OΛΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!

Η δριμύτατη κριτική που ασκούν ακόμα και δημόσια το τελευταίο διάστημα εντοπίζεται σε τρία σημεία:

α) Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Όλα σχεδιάζονται στο πόδι και την τελευταία στιγμή, ενώ το Μνημόνιο είναι ένα είδος «Ευαγγελίου».

β) Κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη αισθάνονται παντελώς αποκομμένοι από τα κέντρα σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να καλούνται απλώς να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην τους, ακόμα και αναφορικά με πολύ σκληρές πτυχές του Μνημονίου, χωρίς να έχουν πάντα στη διάθεσή τους όλα τα δεδομένα. Και επειδή πολλοί από αυτούς διαβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, επιχειρούν από τώρα να κρατήσουν αποστάσεις προκειμένου να διασωθούν πολιτικά οι ίδιοι.

γ) Τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη λεγόμενη ομάδα πολιτικού σχεδιασμού (Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Ρ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Δ. Δρούτσας) λειτουργούν σαν κογκλάβιο και δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Τα περισσότερα πυρά πάντως κατευθύνονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου, που τον θεωρούν υπεύθυνο για σοβαρές γκάφες (π.χ. περαίωση, συνεχείς διαρροές) αλλά και για το ότι έχει αποδιαλύσει την οικονομία με την απειρία και την αλαζονεία του. Βολές δέχεται βέβαια και ο Γ. Ραγκούσης, που του καταλογίζουν μυστικοπάθεια, υπεροψία και κομπορρημοσύνη.

«Δεν ενημερωνόμαστε για κεντρικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη συνολική πολιτική λειτουργία και διαχείριση», λένε διάφοροι υπουργοί. «Δύο μήνες και κάτι μετά τον ανασχηματισμό, βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν. Δίνουμε την εντύπωση ασυντόνιστης ορχήστρας». Επισημαίνουν εξάλλου ότι το περιβόητο Συντονιστικό, «αντί να συντονίζει και να πληροφορεί για τον σχεδιασμό, συνεδριάζει και αποφασίζει ερήμην των υπολοίπων και ιδίως των υπουργών που προΐστανται παραγωγικών υπουργείων και είναι σε διαρκή επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματα».

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δημόσια δυσφορία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αναφερόμενος στο πρωθυπουργικό δίλημμα για τις πρόωρες εκλογές δήλωσε ότι δεν έχει απαίτηση να συναποφασίζει αλλά απλώς να ενημερώνεται, κι αυτό ο καθένας αντιλαμβάνεται ποιον είχε παραλήπτη. Αργότερα μάλιστα επανήλθε, ζητώντας να μάθει αν η φράση «μετά από ένα νικηφόρο αποτέλεσμα δεν χρειάζεται εσωστρέφεια» που αποδόθηκε στον πρωθυπουργό, αφορούσε τον ίδιο.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για τα όσα γίνονται και ζήτησε να γίνει πιο αναλυτική συζήτηση μετά τις εκλογές.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έλεγε επί δύο ημέρες στα ραδιόφωνα ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε «γκάφα» με την περαίωση εν μέσω εκλογών. Την ίδια γνώμη είχαν και έχουν αρκετοί ακόμα υπουργοί, που όμως για την ώρα αποφεύγουν να την πουν δημοσίως.

Αλλά ούτε και εντός του Συντονιστικού, που υποτίθεται ότι κατευθύνει την κυβέρνηση, υπάρχει ομοιογένεια και αλληλεγγύη. Αν και δημοσίως τηρούνται ακόμα τα προσχήματα, ωστόσο δύο βασικοί παράγοντες αυτού του οργάνου είναι στα μαχαίρια, με τον «συντονιστή» Ραγκούση να έχει πάρει αποστάσεις από την περαίωση Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται να έχει διαχωρίσει την θέση του από την κεντρική επιλογή του διλήμματος για πρόωρες εκλογές, ενώ όπως λένε συμμετέχοντες στο Συντονιστικό, ο Δρούτσας με το αυτοκρατορικό του ύφος είναι μονίμως έξω από την ελληνική πραγματικότητα και η Ρεγγίνα Βάρτζελη θέλει να «μαζέψει» κι άλλες εξουσίες και αρμοδιότητες.

Και μέσα σ’ αυτό κλίμα, ήρθε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης ν’ ανοίξει άλλο ένα καίριο θέμα, την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Διατύπωσε μάλιστα μια άποψη τελείως διαφορετική από αυτήν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης του χρέους, που είχε προκάλεσε σοκ. Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε μια πιο «φιλολαϊκή» πολιτική απέναντι στην ύφεση, να περιοριστεί δηλαδή η σκληρή δημοσιονομική πολιτική για να πάρει ο κόσμος ανάσα. Τα όσα είπε πυροδότησαν έναν νέο κύκλο προβληματισμού και ενίσχυσαν την άποψη ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φροντίσει ώστε η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω να μη φορτώσει νέα βάρη στον λαό.

Το θέμα όμως δεν είναι απλό, λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκεί η «τρόικα», ενώ παρά τις επίσημες δηλώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ούτε απολύσεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει τις προσπάθειές του στο «υπάρχον λίπος του Δημοσίου».

Και εκεί αρχίζει η αντίδραση του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έδωσε όσες συνεντεύξεις δεν είχε δώσει από τότε που ανέλαβε το υπουργείο του. Κι αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι αντιλαμβάνεται τα όρια αυτής της σκληρής πολιτικής, όσο και γιατί έχει στην αρμοδιότητα του τις περισσότερες ΔΕΚΟ, και συνεπώς διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί απολύσεις, με τις οποίες όμως «φλερτάρουν» η «τρόικα» και το υπουργείο Οικονομικών.

Το κύμα εσωστρέφειας που άρχισε να διογκώνεται από την επομένη του α΄ γύρου των εκλογών προβλημάτισε το Μαξίμου, που το μόνο που δεν θέλει τώρα είναι ανταρσίες, ενδοκυβερνητικές κόντρες και εσωκομματικά μέτωπα. Όμως η αντίδρασή του ήταν «νευρωτική», καθώς κατέφυγε στις γνωστές απειλές περί απομάκρυνσης, μέσω ανασχηματισμού, όσων υπουργών δημιουργούν προβλήματα.

Μόνο που γρήγορα αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Κι αυτό γιατί ο πρώτος που θα έπρεπε να φύγει από την κυβέρνηση είναι ο Θόδωρος Πάγκαλος, του οποίου οι δηλώσεις ανάβουν φωτιές και της δημιουργούν τεράστια προβλήματα.

Το θέμα βέβαια είναι πως κι αν ακόμα βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο πληθωρικός Πάγκαλος, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα της κάνει πάλι ζημιά με δηλώσεις-βόμβες. Επίσης, ο όποιος ανασχηματισμός, με βάση εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο κ. Παπανδρέου, περνάει μέσα από αλλαγή κυβερνητικού πόστου για τον κ. Παπακωνσταντίνου, αφού θεωρείται ότι έχει αποτύχει στο υπουργείο Οικονομικών και είναι από τους πλέον αντιδημοφιλείς υπουργούς. Θέμα όμως απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών όσο εκκρεμεί ο νέος προϋπολογισμός και η ψήφισή του δεν υπάρχει. Συνεπώς, για την ώρα τουλάχιστον, παγώνουν και οι όποιες συζητήσεις για αλλαγές στην κυβέρνηση.

Αλλαγές στο Συντονιστικό

«Παγώνουν» εξάλλου μέχρι νεωτέρας σχέδια και σενάρια για εκ βάθρων αναδιάταξη του Συντονιστικού οργάνου, καθώς υπήρχαν εισηγήσεις να συμμετέχουν σε αυτό τουλάχιστον οι υπουργοί που διοικούν παραγωγικά υπουργεία και έχουν πείρα αλλά και γνώση των θεμάτων της διακυβέρνησης. Άλλωστε οι πρώτοι που αντιδρούν σε μια ριζική αναδιάταξη είναι οι βασικοί συμμετέχοντες Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου, που δεν θέλουν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη στα πόδια τους, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τις εξουσίες και τα προνόμιά τους.


Σχολιάστε εδώ