ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ «ΦΕΡΝΕΙ» Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2011!

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων αναμένεται να ξεσπάσει μέχρι και την ψήφιση του επίμαχου προϋπολογισμού, ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει μέσα σε έντονα φορτισμένο πολιτικό κλίμα να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να αποσπάσει στοιχειώδη συναίνεση.

Στον κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο κατήγγειλαν ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρούν με κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας (12 – 3 μ.μ.) την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη ανήμερα της κατάθεσης του προϋπολογισμού από τα προεδρεία των δύο οργανώσεων, με συμμετοχή των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση και απουσία του ΠΑΜΕ. (Θα καλέσει τους εργαζομένους σε συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας, όμως θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση. Προετοιμάζει εξάλλου απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιρροής του).

Η ένταση των επιθέσεων που δέχονται οι εργαζόμενοι εξώθησε σε προσέγγιση τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καταλήγουν σε συντονισμένες αντιδράσεις εν όψει της γενικής απεργίας που εξήγγειλαν στις 15 Δεκεμβρίου. «Μαύρες» οι προβλέψεις για το μέλλον που εκφράζουν τα συνδικαλιστικά στελέχη όλων των τάσεων (σε αντίθεση με τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν ορισμένοι υπουργοί με πρώτο και καλύτερο τον Γ. Παπακωνσταντίνου), ενώ ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης υποστηρίζει ότι «δύσκολα θα επαληθευτούν οι αριθμοί του προϋπολογισμού, οπότε και οι στόχοι που τίθενται μοιάζουν ανέφικτοι».

Κορυφαίοι υπουργοί μιλούν για «ανηφόρα» και «Γολγοθά» το 2011 και πολλοί βουλευτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι σύντομα θα υπάρξει ανάγκη αναθεώρησης του προϋπολογισμού (σ.σ.: παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό).

Αν πάντως «δεν περπατήσει» ο προϋπολογισμός του 2011 (ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος μιλά για νέα βαρβαρότητα), τότε είναι πιθανόν ο κ. Παπανδρέου να αναθεωρήσει τη στάση του και να στραφεί και πάλι στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, καθώς οι δυσκολίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες πριν από την καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου, την ερχόμενη άνοιξη. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ πιθανή από το επιτελείο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εκτιμούν ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση δύσκολα θα αντεπεξέλθει σε τόσο σοβαρές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δοκιμασίες.

Στο μεταξύ, σκλήρυνση της στάσης της ΠΑΣΚΕ ΓΣΕΕ παρατηρείται τόσο ως προς τη ρύθμιση για κατάργηση ουσιαστικά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσο και ως προς το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφαση για την τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, είπε μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώνονται οι φόβοι πως το 2011 θα επιβληθούν μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν όλους τους εργαζομένους», ενώ εκτίμησε ότι τα προβλήματα θα ενταθούν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι κορωνίδα των διεκδικήσεων θα πρέπει να είναι η προστασία της απασχόλησης, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Για «Μαραθώνιο που κάθε φορά αλλάζει τέρμα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ/ΔΥ) Σπ. Παπασπύρος, που προέβλεψε αύξηση των απολύσεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Παπασπύρος είπε ότι προκαλείται ανησυχία για απολύσεις 20.000 συμβασιούχων του Δημοσίου, περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, περικοπή και υποβάθμιση παροχών και τέλος περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Υποστήριξε πάντως ότι δεν απειλούνται τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία προστατεύονται με απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου από το 2002.

Τέλος, το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση-καταγγελία του κρατικού προϋπολογισμού, εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και της «τρόικας».


Σχολιάστε εδώ