Ποιος (δεν) ήξερε για τα δομημένα;
«Εμείς εκδίδαμε δομημένα, αλλά δεν είχαμε ιδέα, ούτε και οφείλαμε να γνωρίζουμε ποιοι τα έπαιρναν», έλεγε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο των δομημένων η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών – από τον Γ. Αλογοσκούφη και τον Π. Δούκα, ως τον Γ. Κουρή. Φαίνεται, όμως, ότι το σωστό ερώτημα πλέον, μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία τώρα ετοιμάζει το πόρισμά της, δεν είναι ποιος ήξερε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ποιος ΔΕΝ ήξερε για τις αγορές δομημένων από ταμεία.
FΜε έγγραφο που είχε αποστείλει στις 25/10/2004 το υπουργείο Οικονομικών στις διοικήσεις όλων των Ταμείων, είχε ζητήσει να λαμβάνει αναλυτική ενημέρωση για τους τίτλους Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και για όλες τις νέες αγορές ομολόγων, στις οποίες επρόκειτο να προβούν. Η ενημέρωση αυτή ζητήθηκε να γίνεται κάθε 15 ημέρες και κάθε έξι μήνες να αποστέλλονται όλα τα στοιχεία για τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν τα Ταμεία.
FΤο έγγραφο αυτό, που έφθασε στην Εξεταστική δια χειρός Σ. Πρινιωτάκη και η γνησιότητά του ασφαλώς δεν αμφισβητείται, απλώς επιβεβαιώνει το αυτονόητο: Το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να μη γνώριζε για τις αγορές δομημένων από ταμεία, αφού κάθε υπουργείο Οικονομικών του κόσμου, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υποχρεωμένο να καταγράφει τον λεγόμενο ενδοκυβερνητικό δανεισμό. Θυμίζουμε απλώς, ότι για να προσδιορισθεί το κατά Μάαστριχτ δημόσιο χρέος πρέπει να αφαιρεθούν, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, από το συνολικό χρέος της κυβέρνησης τα χρέη προς δημόσιους οργανισμούς, όπως τα Ταμεία εν προκειμένω. Η στήλη δεν μπορεί να προβλέψει πώς ακριβώς θα επηρεάσει αυτό το «καυτό» έγγραφο το περιεχόμενο του πορίσματος της Εξεταστικής. Σίγουρα, όμως, δεν ενισχύει την υπερασπιστική γραμμή της τότε ισχυρής τριάδας του υπουργείου Οικονομικών. Η συνέχεια… επί της Προανακριτικής!
FΝα διερευνήσει πιθανές παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού από τη Siemens ζήτησε ο Σήφης Βαλυράκης, ως πρόεδρος της άλλης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο με βάση τον τζίρο της μητρικής εταιρείας, το οποίο μπορεί να φθάσει και στο 15% των ακαθάριστων εσόδων. Αν υπολογίσουμε, ότι η Siemens έχει σε επίπεδο ομίλου ετήσιο τζίρο κάποιων δεκάδων δισ. ευρώ (φέτος πάει για τα 70 δισ. ευρώ, για παράδειγμα), ενώ οι υποθέσεις στις οποίες πιθανόν να έχει παραβιασθεί το δίκαιο του ανταγωνισμού είναι αμέτρητες, αν η Επιτροπή αποφασίσει να δει την υπόθεση σοβαρά, ίσως λύσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας!
FΥπάρχουν παραβάσεις της Siemens; Η «επανάσταση του αυτονόητου» επιβάλλει να τονίσουμε ότι όταν μια εταιρεία δίνει μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να κερδίζει διαγωνισμούς, αποκλείοντας άλλους ανταγωνιστές, δεν θέλει πολλή φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς
ότι παραβιάζει τον νόμο για τον ανταγωνισμό. Να δούμε, λοιπόν, από αυτό το σημείο και μετά τι θα γίνει. Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο τερέν του κ. Δ. Κυριτσάκη, αλλά χρειάζεται δυνατό χέρι για να το χτυπήσει…
FΑπό εκλογικό αντιπρόσωπο που συμμετείχε στην τελευταία εκλογική διαδικασία, η στήλη πληροφορήθηκε το εξής ευτράπελο, που επιβεβαιώνει με πόση ευχαρίστηση έγινε δεκτή από τους ψηφοφόρους η αποστολή σημειωμάτων περαίωσης λίγες ημέρες πριν στηθούν κάλπες. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι βρέθηκαν σε εκλογικό τμήμα των βορείων προαστίων ουκ ολίγοι φάκελοι, όπου αντί για ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι είχαν εσωκλείσει εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης! Είναι και αυτός ένας δημιουργικός τρόπος να… μαυρίσεις τον υπουργό Οικονομικών, μέσω της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών.