευόμαστε ότι θα εκδηλωθούν αρκετές υποψηφιότητες…


Σχολιάστε εδώ