Ήρεμος εορτασμός του Πολυτεχνείου

Η ΚΝΕ, η ΠΚΣ και το ΜΑΣ είχαν άλλωστε κάνει πολύ δυναμική παρουσία δύο ημέρες πριν στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ ενάντια στο Μνημόνιο και την «τρόικα». Οι ακροαριστερές και αναρχικές ομάδες έδωσαν επίσης δυναμικό παρών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά επιφυλάσσονται για περισσότερα στην επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κλασικά στην κεφαλή της πορείας ήταν η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία και πάλι κρατούσαν τα στελέχη της ΠΑΣΠ με επικεφαλής τον Μιχάλη Νικηφόρο (ΠΑΣΠ ΑΕΙ) και τον Αλέξανδρο Θεοδωράκο (ΠΑΣΠ ΤΕΙ). Κλασικού ύφους, με σύγχρονες αναφορές, ήταν και οι ανακοινώσεις των κομμάτων.

Ανακοίνωση της
Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή της τόνισε την επικαιρότητα του συνθήματος του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Για τους πράσινους νεολαίους η εξέγερση του 1973 σηματοδότησε την «αρχή του τέλους» της χούντας των συνταγματαρχών και αναμφισβήτητα υπήρξε η πιο φωτεινή πράξη αντίστασης σε μια σκοτεινή επταετία για τον τόπο. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου έγιναν οι συνεχιστές της διαρκούς θυσίας του ελληνικού λαού στον βωμό του αγώνα για Δημοκρατία. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η 17η Νοέμβρη του 1973 δεν αποτελεί ιστορική μνήμη ή εθνική επέτειο, αλλά το σύμβολο της δύναμης του αποφασισμένου, κυρίαρχου λαού απέναντι στη χούντα. Αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα διεκδικήσεων του νεολαιίστικου και του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οι αγώνες της δεκαετίας του ʼ60 ενάντια στο κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς αλλά και η Άνοιξη της Πράγας και ο γαλλικός Μάης του ʼ68 είναι οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας μαζικών διεκδικήσεων των λαών για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη». Η νεολαία του Κινήματος τονίζει ότι σήμερα που η πατρίδα μας βάλλεται τα μηνύματα εκείνων των εξεγέρσεων δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις και σε μια ξύλινη ρητορική, διότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τονίζουν επίσης ότι σήμερα που οι (σοσιαλιστικές) αξίες τους αμφισβητούνται οφείλουν να διατρανώσουν τη διαφοροποίησή τους από τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ οι πολιτικές των νεοφιλελεύθερων απέτυχαν και οδήγησαν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών, ενώ ειδικά στην Ελλάδα οι πολιτικές τους οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ και τους Έλληνες στον πειραματικό σωλήνα του «εξορθολογισμού» της οικονομίας. Για τους πράσινους νέους μοναδική απάντηση στις μονεταριστικές λογικές και επιλογές αποτελεί η συσπείρωση του ελληνικού λαού στο όραμα μιας πατρίδας περήφανης για τους ανθρώπους και τις υποδομές της, μιας πατρίδας που αποτελεί φάρο στον παγκόσμιο χώρο για την ιστορία, το παρόν και το όραμά της, μιας πατρίδας με σαφή στόχο. Σε αυτήν την απάντηση, η νέα γενιά της χώρας, στον δρόμο (πρότυπο) των νέων ανθρώπων που αντισταθήκαν και τελικά κέρδισαν τη μάχη πριν από 37 χρόνια, μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος, το οποίο θα αγωνιστεί για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία (ιδρυτικά συνθήματα του ΠΑΣΟΚ).

Παρουσία
Ικανοποιημένη από την οργανωτική της παρουσία στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, δεδομένων των συνθηκών, φαίνεται η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ. Ωστόσο έχουν ενοχληθεί έντονα από τις επιθέσεις που δέχθηκαν σε Αθήνα και, ιδιαίτερα, στη Θεσσαλονίκη. Έχουν καταλήξει ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ έχουν γίνει στόχος αναρχικών και ακροαριστερών κύκλων, με τελικό σκοπό τη μόνιμη εκδίωξή τους από τους εορτασμούς του Πολυτεχνείου. Ειδικά στην περίπτωση της συμπρωτεύουσας, οι σύντροφοι της ΠΑΣΠ μιλούν για δολοφονική επίθεση, καθώς πέραν των συνηθισμένων όπλων γίνανε θύματα επίθεσης με φωτοβολίδες, πέτρες κ.λπ., που είχαν ξεκάθαρη πρόθεση να τραυματίσουν μέλη της ΠΑΣΠ, κάτι το οποίο κατάφεραν. Στην Αθήνα παρατηρήσαμε ότι «έπεσε ξύλο» ανάμεσα στην ΠΑΣΠ και σε κύκλους αριστερών και αναρχικών κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου της ΠΑΣΠ, στο κλείσιμο του Πολυτεχνείου αλλά και κατά τη διάρκεια του στησίματος της έκθεσης που παραδοσιακά κάνουν οι νέοι της ΠΑΣΠ ΕΜΠ για τον τριήμερο εορτασμό. Στην προσυγκέντρωση της ΠΑΣΠ για την πορεία, η επίθεση περιείχε πέτρες, κομμάτια ασφάλτου και άλλα. Όμως για εκείνη την ημέρα ήταν, ούτως ή άλλως, έτοιμοι οι πράσινοι σύντροφοι. Για μία ακόμη φορά έφεραν και πήραν τη σημαία του Πολυτεχνείου, ενώ με τακτικές κινήσεις απέφυγαν τη μεγάλη αντιπαράθεση με αντίπαλες ομάδες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατάθεση στεφάνων από τον γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή, από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη αλλά και από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έγινε χωρίς προβλήματα.

Ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ
Η ΟΝΝΕΔ θέλησε να τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου με την κλασική κατάθεση στεφάνου, αλλά σε πιο οργανωμένη βάση από άλλες χρονιές. Παράλληλα εξέδωσε ανακοίνωση όπου περιγράφει την άποψή της για την επικαιρότητα του μηνύματος του Πολυτεχνείου αλλά και τα σύγχρονα θέματα. Σε αυτήν τιμούν τους αγώνες όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και το δικαίωμα στην ελευθερία. Εκφράζουν προκαταβολικά την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική και η επέτειος δεν θα αμαυρωθεί από οποιουδήποτε είδους επεισόδια. Σημειώνουν ότι η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη τη βία και σίγουρα δεν εδραιώνεται μέσα από καταστροφές, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η χώρα υποφέρει από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Για την ΟΝΝΕΔ ο ελληνικός λαός σήμερα καλείται να επιβιώσει μέσα από τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που προκάλεσε η χρεοκοπημένη πολιτική του Μνημονίου. Τονίζουν όμως ότι η απαξίωση έχει και άλλες προεκτάσεις: «Ο χώρος της Παιδείας αιμορραγεί εδώ και χρόνια. Οι πολιτικές νεολαίες έχασαν την επαφή με τον ρόλο και τον σκοπό που οφείλουν να υπηρετούν. Όλοι έχουμε ευθύνες για την απομάκρυνση των συνομηλίκων μας από τα κοινά. Αλλά δεν πρέπει να συνεχίσουμε να πέφτουμε στην παγίδα του παρελθόντος. Αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί, το φοιτητικό κίνημα θα “πεθάνει” σύντομα». Γιʼ αυτόν τον λόγο επισημαίνουν ότι είναι απαράδεκτο η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος να παραμένει, εδώ και 15 χρόνια, αδρανής, καθώς αποτελούσε διαχρονικά τη φωνή και το ανώτατο όργανο των φοιτητών, και ζητούν την άμεση επαναδραστηριοποίησή της. Οι γαλάζιοι νεολαίοι πιστεύουν ότι η σημερινή νέα γενιά έχει την τελευταία ιστορική ευκαιρία και συνάμα ευθύνη να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, να κάνει το δικό της ξεκίνημα με νέους αγώνες, να ζωντανέψει το φοιτητικό και το νεολαιίστικο κίνημα, διεκδικώντας περισσότερη Δημοκρατία, καλύτερη Παιδεία και μεγαλύτερη Ανάπτυξη.

Μηνύματα
Η ΟΝΝΕΔ θέλησε για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια να κάνει δυναμική παρουσία κατά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο. Παρότι εξέτασαν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια δυναμική παρουσία. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της οργάνωσης όσο και στις αντίπαλες παρατάξεις στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Ανήμερα λοιπόν της επετείου (άλλες φορές πήγαιναν παραμονή), η ΔΑΠ, η ΟΝΝΕΔ και η ΝΔ κατέθεσαν στεφάνι στο Πολυτεχνείο χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Αν και ήταν νωρίς το πρωί, η συντεταγμένη παρουσία 250 – 300 μελών της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ (γερά παιδιά και οργανωμένα…) οδήγησε τις παρατάξεις που ήθελαν να αντιδράσουν (άκρα Αριστερά και αναρχικοί) στο να μην επιχειρήσουν κάτι εναντίον των γαλάζιων. Η ΟΝΝΕΔ θέλησε να τονίσει ότι δεν φοβάται την αντιπαράθεση και ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι κτήμα κανενός. Επιπλέον θέλησε να δείξει, τόσο προς το εσωτερικό της οργάνωσης όσο και προς τους αντιπάλους, ότι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ από εδώ και στο εξής θα είναι δυναμική οργάνωση, με σκληρή πειθαρχία. Στόχος τους θα είναι η αποτελεσματική παρουσία σε επίπεδο σχολής, πόλης και πανελλαδικά, και φυσικά οι μεγαλύτερες επιτυχίες. Τέλος, τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΟΝΝΕΔ θα θέτουν παντού και με ένταση το ζήτημα της επαναλειτουργίας της ΕΦΕΕ, με στόχο την επιτυχή κατάληξη (επαναλειτουργία) έστω και με παραταξιακές απώλειες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ΟΝΝΕΔίτες επέστρεψαν μετά το Πολυτεχνείο στα γραφεία τους στη Λυκούργου, όπου εντός της στοάς που βρίσκεται η είσοδος έψαλαν τον εθνικό ύμνο!

***

Μείωση προϋπολογισμού ΓΓΝΓ
Μειωμένος είναι ο προϋπολογισμός της ΓΓΝΓ για το 2011, όπως φαίνεται από το σχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση κατά 1,5 εκατ. ευρώ από τον περυσινό προϋπολογισμό (ποσοστό μείωσης 25%) ή κατά 1,2 εκατ. ευρώ από την αναθεωρημένη πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου (ποσοστό μείωσης 21%). Σε όλες τις κατηγορίες δαπανών (μισθοδοσία, παροχές, καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες, επιχορηγήσεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων) η μείωση είναι μεγάλη, με μεγαλύτερη ποσοστιαία αυτήν που αφορά τις επιχορηγήσεις. Οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι μειωμένες κατά 25% από τον περυσινό προϋπολογισμό, αλλά μόνο κατά 13% σε σχέση με την αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, ο προϋπολογισμός θεωρεί ότι το Ινστιτούτο Νεολαίας θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, ενώ η ΓΓΝΓ θα συνεχίσει στο υπουργείο Εργασίας, απλώς επιχορηγώντας το ΙΝ για τα κοινά τους προγράμματα. Η Άννα Διαμαντοπούλου, όπως φάνηκε και στην τελευταία εκδήλωση του Ινστιτούτου Νεολαίας θέλει να κρατήσει έναν επιχειρησιακό βραχίονα στον χώρο της νεολαίας (κυρίως για θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, έρευνας και κοινωνίας πολιτών) και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει στην Άννα Νταλάρα την εποπτεία του ΙΝ. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα (και τυπικό – χρηματοδοτικό αλλά και ουσιαστικό) καθώς εποπτεύων φορέας του ΙΝ μέχρι σήμερα ήταν η ΓΓΝΓ.

Ενδιαφέρον πρόγραμμα…
Πέρα από τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει η ΓΓΝΓ με τα οικονομικά αλλά και τα διοικητικά (αλλαγή υπουργείου), αξίζει να σας ενημερώσουμε ότι ανακοίνωσε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, ειδικά για νέους αγρότες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές ο Γιώργος Παπανδρέου (και στην τελευταία συζήτηση με νέους) αναφέρθηκε στους νέους αγρότες και προέτρεψε τους νέους να ασχοληθούν με ποιοτική αγροτική παραγωγή. Όπως μας λένε από την Αχαρνών, η μέριμνα και η ολοκληρωμένη κοινωνική υποστήριξη των νέων αγροτών αποτελεί βασική συνιστώσα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για την ενθάρρυνση της παραμονής των νέων στην ύπαιθρο. Το ειδικό πρόγραμμα της ΓΓΝΓ για την επιστημονική υποστήριξη των νέων αγροτών εντάσσεται στο πλαίσιο των κεντρικών αξόνων πολιτικής για την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», την αποκεντρωμένη πολιτική για τη νεολαία και τις οριζόντιες συνεργασίες σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Με αυτήν την πρωτοβουλία η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εκκινεί μια διαδικασία συστηματικής συνεργασίας με τους νέους της υπαίθρου, τους φορείς και τις οργανώσεις τους, με σημεία αναφοράς την τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξή τους, την ανάδειξη μιας «νέας κουλτούρας της υπαίθρου» και την προώθηση των ιδιαίτερων γνωρισμάτων της τοπικότητας. Στο πρόγραμμα που ονομάζεται «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών» θα συμμετέχουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας που ενδιαφέρονται να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες στους νέους.

…αλλά και απορίες
Ωστόσο μας έχει μπερδέψει τελευταία η ΓΓΝΓ. Ανακοίνωσε αρχικά ένα νέο «στρατηγικό πλαίσιο» τόσο για την πολιτική της όσο και για τα κριτήρια χρηματοδότησης δράσεων. Εκεί χαρήκαμε που είδαμε ότι δήλωνε στροφή των δράσεων από τις δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου στην ενίσχυση ευπαθών κοινωνικά ομάδων αλλά και στο περιβάλλον. Μαθαίνουμε ωστόσο ότι αυτή η πολιτική στροφή συνοδεύεται από πλήρη αλλαγή των σχέσεων της ΓΓΝΓ με οργανώσεις νέων. Ενώ χρηματοδοτούνται άγνωστοι φορείς και διοργανώσεις (δεν είναι κακό αυτό, μπορεί και να αποδειχθούν πολύ επιτυχημένοι στο μέλλον…) έχει κοπεί πλήρως η χρηματοδότηση, η παροχή αιγίδας, συνεργασίας ή και άτυπης βοήθειας προς καθιερωμένες οργανώσεις νέων με πολυετές έργο και αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία, στους νέους και σε ειδικές ομάδες. Για παράδειγμα, τελευταία βλέπουμε στην ιστοσελίδα της ΓΓΝΓ προβολή δράσεων των οργανώσεων «Νεανικό Πλάνο», του Συλλόγου Φοιτητών Αεροδιαστημικής του ΕΜΠ(!) και της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας! Όμως δεν είδαμε να πραγματοποιούνται τα συνήθη προγράμματα νεανικών ΜΚΟ μέσα στο έτος, όπως για καμπάνια κατά του καπνίσματος ή η ιατρική απόβαση εθελοντών στα νησιά, από γνωστές οργανώσεις. Επίσης δεν έχουμε δει πουθενά συνεργασία της ΓΓΝΓ με Προσκόπους, Οδηγούς, γνωστούς φοιτητικούς συλλόγους, το ΕΣΥΝ κλπ. Επίσης μας κάνει εντύπωση ότι η ΓΓΝΓ ανέθεσε σε ΜΚΟ ένα πρόγραμμα με τίτλο «Διερεύνηση των δυνατοτήτων απασχόλησης των νέων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας», το οποίο αποτελεί μελέτη και θα απαιτούσε κανονικά διαγωνισμό, στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν και εταιρείες και ΜΚΟ, ανάλογα με την εμπειρία τους. Σίγουρα υπάρχει παρασκήνιο και αδήλωτες προθέσεις, οπότε θα το ψάξουμε και θα επανέλθουμε πολύ σύντομα.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Επανεκκίνηση Ι
Συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ προγραμματίζουν για την επόμενη εβδομάδα οι πράσινοι σύντροφοι. Κύριο θέμα θα είναι, φυσικά, τα θέματα Παιδείας και ο σχετικός προγραμματισμός δράσης και πολιτικής. Επανεκκίνηση λοιπόν, διότι εδώ και δύο μήνες ασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές!
Επανεκκίνηση ΙΙ
Στην ίδια συνεδρίαση πιθανότατα θα συζητηθεί και το θέμα των εσωτερικών διαδικασιών στις οργανώσεις της πράσινης νεολαίας. Όπως σας έχουμε πει, έχουν καθυστερήσει. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρχε ενδιαφέρον εσωκομματικών ανακατατάξεων. Τώρα όμως ακούμε ότι το κόμμα θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές, οπότε παίρνει η μπάλα και τους μικρούς…
Επιτυχία
Ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι πολύ χαρούμενος τελικά για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από τη μια πιστεύει ότι ο Β΄ γύρος ήταν νικηφόρος για το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα εκλέχθηκαν πολλοί νεολαίοι του Κινήματος. Από την άλλη; Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ –και ειδικά η οικογένεια Πανταζή συνολικά– βοήθησε να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Ηπείρου, στη γνωστή και γραφική Παραμυθιά!
Επιστροφές
Κάποιοι νεολαίοι του κινήματος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γυρίσουν στο κόμμα αλλά στο κράτος! Μαθαίνουμε ότι διορίστηκαν εκ νέου κάποιοι πράσινοι σύντροφοι σε θέσεις συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων. Αφού ολοκλήρωσαν τον αγώνα τους στην αυτοδιοίκηση επιστρέφουν στη «δουλειά». Τελευταία παραδείγματα ο Λάμπρος Παλάντζας στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά και η Έλλη Κοκολιού στο γραφείο του Σπύρου Βούγια. Ακόμη ακούμε ότι θα αποκατασταθούν επαγγελματικά σε υπουργικά γραφεία και ορισμένα στελέχη της «ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας» που κατέβηκαν με ψηφοδέλτια που στήριζε η Δημοκρατική Αριστερά.
Ανασυγκρότηση
Πρώτη προτεραιότητα για τους γαλάζιους για τους επόμενους μήνες θα είναι η ΔΑΠ! Αυτό είναι δήλωση-δέσμευσή από ψηλά! Τέλος τα φέουδα και τα τσιφλίκια, μας λένε. Οι γραμματείες της ΔΑΠ θα είναι στις σχολές και όχι στα γραφεία. Περιεκτικό σύνθημα είναι το «πειθαρχία και οργάνωση».
Πληροφορίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε με τους νεολαίους του (μη σας πούμε ότι έριξε την ιδέα…) για κοινή δυναμική παρουσία ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ-ΝΔ στο Πολυτεχνείο.
Θρίαμβος
Οι ΟΝΝΕΔίτες δεν είναι απλώς ευχαριστημένοι με τις εκλογές των ΟΤΑ, αλλά θριαμβολογούν! Κατάφεραν, μας λένε, να εκλέξουν ογδόντα πέντε στελέχη της ΟΝΝΕΔ, από τα οποία εννέα σε περιφερειακά συμβούλια και μάλιστα πέντε με πρωτιές!
Εργασίες
Ξεκινούν οι εργασίες μετασκευής των γραφείων Κικίλια σε γραφεία της ΟΝΝΕΔ. Αν και μάλλον τη λέξη «γραφεία» για τη γαλάζια νεολαία πρέπει να την ξεχάσουμε! Αυτό που σκοπεύουν να φτιάξουν θα είναι κάτι σαν «πολυχώρος νεολαίας». Η ιδέα έρχεται από τα βόρεια της χώρας, από ένα αντίστοιχο επιτυχημένο παράδειγμα τελείως διαφορετικής κουλτούρας! Τις μισές λεπτομέρειες δεν μας τις λένε και τις άλλες μισές μας όρκισαν να μην τις γράψουμε. Φοβούνται το «κλοπιράιτ»…
Λογότυπο
Πλησιάζει η ώρα της επιλογής του νέου λογότυπου της ΟΝΝΕΔ. Στο τέλος του μήνα έχουν ανακοινώσει ότι θα γίνει η διαδικασία και η εκδήλωση παρουσίασης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ορισθεί η κριτική επιτροπή που θα επιλέξει ανάμεσα στα τρία σχέδια που επικράτησαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία. Η εκδήλωση παρουσίασης θα είναι μοντέρνα, με ορθίους και όχι καθιστούς επιλεγμένους καλεσμένους σε εναλλακτικό χώρο. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα σποτάκι που θα παρουσιάζει όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, την αρχική ιδέα, τη συμμετοχή, Άντε, να δούμε αν θα επιλέξουν να παρουσιάσουν όλα τα σχέδια που υποβλήθηκαν. Πάντως θα είναι κρίμα να χαθούν, διότι υπήρχαν αξιόλογες ιδέες που δεν προχώρησαν.
Κόντρα
Κόντρες φιλελεύθερων και μητσοτακικών παρατηρούμε τελευταία στον χώρο πέριξ της ΝΔ. Οι μεν πρώτοι θέλουν αλλαγές στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ. Οι δεύτεροι κουνάνε το μαντίλι προς το «κίνημα Ντόρας» και προσπαθούν να τους πείσουν να ακολουθήσουν. Προς το παρόν δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν.
Προβλέψεις
Στη γαλάζια νεολαία οι εκτιμήσεις ποικίλουν για το κόμμα της Ντόρας. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πάνε στο «κίνημα Ντόρας» αρκετοί γαλάζιοι νεολαίοι. Άλλοι λένε ότι όσο είναι ο Παπαμιμίκος ηγεσία δεν θα ακολουθήσουν πολλοί την Ντόρα. Και ορισμένοι τρίτοι και μακιαβελικοί σκέπτονται ότι «με το βλέμμα στο μέλλον» όλοι θέλουν να τα έχουν καλά με όλους, οπότε θα τηρηθούν ισορροπίες που να είναι όλοι ικανοποιημένοι και να υπάρχουν άκρες…. Υπερβολικό και άηθες!
Πλάκα
Μέσα στην πίκρα τους για την απώλεια της Πελοποννήσου, ορισμένοι γαλάζιοι νέοι, έκαναν και την πλάκα τους με κάποιους άλλους γαλάζιους Ντορικούς. Οι τελευταίοι, επικαλούμενοι «δημοσιεύματα», έλεγαν ότι η ΝΔ και ο συνδυασμός Δράκου ήρθαν δεύτεροι ακόμη και στη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής τόσο του Δράκου όσο και του Σαμαρά. Οι γαλάζιοι τους απαντούσαν με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ για την περιφέρεια και τους δήμους και οι Ντορικοί άλλαζαν κουβέντα…
Συναντήσεις
Πάντως μη νομίζετε ότι σήμερα μόνο έχει γίνει κινητοποίηση παλαιών και πρόσφατων ΟΝΝΕΔιτών για το «κίνημα Ντόρας». Ακούμε ότι σε γνωστά μπαρ της πρωτεύουσας, ιδιοκτησίας παλαιών ΟΝΝΕΔιτών, έγιναν ουκ ολίγες συναντήσεις πρώην συναγωνιστών, μετά της απαραίτητης ευθυμίας φυσικά. Πέρα από τους σίγουρους, θα μάθουμε από σήμερα πόσους κατάφεραν να πείσουν οι «βαμμένοι» μητσοτακικοί.
Μποϊκοτάζ
Σήμερα 21η Νοεμβρίου, εκτός από την εορτή της Παναγίας, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει να αντιπαρέλθει και μία ακόμη αναποδιά. Πολλοί νέοι, ιδίως γαλάζιοι και φιλελεύθεροι, θα σεβαστούν τη σημερινή ημέρα που έχει οριστεί ως «Ημέρα χωρίς τηλεόραση». Άρα είναι πιθανό να μη δουν τα ρεπορτάζ των καναλιών και τις απευθείας συνδέσεις που ακούγεται ότι κανόνισε η Ντόρα με στελέχη ιδιωτικών καναλιών. Γιʼ αυτό και στο επιτελείο της θα κάνουν και διαδικτυακή αναμετάδοση: για να πιάσουν όλα τα κανάλια διανομής!
Σουξέ
Ιδιαίτερη διαδικτυακή επιτυχία γνωρίζει, κυρίως λόγω αναπαραγωγής από γνωστούς γαλάζιους φιλελεύθερους νέους, ένα διαφημιστικό βίντεο που επιμελήθηκε η Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας. Ο τίτλος του είναι «Γυναίκα με οργασμό» και το σύνθημα στο τέλος «Το να ψηφίζεις είναι μια απόλαυση». Καταλαβαίνετε ότι είναι αρκούντως προκλητικό. Λέτε να δούμε και εδώ αντίστοιχες προσπάθειες;
Επιτυχία
Διεξήχθη με επιτυχία η εκδήλωση που ετοίμασαν οι φοιτητές της κυπριακής φοιτητικής οργάνωσης Δράσις-ΚΕΣ, με θέμα την καταδίκη του «ψευδοκράτους». Μαζί τους ως κύριες ομιλήτριες είχαν την Ελένη Φωκά και τη Χαρά Νικοπούλου
Διάλογος για την Παιδεία
Ακούμε ότι μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή πρωτοβουλία διαλόγου για την Παιδεία, με έντονο πολιτικά χρώμα, θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αν έχει συμμετοχή, θα σας την παρουσιάσουμε…
Ετοιμασίες
Με αφορμή την επέτειο της 17ηγς Νοέμβρη, με τη συνδρομή καλών φίλων της στήλης με πλούσιο αρχείο και την παρότρυνση της διεύθυνσης της εφημερίδας, ξεκινήσαμε μια χαρτογράφηση της «Γενιάς του Πολυτεχνείου». Δυστυχώς ο όγκος των πηγών και των ονομάτων της έρευνάς μας δεν μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε την καταγραφή αυτήν την εβδομάδα. Θα τα καταφέρουμε όμως πολύ σύντομα…
Οι γενιές
Άλλωστε, ιδιαίτερα φέτος η αγανάκτηση πολλών νεώτερων προς τη «γενιά του Πολυτεχνείου» έχει γιγαντωθεί. Δεν είναι μόνο ότι ξεφτίζει ο αντίκτυπος του αντιδικτατορικού αγώνα της νεολαίας. Είναι και ότι οι νεώτερες γενιές βλέπουν τη «γενιά του Πολυτεχνείου» να έχει χειριστεί τις τύχες της χώρας τα τελευταία 20-30 χρόνια με οικτρά αποτελέσματα. Ήδη πολλοί μιλούν για «τη γενιά του Μνημονίου» σε αντιδιαστολή με αυτήν του Πολυτεχνείου. Και παρατηρούμε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός θα είναι μάλλον πραγματικός, σε αντίθεση με τη «γενιά των τάδε ευρώ» που είναι επικοινωνιακός και συμβολικός…
Ώρα ΕΦΕΕ;
Λέτε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες να γίνουμε θεατές «λύσης» της ανυπαρξίας της ΕΦΕΕ; Ακούμε ότι είτε με οριστική ομολογία αδυναμίας συγκρότησης (και επομένως διαδικασία ίδρυσης διάδοχων σχημάτων) είτε με τελευταία αλλά ουσιαστική προσπάθεια διενέργειας συνεδρίου θα υπάρξει «τέλος» στη δεκαπενταετή ανυπαρξία. Για να δούμε…
Απορία
Ζήτησαν όντως οι εκπρόσωποι της «τρόικας» από το υπουργείο Παιδείας ακαδημαϊκά δικαιώματα για τους αποφοίτους κολλεγίων;
Έκαναν πίσω οριστικά ή λόγω τακτικής;
Ευχαριστήρια
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους φίλους της στήλης για τις ευχές τους με μηνύματα και emails για τα γενέθλιά μας. Για όσους ωστόσο δεν το έχουν καταλάβει, τα γενέθλια που φαίνονται στη διαδικτυακή μας παρουσία στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι συμβολικά και αναφέρουν την κορυφαία ημερομηνία του νεολαιΐστικου και φοιτητικού κινήματος της χώρας: τη 17η Νοέμβρη.


Σχολιάστε εδώ