ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ

Πιθανότατα ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει εκλογές έτσι κι αλλιώς. Παρά το «μάζεμα» που επιχείρησε την προηγούμενη Κυριακή ενώ είχαν φανεί τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της αναμέτρησης σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Προσωρινό μάζεμα ήταν. Έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν μετά τα νέα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει σε λίγο καιρό, για να πάει σε εκλογές όποτε κρίνει ότι τον συμφέρει. Το συμφέρον εδώ δεν έχει να κάνει απαραιτήτως με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά με τους προσωπικούς σχεδιασμούς του Γ. Α. Παπανδρέου – σχεδιασμοί που εκτείνονται και εκτός Ελλάδος. Αν, δηλαδή, οι διαμορφούμενες καταστάσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα οδεύει προς «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ή ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση, τέτοια, που δεν θα μπορεί να την αντέξει ηθικά και πολιτικά μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο γιος του ιδρυτή και φυσικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει οδό εξόδου από την τρέχουσα πολιτική, αλλά ίσως και από τη χώρα. Με τρόπο μάλιστα που δεν θα ομοιάζει με τις καραμανλικές εκδοχές, αλλά ασφαλώς θα είναι πιο ευπρεπής και τιμητικός για τον αποχωρούντα.

Έτσι, αν σήμερα γενικευτεί η καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ, αν χάσει και την Περιφέρεια Αττικής και τις μεγάλες πόλεις, θα πρέπει (σε συνδυασμό με την άθλια οικονομική κατάσταση και την ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει και να εφαρμόσει πρόγραμμα ανάκαμψης) να περιμένουμε πορεία προς τις κάλπες, λίγο μετά τις γιορτές, ίσως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Να επαναλάβουμε ότι η μη αναφορά του πρωθυπουργού σε εκλογές την περασμένη Κυριακή δεν σημαίνει πως το άφησε τελείως στην άκρη, πως δεν θα τις κάνει, αλλά ότι στην παρούσα φάση εκτιμά πως δεν πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια πορεία φθοράς εδώ και έναν χρόνο, αμέσως μετά τις θριαμβευτικές για το ίδιο εκλογές του Οκτωβρίου 2009, όταν δεν κατάφερε να δώσει πρόγραμμα και όραμα εξόδου από την κρίση αλλά και προοπτικής για το κοντινό μέλλον. Περιορίστηκε και εξαντλήθηκε σε μέτρα εισπρακτικά (που επιπλέον δεν απέδωσαν), κόβοντας μισθούς και συντάξεις και προκαλώντας την έκπληξη αρχικά και την οργή στη συνέχεια του κόσμου. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν φάνηκε πως τα σκληρά μέτρα αφορούσαν τη χαμηλή και τη μεσαία κοινωνική τάξη και πως τα υψηλών εισοδημάτων στρώματα έμειναν ανέγγιχτα: Αλίμονο σε αυτούς που βγάζουν μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Οι υπόλοιποι (που συσσωρεύουν και τον πλούτο της χώρας) ούτε ενοχλήθηκαν ούτε ανησύχησαν.

Έμειναν οι γραφικές απειλές για αεροφωτογραφίες που θα αποκάλυπταν τις… κρυφές πισίνες της Εκάλης και της γύρω περιοχής.

Η αίσθηση ότι δεν πληρώνουν όλοι, ότι δεν υφίστανται όλοι τις στερήσεις που περνάει η μεσαία και η χαμηλόμισθη τάξη, έχει καταστήσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναξιόπιστη και απογοητευτική στα μάτια του κόσμου. Και αν δεν ήταν τόσο νωπή η μνήμη από την άθλια διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ θα ένιωθε σοβαρή την απειλή ανατροπής και διαδοχής του από το άλλο μεγάλο κόμμα. Αλλά τα πεπραγμένα της ΝΔ ως κυβέρνησης είναι πολύ κοντινά για να παρακαμφθούν και να σκεπαστούν από τις αυθαιρεσίες και τις αναλγησίες της σημερινής κυβέρνησης. Έτσι, προς το παρόν, διαφεύγει τον κίνδυνο της ευθείας αντιμετώπισής της από ένα μεγάλο κόμμα που αυτοεκτέθηκε σε προκλητικό βαθμό και απαξιώθηκε στα μάτια και στη συνείδηση της κοινωνίας. Θα πάρει πολύ χρόνο στη ΝΔ να συνέλθει και να διεκδικήσει πειστικά την εξουσία, κατάσταση στην οποία συμβάλλει καθοριστικά η απόφαση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη να δημιουργήσει νέο δεξιό πόλο-κόμμα, που θα πάρει κόσμο και στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία. Πόσο κόσμο και στελέχη θα φανεί, πάντως η επιλογή της δεν συμβάλλει στην ενότητα και στο μεγάλωμα της ΝΔ! Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τιμωρηθεί το ΠΑΣΟΚ στον β΄γύρο για να δούμε πώς θα αντιδράσει ο «μπλοφατζής» και λεονταρίζων Γ. Α. Παπανδρέου. Από την άλλη πλευρά, σκέπτεται κανείς πόσο κρίμα είναι στο όνομα αυτής της τιμωρίας να ξαναβγεί ο κ. Ψωμιάδης π.χ. ή ο διάδοχος του κ. Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη. Αλλά όλες οι εκλογές δεν έχουν διλήμματα; Εξάλλου ο πρωθυπουργός φρόντισε να θέσει τέτοια και ακόμα πιο εκβιαστικά διλήμματα στον κόσμο. Ο οποίος ξαναψηφίζει, και έχει την ευκαιρία να απαντήσει.


Σχολιάστε εδώ