ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ

Χαρακτηρίζουν δε «ομολογία αποτυχίας» τα νέα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για το 2011, ενώ εκτιμούν ότι τους προσεχείς μήνες η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει κι άλλα εξίσου «σκληρά μέτρα» προκειμένου να είναι συνεπής με τις επιταγές του Μνημονίου.

Στις συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για τις συνέπειες της πολιτικής που υλοποιείται, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο γενικευμένης αναταραχής. Κι αυτό διότι, όπως παρατήρησε το 2011 το κοινωνικό κράτος θα συρρικνωθεί, η λεγόμενη μεσαία τάξη θα πληγεί ακόμη περισσότερο, ενώ η διεύρυνση της ανέχειας και της φτώχειας θα εγείρει ακόμη και ζητήματα δημόσιας ασφάλειας. Κάτω από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις της «τρόικας», ο κ. Σαμαράς δεν θα περιορισθεί πλέον στη διαπίστωση ότι η πολιτική που υλοποιείται είναι αδιέξοδη, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- θα θέσει και ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του Μνημονίου. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί με πιο μαχητικό τρόπο τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. «Αντί να τους εκλιπαρούμε να μας κάνουν τη χάρη, να το απαιτήσουμε, τονίζοντας στους δανειστές μας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τα λεφτά τους», σημειώνουν.

Στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς επισήμανε στους εκπροσώπους της «τρόικας» ότι λόγω Μνημονίου η οικονομία της χώρας έχει φθάσει σε οριακό σημείο και η κοινωνία δεν αντέχει. Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής, υπάρχει… κίνδυνος κατάρρευσης!

Η αλλαγή πολιτικής θα είναι και η βασική προϋπόθεση που θα θέσει ο κ. Σαμαράς εφόσον κληθεί σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με στόχο την επίτευξη μιας μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Θα τονίσει ότι η αλλαγή του μείγματος είναι η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την κρίση «με ανάκαμψη και ανάπτυξη και όχι με ασφυξία». Επιπλέον, θα καταστήσει σαφές ότι η ΝΔ θα στηρίξει κάθε απόφαση ή μεταρρύθμιση που: Δίνει αναπτυξιακή πνοή και ενισχύει την οικονομία – Δημιουργεί θέσεις εργασίας – Διορθώνει στρεβλώσεις της αγοράς – Φέρνει επενδύσεις. Παράγοντες της Ρηγίλλης, αποκρούοντας τις αιτιάσεις για «παζάρια» ως προς τη διανομή υπουργικών χαρτοφυλακίων, τονίζουν ότι το κόμμα απορρίπτει κάθε είδους συναίνεση που σημαίνει απλώς «μοίρασμα της εξουσίας και υπουργικές καρέκλες». Άλλωστε, προσθέτουν, για τις καρέκλες «προετοιμάζονται εκπρόσωποι της ”συμμαχίας των προθύμων”, που πρόσφεραν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του Μνημονίου στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Η παραπάνω επισήμανση αποτελεί ευθεία απάντηση και στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα σύμφωνα με τις οποίες, αν τα κόμματα θέλουν να βοηθήσουν, ας το κάνουν και να μη ζητάνε υπουργεία!

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας (σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και μέσα στη Ρηγίλλης) επικρατούν δύο γραμμές ως προς το ζήτημα της συναίνεσης. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν οι λεγόμενοι διαλλακτικοί, που υποστηρίζουν ότι η παράταξη πρέπει να στηρίξει με σαφή τρόπο μέτρα και μεταρρυθμίσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διαφορετικά κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι δεν «βάζει πλάτη» στην προσπάθεια διάσωσης της εθνικής οικονομίας. Κι αυτό, όπως προσθέτουν, να μη φανεί ότι το κάνει θέτοντας όρους και ζητώντας ανταλλάγματα. Με την έννοια αυτή χαρακτηρίζουν τουλάχιστον άστοχες τις δηλώσεις βουλευτών (Στυλιανίδης) που εμφανίσθηκαν να «παζαρεύουν» τη συναίνεση, καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και πιο συγκεκριμένα για την περίοδο 2007-2009.

Από την άλλη, υπάρχουν τα στελέχη που προκρίνουν τη «σκληρή γραμμή», που λένε ότι επί έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου συκοφαντούν και λοιδορούν την παράταξη, στήνουν Εξεταστικές Επιτροπές εις βάρος στελεχών της, απαξιώνουν τις προτάσεις της σε κρίσιμα ζητήματα. Κατά συνέπεια, «δεν είναι δυνατόν εν μια νυκτί να τους δώσουμε άφεση αμαρτιών», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι ο κ. Σαμαράς οφείλει να θέσει ένα αυστηρό πλαίσιο στο ενδεχόμενο αίτημα του κ. Παπανδρέου για συναίνεση. Προειδοποιούν παράλληλα για τον κίνδυνο πολιτικού κόστους στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία βρεθεί να στηρίζει αντιλαϊκά μέτρα και κοινωνικά άδικες αποφάσεις. «Θα ευθυνόμαστε χωρίς να… κυβερνάμε», λένε χαρακτηριστικά.

Τις συγκεκριμένες ανησυχίες των στελεχών φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Για τον λόγο αυτό και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων παρατήρησε ότι η ΝΔ θα συμφωνήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά θα διαχωρίζει τη θέση της όπου διαφωνεί με τις διαδικασίες που θα ακολουθεί η κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση με τις ΔΕΚΟ: Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σαφώς υπέρ της μείωσης και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τις απολύσεις εργαζομένων. «Δεν τις αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία και επιπλέον αποδίδουν ελάχιστα», ήταν η αποστροφή του κ. Σαμαρά στην προχθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Ανάλογη τακτική θα ακολουθήσει η ΝΔ σε όλα τα θέματα που η κυβέρνηση θα ανοίξει τους επόμενους μήνες.


Σχολιάστε εδώ