Χάνει 2 δήμους το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιά

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε σε κάθε δήμο:

• Στον Δήμο Νίκαιας – Ρέντη, που είναι ο μεγαλύτερος της Β΄ Πειραιά, το ΠΑΣΟΚ έχρισε υποψήφιο τον δήμαρχο Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, που παλαιότερα ανήκε στον ΣΥΝ. Η ΝΔ έχρισε υποψήφιο τον Κούλη Βρεττάκο και το ΚΚΕ τον δήμαρχο Νίκαιας Στ. Μπενετάτο. Κατέβηκαν επίσης οι ανεξάρτητοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ Στ. Λογοθέτης και Γιάννης Μαρωνίτης.

Εδώ συνέβη το εξής παράδοξο: Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του βουλευτή Δ. Λιντζέρη πήγαν με τον «αντάρτη» Στ. Λογοθέτη, ενώ η επίσημη ΝΔ, ακόμη και μέλη του ΔΣ της ΝΟΔΕ Β΄ Πειραιά πήγαν με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ!

Αποτέλεσμα ήταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ να πάρει περίπου 40% και να ετοιμάζεται να εκλεγεί σήμερα δήμαρχος και ο υποψήφιος της ΝΔ Κούλης Βρεττάκος να μην πάρει ούτε 10% (συγκέντρωσε 9,5% των ψήφων). Μαζί του καταποντίστηκε ο νυν δήμαρχος και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Στ. Μπενετάτος, που πήρε μόλις 18%. Ο Λογοθέτης, με 23%, θα είναι μάλλον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Γ. Μαρωνίτης μπαίνει στο συμβούλιο με 4%.

Σε σχετική δήλωσή του ο Γ. Μαρωνίτης τόνισε: «Σεβόμενοι την ετυμηγορία των δημοτών του νέου δήμου, με δημοκρατικές διαδικασίες, σε ολομέλεια των υποψήφιων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων, αποφασίσαμε να στηρίξουμε και εμείς τον συνδυασμό ”Κίνηση Πολιτών Νίκαιας – Ρέντη” του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Ιωακειμίδη. Η στήριξή μας αυτή δεν σημαίνει ασφαλώς την παράδοσή μας άνευ όρων, αλλά μια κριτική υποστήριξη με στόχο το καλό των δημοτών του νέου δήμου. Ο νέος δήμαρχος θα μας βρει αλληλέγγυους σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης, αλλά θα μας βρει σκληρούς αντιπάλους σε κάθε άστοχη και βλαπτική ενέργειά του».

• Στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας το ΠΑΣΟΚ έδωσε το χρίσμα στον Αλ. Χρυσό, δήμαρχο Δραπετσώνας. Η ΝΔ είχε υποψήφιο τον Φώτη Μελά από το Κερατσίνι. «Αντάρτης» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κατέβηκε ο Λουκάς Τζανής. Το μισό από το τοπικό ΠΑΣΟΚ πήγε με τον ανεξάρτητο, ο οποίος στηρίχθηκε και από ανθρώπους του βουλευτή της ΝΔ Τάσου Νεράντζη! Αποτέλεσμα ήταν να κυριαρχήσει ο Λουκάς Τζανής με 35%, δεύτερος να είναι με 24% ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσός, τρίτος με 21,5% ο συνδυασμός του Φ. Μελά και τέταρτος με 20% ο συνδυασμός του ΚΚΕ.

• Στον Δήμο Περάματος ο «αντάρτης» της ΝΔ Παντελής Ζουμπούλης ήρθε πρώτος με 25% και με τη στήριξη του βουλευτή Γ. Τραγάκη, ενώ δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και νυν δήμαρχος Γιάννης Γλύκας με 21%. Ο υποψήφιος της ΝΔ Γιάννης Λαγουδάκος ήρθε τρίτος, αλλά δήλωσε ότι σήμερα θα στηρίξει τον Ζουμπούλη.

• Στη Σαλαμίνα ο δήμαρχος και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ. Σοφράς πήρε μόλις 22% και έρχεται δεύτερος, μετά τον ανεξάρτητο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Τσαβαρή!

«Καθάρισε» ο Κασιμάτης

Μόνο στον Δήμο Κορυδαλλού ο Σταύρος Κασιμάτης πέτυχε να σηκώσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ, να διεισδύσει στον χώρο της ΝΔ και να πάρει και αριστερές ψήφους, με αποτέλεσμα να εκλεγεί πανηγυρικά με 52%.

Αν δούμε τους σταυρούς των πρώτων συμβούλων που εξελέγησαν από τον συνδυασμό του καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Κασιμάτης βγήκε με την πρώτη!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο αντιδήμαρχός του την περασμένη τετραετία Γ. Μελάς πήρε 2.300 σταυρούς, ενώ ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και μέλος του συνδυασμού του Στ. Χρήστου την προηγούμενη τετραετία Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πήρε λίγο πάνω από 1.800 σταυρούς, αν και βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Τρίτος βγήκε ο Ν. Χουρσαλάς, μέλος της ΝΟΔΕ της ΝΔ στη Β΄ Πειραιά, με 1.460, τέταρτος ο Γ. Δημόπουλος με περίπου 1.200 και πέμπτος ο Βράκας με 975 σταυρούς. Δηλαδή ο Κασιμάτης πήρε μεγάλο μέρος της δύναμής του από επανακάμψαντες του ΠΑΣΟΚ, Νεοδημοκράτες και ανένταχτους.

Βέβαια πήρε και σχεδόν το σύνολο των οπαδών του ΠΑΣΟΚ στον δήμο, αλλά αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο, αφού είχε και το χρίσμα του Κινήματος. Πάντως η επανεκλογή του, με αυτό μάλιστα το ποσοστό, δείχνει ότι το έργο που έκανε αναγνωρίστηκε απ’ όλους.

Οι εκλογές στον Κορυδαλλό όμως είχαν κι άλλα σημαντικά μηνύματα: Κατ’ αρχάς δεύτερος συνδυασμός εξελέγη του ΚΚΕ, που βγάζει 6 έδρες. Επικεφαλής είναι η γραμματέας της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ και πρώην αρχισυντάκτρια του «Οδηγητή» Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, που είναι και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Περισσός προσπάθησε να πάρει ό,τι περισσότερο μπορούσε από τον Κορυδαλλό και σε γενικές γραμμές τα κατάφερε, αφού μετά τον Θέμελη το ΚΚΕ δεν είχε καταγράψει υψηλό ποσοστό στην πόλη.

Ο συνδυασμός του Βασίλη Βουγιουκλάκη, που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ, έχασε για λίγες ψήφους τη δεύτερη θέση και κατετάγη τρίτος, σημείωσε όμως αξιοπρόσεκτη παρουσία και θα κατέχει 5 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Πρώτος σύμβουλος του συνδυασμού είναι ο «πολύς» Γιάννης Διάκος, ο Χρυσάγης και η κόρη του γιατρού Νικητάκη, ο οποίος έχει μεγάλη ιστορία στην πόλη.

Από τον ανεξάρτητο συνδυασμό της Μ. Κατσάνου εκλέγονται η Κρούπη και ο Λώνας, ενώ για πρώτη φορά εκλέγεται και ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ που βγάζει στο συμβούλιο την επικεφαλής Ιφιγένεια Γεωργακοπούλου και την Κάτια Κοιλάκου.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα απέτυχαν παταγωδώς στη Β΄ Πειραιά. Το ΠΑΣΟΚ χάνει μάλλον το Πέραμα, τη Σαλαμίνα, το Κερατσίνι – Δραπετσώνα, όπου θα εκλεγούν οι «αντάρτες» (της ΝΔ στο Πέραμα και του ΠΑΣΟΚ στους άλλους δύο δήμους) και κερδίζει τη Νίκαια – Ρέντη και τον Κορυδαλλό. Δηλαδή από 4 δημάρχους που είχε, μένει με τους μισούς!

Χαμένη όμως είναι και η ΝΔ, που χάνει τον μοναδικό δήμο που είχε (Κερατσίνι) και στο Πέραμα μάλλον θα εκλεγεί δικό της στέλεχος, αλλά «αντάρτης»!

Αν τα κόμματα άκουγαν τον κόσμο η ΝΔ θα έπαιρνε τον δήμο, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα διατηρούσε τις δυνάμεις του.

Πάντως στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ τα πνεύματα στη βάση είναι ιδιαίτερα οξυμμένα. Νεοδημοκράτες από το Πέραμα και το Κερατσίνι, έξαλλοι από τη στήριξη που παρέχουν οι βουλευτές Τραγάκης και Νεράντζης στους «αντάρτες» ή και σε «πράσινους» συνδυασμούς, έσπασαν τα γραφεία τους και τους διαμήνυσαν να μην τολμήσουν στις βουλευτικές εκλογές να πάνε στις γειτονιές τους.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στο ΠΑΣΟΚ, όπου πολλοί κάτοικοι της Σαλαμίνας και του Περάματος λένε πως αν η ηγεσία άκουγε τη βάση και δεν έδινε το χρίσμα στους αποτυχημένους, το Κίνημα θα μπορούσε άνετα να εκλέξει δήμαρχο. Όταν όμως, τονίζουν, η Ιπποκράτους δεν ακούει τον κόσμο της, αλλά μόνο τους συμβιβασμένους και τους διαπλεκόμενους, πώς να κάνει σωστές επιλογές; Τόσο ο Σοφράς στη Σαλαμίνα όσο και ο Γλύκας στο Πέραμα, αν και δήμαρχοι, δεν κατάφεραν να πάρουν πάνω από 20-22%. Οι «αντάρτες» τούς ξεπέρασαν κατά πολύ και μάλλον θα πάρουν τις… καρέκλες τους. Κι όμως, οι τοπικοί φορείς είχαν προειδοποιήσει ότι δεν… περπατάνε και δεν θα μπορούσαν να επανεκλεγούν. Μιλούσαν όμως σε ώτα μη ακουόντων…

Συστράτευση

Φοβούμενο το ΠΑΣΟΚ μήπως πάθει παρόμοιο «στραπάτσο» και στην περιφέρεια, καθώς ο Γ. Σγουρός αισθάνεται πίσω του την… ανάσα του Κικίλια, «σάλπισε» συστράτευση και στον Πειραιά. Έτσι συστάθηκε επιτροπή στήριξης του Σγουρού, η οποία συντόνιζε τις ενέργειες για να πειστεί ο κόσμος να ψηφίσει τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ. Η επιτροπή αποτελείται από τους πέντε βουλευτές (Μπεντενιώτη, Καρύδη, Νιώτη, Λιντζέρη και Διαμαντίδη), τον γραμματέα της ΝΕ της Α΄ Πειραιά Γ. Αξαρλή και τον υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης της ΝΕ Β΄ Πειραιά Γρηγ. Γουρδομιχάλη.

Η επιτροπή συνεδρίαζε καθημερινά και συντόνιζε σε ποιες περιοχές θα πάνε τα στελέχη και πού θα μιλήσουν. Όλοι δε όσοι αναλάμβαναν κάποιον τομέα, ανέφεραν τις δραστηριότητές του και γίνονταν εκτιμήσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Γρ. Γουρδομιχάλης συναντήθηκε με υποψήφιους συμβούλους των συνδυασμών της Β΄ Πειραιά, τόσο τους επίσημους όσο και τους ανεξάρτητους που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, τους ανέλυσε το διακύβευμα των εκλογών και τους ζήτησε να ξεπεράσουν τις πικρίες και τις προσωπικές διαφορές προκειμένου να μη χαθεί η περιφέρεια.

Από την άλλη, ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλει τόσο συνολικά μέσω της επιτροπής, όσο και μόνος του, επισκεπτόμενος πολιτικούς του φίλους σε όλη τη Β΄ Πειραιά, ο Γρηγόρης Νιώτης, που έχει πάρει… πατριωτικά, φαίνεται, την εκλογή Σγουρού. Πάντως, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι θέλουν να τιμωρήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές της, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν πως ο κόσμος δεν θέλει ούτε ν’ ακούσει ΠΑΣΟΚ έπειτα απ’ όσα μέτρα έχει πάρει κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Η προσπάθεια βέβαια συνεχιζόταν μέχρι και χθες, αλλά αν πέτυχε ή όχι θα το μάθουμε το βράδυ…


Σχολιάστε εδώ