Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Μέρα με τη μέρα! Αυτή είναι η… σύσταση των περισσότερων χρηματιστών προς τους πελάτες τους όταν καλούνται να απαντήσουν αναφορικά με το ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση, το επενδυτικό «πλάνο» που πρέπει να τηρήσει κανείς αυτήν την περίοδο στο ΧΑ.
δ Με δεδομένα που κάθε άλλο παρά ενισχύουν ένα θετικό σενάριο για τη συνέχεια, με το δεύτερο εξάμηνο –όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των εισηγμένων– να εξελίσσεται ακόμα χειρότερα από το πρώτο, με την αγορά να έχει ισχνούς τζίρους (ίσως το μόνο παρήγορο στοιχείο σε πτωτικές συνεδριάσεις) και κυρίως τις προοπτικές για το νέο έτος διόλου θετικές, το ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχει διασπάσει προς το παρόν τα επίπεδα στήριξής του (σύμφωνα με τους αναλυτές στις 1.490 – 1.475 και 1.450 μονάδες) οφείλεται πρωτίστως σε κάποιες επιλεκτικές αγορές, καθώς και στους χαμηλούς τζίρους. Από την άλλη, αυτό ακριβώς το γεγονός δείχνει πως ακόμα και στις όποιες θετικές συνεδριάσεις μεσολάβησαν, η δυναμική της ανόδου δεν δικαιολογεί αισιοδοξία για τη συνέχεια.
δ Επιπροσθέτως, ήδη από αύριο μπορεί να αλλάξουν σε δραματικό βαθμό οι ανακοινώσεις των
αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα. Στοιχεία που προφανώς θα καταδεικνύουν ότι η οικονομία μας έχει ήδη «χάσει» τους στόχους του Μνημονίου. Το ζητούμενο όμως είναι ποια μέτρα θα επιβληθούν για να καλυφθεί το… κενό! Με δυο λόγια, είναι προφανές πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιβαρύνει το χρηματιστήριό μας, το διακύβευμα όμως είναι σε ποιον βαθμό…
δ Επομένως, το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της μεταβλητότητας, εξ ου και η «συμβουλή» να εξετάζουμε τα καθέκαστα «μέρα με τη μέρα»…
δ Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και η νέα χρονιά, που δεν απέχει πια και τόσο πολύ, θα βρει την αγορά μας με πολύ λιγότερες εισηγμένες σε σχέση με το 2010, με πολύ πιο εμφανή παράλληλα και τα «όρια» μεταξύ των εισηγμένων, αφού δυστυχώς ή ευτυχώς πάμπολλες είναι οι επιχειρήσεις που μέσα στο 2011 είτε θα γίνουν στόχος εξαγοράς μεγαλύτερων «παικτών» είτε θα ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξαν ήδη από φέτος αρκετές εισηγμένες οι οποίες επέλεξαν να αποχωρήσουν από το ΧΑ.

YΓ.: Νέα υποχώρηση κατέγραψε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Οκτώβριο. Από το 49,8% του προηγούμενου μήνα στο 48,6%. Πάντως η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ εμφανίστηκε αυξημένη κατά 6,3% σε σχέση με τον περασμένο μήνα (Σεπτέμβριο 2010), αλλά δραματικά μειωμένη, κατά 40,5%, σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο!


Σχολιάστε εδώ