επί του πιεστηρίου

Πάνω από τους μισούς δεν πήγαν να ψηφίσουν. Ασθενείς και οδοιπόροι είναι δικαιολογημένοι. Όλοι οι άλλοι όμως; Δεν μπορούν να θεωρούν πάρεργο, αγγαρεία ένα δικαίωμα, που σου δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζεις εσύ για τον ποιον θέλεις να σε κυβερνήσει, να διοικήσει την πόλη όπου ζεις. Ποτέ η αποχή δεν είναι απόφαση ευθύνης, σωστή ενέργεια, πράξη αντίστασης κατά της εξουσίας. Υπέρ της πάντοτε λειτουργεί. Και έχει αποδειχθεί ιστορικά. Είναι σαν να δίνεις λευκή επιταγή. Και επιτρέπεις στον καθένα να την ερμηνεύσει ανάλογα με το τι τον συμφέρει… Πότε δεν ωφέλησε η αποχή. Κι ούτε οδήγησε σε λύσεις… Από το να απέχεις, χίλιες φορές καλύτερα είναι να ψηφίσεις ακόμα και εκείνον που δεν πας, ακόμα και ακραίο. Έτσι θα φοβηθεί το σύστημα. Και θα αναγκαστεί νʼ αλλάξει… Η αποχή μια δύο εβδομάδες θα συζητιέται. Και μετά ποιος θα τη θυμάται… Και όποιος νομίζει ότι δεν είναι έτσι, εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε. Ακούγοντας μετά χαράς και τις δικές σου απόψεις.
Εμείς πάντως θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τη θαρραλέα δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που έκανε την Κυριακή την ώρα που ψήφισε. Μέμφομαι, είπε, εκείνους που απέχουν, που κάθονται στον καναπέ και δεν πάνε να ψηφίσουν, να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Αλίμονο αν δεν έχει όχι το δικαίωμα, αλλά την υποχρέωση ο αρχηγός του κράτους να επισημάνει την ευθύνη του πολίτη απέναντι στη χώρα του. Με τη λογική των επικριτών, κακώς είπε εκείνη τη μνημειώδη φράση του ο Τζον Κένεντι: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα αλλά τι μπορείς εσύ να κάνεις για τη χώρα σου». Και το να πας να ψηφίσεις είναι το λιγότερο…
Μακάρι να μίλαγε πιο συχνά ο κ. Παπούλιας και να ήταν ακόμη πιο καυστικός. Προς όλους μας. Κυβερνήτες και κυβερνώμενους…
Καλή επιτυχία θα ευχηθούμε στον κ. Καμίνη στον νέο ρόλο του. Ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά. Ευχή να ανατρέψει και την εικόνα της Αθήνας. Προς το καλύτερο βέβαια. Η ώρα της αλήθειας αρχίζει από την πρώτη του νέου χρόνου. Οι ενστάσεις που έχουμε παραμένουν βέβαια. Από τη διοίκηση, τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες αλλά και τις τομές που θα κάνετε εσείς και οι συνεργάτες σας και αξιόλογοι δημοτικοί σύμβουλοί σας θα ελαχιστοποιηθούν ή θα πολλαπλασιαστούν… Η Αθήνα ενδιαφέρει όλους μας.

***

Έλληνες, Ιρλανδοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, όλοι χρωστάνε αμύθητα ποσά σε εκείνους που γκρεμίσανε όλη την Ευρώπη, χάσανε δύο παγκοσμίους πολέμους δεν χρωστάνε πουθενά και ευημερούν!


Σχολιάστε εδώ