ΕΦΕΔΡΕΙΑ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ…
Ούτε φυσικά είναι τυχαίο ότι ο Λ. Παπαδήμος συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις όπου συζητούνται θέματα της οικονομίας, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει τη δυσφορία του «τσάρου» Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πλέον δεν αισθάνεται παντοδύναμος.
Αλλά το σημαντικό είναι πως δεν αισθάνεται ούτε ασφαλής.
Η μεγάλη κρίση στην οικονομία, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έπιασε ουσιαστικά κανέναν οικονομικό στόχο παρότι ξεζούμισε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και την οδήγησε στη φτώχεια, ότι για το 2011 θα απαιτηθούν νέα, ακόμα πιο επώδυνα οικονομικά μέτρα με αβέβαια αποτελέσματα, έχουν όλα αυτά δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα ακόμα και εντός της κυβέρνησης εναντίον του «τσάρου».
Και αυτό φάνηκε και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, όπου περίσσεψαν οι αιχμές και η έμμεση πλην σαφής κριτική εναντίον του «πουλέν» του πρωθυπουργού.
Η αναρρίχηση αυτή του Παπαδήμου ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις του με τον Γιώργο κάθε άλλο παρά ανέφελες ήταν.
Μετά τη ΔΕΘ πέρασαν μια περίοδο ψυχρότητας, απ’ τη μεριά του Παπανδρέου, αφού παρά τα όσα είχαν τότε διαρρεύσει και εμμέσως επιβεβαιωθεί και απ’ τον πρωθυπουργό, περί εισόδου του στην κυβέρνηση, αυτός επέλεξε να μείνει εκτός (παρά το γεγονός ότι η θητεία του στην ΕΚΤ είχε τελειώσει και συνεπώς δεν δεσμευόταν) και μάλιστα φρόντισε να πιάσει και σπίτι στις ΗΠΑ…
Ωστόσο τα νεώτερα δεδομένα, η αναθεώρηση του ελλείμματος που οδηγεί σε ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα και η προσπάθεια του Παπανδρέου να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου, που απαιτεί νέες συμμαχίες, τον επανέφεραν στο προσκήνιο.
Και κάποιοι θυμούνται ορισμένες συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνιο, τότε που επικρατούσε μεγάλη ρευστότητα περί τα οικονομικά και συζητούνταν οι αλλαγές στην κυβέρνηση.
Τότε, θυμούνται κάποιοι, ένα σενάριο που φάνηκε θελκτικό στον Γιώργο ήταν αυτό που προέβλεπε την είσοδο του Παπαδήμου στην κυβέρνηση, σε έναν ρόλο εποπτεύοντος των διεθνών επαφών, ενώ την εποπτεία των οικονομικών στο εσωτερικό θα είχαν οι Γ. Φλωρίδης και Δ. Γεωργακόπουλος, ένα σχήμα δηλαδή χωρίς τον Παπακωνσταντίνου!
Αιφνιδιάστηκαν και οι υπουργοί
Παραξενεύτηκαν αρκετοί υπουργοί όταν το περασμένο Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου έσπασε στα τρία το
Υπουργικό Συμβούλιο και συγκάλεσε ξεχωριστές διαδοχικές συσκέψεις για ζητήματα που αφορούν την οικονομία πρωτίστως και μετά όλα τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, με τον σύμβουλο Λουκά Παπαδήμο να συμμετέχει σε όλα… Σε δύσκολη θέση ήταν, και δεν το έκρυβε, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ένιωθε συνεχώς σαν το… μαθητούδι που βαθμολογείται από τον δάσκαλο στα οικονομικά.
Πολλοί υπουργοί διερωτήθηκαν τι να σημαίνει η παρουσία του Παπαδήμου. Είχε γίνει κάτι και δεν το γνώριζαν; Είχε ξαφνικά αναβαθμιστεί σε υπουργό από σύμβουλος; Η συμμετοχή του ήταν ουσιαστική ή όχι; Προοιωνίζεται κάτι άλλο; Μήπως προετοιμάζονται αλλαγές μικρές ή μεγάλες; Ήταν μερικά από τα ερωτήματα των υπουργών και στις τρεις συσκέψεις, έχοντας απέναντί τους ένα έντονο κοντράστ, όχι μόνο συναισθημάτων, αλλά και… λογικής. Παπακωνσταντίνου με Παπαδήμο.
Το «Π» ρώτησε ανθρώπους που γνωρίζουν και τον Παπαδήμο και τις τακτικές του πρωθυπουργού, για το πώς βλέπει το μέλλον συνεργατών του, ρώτησε και τους υπουργούς που μετείχαν στον μαραθώνιο των εν λόγω συσκέψεων, αλλά ξεκάθαρη απάντηση δεν πήρε. Ίσως γιατί δεν ήταν, όπως ελέχθη, ξεκάθαρη και η παρουσία του Παπαδήμου. Οι περισσότεροι εκτίμησαν πως ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε έναν ρόλο στο πλαίσιο και μόνο της συνεργασίας του με τον Παπανδρέου ως σύμβουλός του επί των οικονομικών θεμάτων. Έλεγε την άποψή του, όπως και οι υπουργοί, συμφωνούσε ή διατύπωνε ενστάσεις. Όταν έβλεπαν όμως, κάθε φορά που ο Παπαδήμος είχε συμβολή σ’ ένα θέμα με τις απόψεις του, τον Παπανδρέου με το γνώριμο στυλ του να σημειώνει στα χαρτιά του, και από την άλλη τον Παπακωνσταντίνου να υπεραμύνεται των απόψεών του για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, από το μυαλό τους αυτό που περνούσε ήταν ότι τελικά ο Παπαδήμος
ίσως και να μην ξέρει τι μπορεί να του επιφυλάσσει η τύχη στο μέλλον… Τύχη ή ατυχία…
Ο Παπαδήμος μετείχε και σε άλλη σύσκεψη, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και την πολιτική που θα εφαρμοστεί το 2011, παρουσία φυσικά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τους εκπροσώπους της «τρόικας», κάτι που ερμηνεύτηκε κακοπροαίρετα από ορισμένους. Φαίνεται πως στο μυαλό αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης έχει καρφωθεί η ιδέα ότι ο Παπαδήμος μπορεί στο μέλλον να διαδραματίσει ένα άλλον ρόλο, ότι ο Παπανδρέου νιώθει τη σιγουριά της εφεδρείας στο πρόσωπό του και ίσως τελικά να τον αναβαθμίσει σε περίπτωση που θελήσει να κάνει αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, ή μπορεί και να τον… επιβαρύνει με άλλο ρόλο, αναθέτοντάς του μια ουσιαστική αποστολή στο εξωτερικό, λόγω και των γνωριμιών του στους τραπεζικούς και οικονομικούς κύκλους της Ευρώπης. Σημασία έχει ότι ο ρόλος του Λουκά Παπαδήμου μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πρωταγωνιστικός και από «Γιώργο» να λέμε όλοι «Λουκά» για τα οικονομικά της χώρας σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή.
Την αναδόμηση του οικονομικού επιτελείου ζητάει άλλωστε και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας με ανακοίνωσή του, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να βαφτίζει την ώθηση των 2/3 του ελληνικού λαού στη φτώχεια, στην ανέχεια και στον ευτελισμό, πολιτική εξυγίανσης της οικονομίας. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και όχι πολιτικές μαθητευόμενων μάγων που δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ καλεί τον Πρόεδρο να ”αναδομήσει”, έστω και τώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να αλλάξει ρότα στην οικονομική πολιτική. Χρειαζόμαστε δημοκρατικά νομιμοποιημένη ηγετική ομάδα και όχι διορισμένη».