Υποδείξεις Αλαφούζου – Ψυχάρη σε Παπανδρέου – Σαμαρά για συναίνεση

Στο ίδιο μήκος κύματος την Τρίτη ήταν η «Καθημερινή» και το «Βήμα». Ούτε καρμπόν να είχαν τα κύρια άρθρα τους. «Ανάγκη συναίνεσης» ο τίτλος της «Καθημερινής», «Συνεννόηση» του «Βήματος».
Η εφημερίδα του Αλαφούζου ένα βήμα πιο μπροστά. Να κάτσει ο πρωθυπουργός σ’ ένα τραπέζι με τον Σαμαρά, για να «συμφωνήσουν ότι θα μοιραστούν το κόστος ορισμένων γενικών αλλαγών», αλλά πετάει και ως… αντίδωρο στη ΝΔ ότι θα πρέπει να σταματήσουν «οι ανούσιες εξεταστικές επιτροπές που τορπιλίζουν κάθε υποψία συναίνεσης».
Επαναλαμβάνει βέβαια η «Κ» το μόνιμο από καιρό μοτίβο για κυβέρνηση προσωπικοτήτων, με πιο σκληρό για τον Παπανδρέου τρόπο. Γράφει χαρακτηριστικά:
«Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει πως δεν έχει άλλα περιθώρια πειραματισμών με άπειρα πρόσωπα και πολιτικές, που αγνοούν παντελώς τους νόμους της αγοράς. Και πρέπει, επίσης, να αντιληφθεί επιτέλους ότι αυτά που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς κλίμα συναίνεσης, τουλάχιστον με τη ΝΔ. Καιρός, λοιπόν, να διαλέξει ό,τι καλύτερο έχει η χώρα από έμπειρα στελέχη, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ».
Το «Βήμα» μένει μόνο στην έκκληση για συνεννόηση, δεν προχωρά παραπέρα για κυβέρνηση με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων εκτός ΠΑΣΟΚ. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι πρέπει να υπάρξει «η ελάχιστη δυνατή συνεννόηση. Την οποία δεν μπορεί να αρνείται μονίμως η αντιπολίτευση».
Αυτό που βγαίνει από τις… συστάσεις των δύο παραδοσιακών εφημερίδων της Κεντροδεξιάς (και ολίγον ΠΑΣΟΚ – «Βήμα») είναι ότι κύριο αποδέκτη δεν έχουν τον Παπανδρέου αλλά τον Σαμαρά. Και όπως φαίνεται, τις επόμενες μέρες θα ασκηθούν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιέσεις για να τον σύρουν σε… συναίνεση ή… συνεργασία, με τους δικούς τους όρους. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι του Σαμαρά απέχουν πολύ…


Σχολιάστε εδώ