Το 75% των σημειωμάτων για την περαίωση ήταν λάθος!

Η πορεία της περαίωσης τις πρώτες 20 μέρες χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ερασιτεχνισμό της υπηρεσιακής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό συμβαίνει αφού αποφάσισαν μέσα στις εκλογές να στείλουν 1.400.000 μπιλιέτα (εκκαθαριστικά σημειώματα) με μικροποσά των 3.000 και 5.000 ευρώ σε μικροεπαγγελματίες, σε χιλιάδες συμβασιούχους που χρησιμοποιούν το γνωστό μπλοκάκι, σε αγρότες, ακόμα και σε πεθαμένους.
Όλες αυτές τις ημέρες καταφθάνουν εκατοντάδες φορολογούμενοι στις εφορίες, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο, και παρά την τρομακτική έλλειψη προσωπικού οι εργαζόμενοι στις εφορίες καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να κατευνάσουν την οργή και να εξηγήσουν ότι τα λάθη που παρουσιάστηκαν στα εκκαθαριστικά σημειώματα θα διορθωθούν εντός των επόμενων ημερών.
Η έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων έχει σταματήσει από τη Γ.Γ.Π.Σ. εδώ και πέντε μέρες μετά τη διαπίστωση των χιλιάδων λαθών.
Οι ημερομηνίες τρέχουν, αλλά οι εφορίες αδυνατούν να ενημερώσουν τους πολίτες, καθότι δεν έχει αποσταλεί το συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα στις ΔΟΥ από τη Γ.Γ.Π.Σ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό αυτό πρόγραμμα έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα συνδεθεί και θα υποστηρίξει τις ΔΟΥ από τη Δευτέρα.
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα όπου διαπιστώνονται λάθη από τους φορολογούμενους ή αυτοί δεν συμφωνούν με τα καταγραφόμενα στοιχεία, θα μπορούν να διορθωθούν από τις ΔΟΥ.
Οι καταληκτικές ημερομηνίες:
15/11: Υποβολή αίτησης για περαίωση εκκρεμών καταλογιστικών πράξεων
18/11: Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής του εκκαθαριστικού
25/11: Επίλυση της διαφοράς των ως άνω εκκρεμών καταλογιστικών πράξεων
26/11: Υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων
29/11: Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής εκκαθαριστικού μετά από διόρθωση
10/12: Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής εκκαθαριστικού μετά την επίλυση της διαφοράς που έληγε 25/11
31/12: Παράταση παραγραφών
Οι πιο πάνω ημερομηνίες δημιουργούν ασφυκτική πίεση σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για τις συνολικά 4.000.000 ανέλεγκτες χρήσεις από τις οποίες έχουν εκδοθεί και σταλθεί σημειώματα περαίωσης μόνο 1.400.000.
Ένα είναι βέβαιο, ότι τα 700 εκατομμύρια ευρώ που είχε στόχο το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει θεωρούνται ανέφικτο ποσό, καθώς μία εβδομάδα προτού τελειώσει η προθεσμία στα ταμεία του κράτους από την περαίωση έχουν εισρεύσει μόνο 50 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ