Οβιδιακές μεταμορφώσεις του μη λαβόντος το μήνυμα πρωθυπουργού

Μια ιταλική παροιμία –την παραθέτω ελαφρώς παραλλαγμένη– λέει: Εάν κάποιος σε ενέπαιξε, σε παραπλάνησε, σε εξαπάτησε, φταίει αυτός και όχι εσύ. Εάν ο ίδιος άνθρωπος σε εμπαίξει, σε παραπλανήσει, σε εξαπατήσει για δεύτερη φορά και τον πιστέψεις, δεν φταίει εκείνος, αλλά εσύ που τον πίστεψες. Ρητορική ερώτηση (διότι την απάντηση τη γνωρίζουμε όλοι): Πόσες φορές μας έχει εμπαίξει, παραπλανήσει και εξαπατήσει ο Παπανδρέου ο τρίτος; Απάντηση περιττή: Αμέτρητες, αναρίθμητες, σχεδόν αστρονομικές. Ακλόνητο συμπέρασμα: Δεν φταίει ο εγγονός και υιός Παπανδρέου. Αυτός βρήκε και έκανε. Φταίμε εμείς –τουλάχιστον οι περισσότεροι από μας– οι αφελείς, οι ολιγοφρενείς και ανεγκέφαλοι που κατάπιαμε αμάσητες τις συνεχείς και αναίσχυντες ΟΒΙΔΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ. Τελεία και παύλα. (Ο βοσκός, στον γνωστό μύθο του λύκου με τα πρόβατα, την πάτησε την τρίτη φορά. Ο υπό επιτήρησιν και υπό προθεσμίαν πρωθυπουργός δεν θα την πατήσει ποτέ. Απλώς –τα ψέματα τέλειωσαν– θα φύγει αιφνιδίως νύχτα για να σώσει το σαρκίο του.)

Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ έχασε 1.100.000 ψηφοφόρους και η ΝΔ 500.000. Ταυτόχρονα η ποσοστιαία διαφορά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπεσε στο 1,9%. Η νέα αυτή πραγματικότητα της ΜΗΔΑΜΙΝΗΣ διαφοράς ενίσχυσε αφάνταστα τη θέση του Αντώνη Σαμαρά τόσο εσωκομματικά όσο και στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς, προκαλώντας αισθήματα έντονης ευφορίας και αισιοδοξίας στους οπαδούς του ταπεινωθέντος στις εκλογές του 2009 κόμματος.

Με δεδομένη αυτή τη διαπίστωση και το ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ γεγονός ότι η ΝΔ έχει ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ το Μνημόνιο και κατεβαίνει στον δεύτερο γύρο ως κόμμα ρητά ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ, θα της προσφέρει στο πιάτο περιφέρειες και δήμους στις οποίες και στους οποίους δεν προηγείται. Το ισχυρίζομαι αυτό, πιστεύοντας ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπακούσουν στην επίσημη γραμμή των ηγεσιών τους. Και δεν θα υπακούσουν, ΕΠΙΠΛΕΟΝ, με βάση τη θρασύτατη δήλωση του Παπακωνσταντίνου στα ξένα ΜΜΕ ότι «η ψήφος της Κυριακής αποτελεί έγκριση των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση»! Μάλιστα, καλά το διαβάσατε. ΕΓΚΡΙΣΗ! Οφείλουμε, άλλωστε, να στείλουμε ΒΡΟΝΤΩΔΩΣ στον Γιωργάκη το μήνυμα που ισχυρίζεται ότι ΔΕΝ έλαβε την προηγούμενη Κυριακή…

Στο ΠΑΣΟΚ (κυρίως στην ηγετική του ομάδα και μεταξύ υπουργών που επιδιώκουν να διασωθούν από την ακατασίγαστη οργή εκατομμυρίων πολιτών) γίνεται ΤΗΣ ΜΟΥΡΛΗΣ. Αρκετοί διαφωνούν πλέον ανοιχτά με τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και δεν διστάζουν να τηρούν απόσταση ασφαλείας από τις εικαζόμενες εντολές της αφικνούμενης αύριο «τρόικας». Μια «τρόικα» που θα την… υποδεχθεί το συλλαλητήριο του ΚΚΕ, το οποίο καλεί να το πλαισιώσουν –και θα το πλαισιώσουν– και άλλες μη κομμουνιστικές δυνάμεις, όπως εκείνες που υπερψήφισαν για πρώτη φορά τους υποψήφιούς του στον πρώτο γύρο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, πρότεινε την Τρίτη το μεσημεράκι σε συνέντευξή του στον Real FM ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ συγκεκριμένων όρων του Μνημονίου. Σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο –και σε διαμετρική αντίθεση με τις απόψεις τού (ακόμα) αρχηγού του– η πρότασή του αυτή ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΕΥΘΕΩΣ την πολιτική τής υπό επιτήρησιν κυβέρνησης. Αφήνω που διά της προτάσεως αυτής ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ ΤΑ ΕΠΑΧΘΗ ΜΕΤΡΑ του Μνημονίου (και έμμεσα όσα ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΑ θα ακολουθήσουν), αλλά και ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, δυναμιτίζοντας την κυβερνητική τακτική που προτάσσει –ούτως ή άλλως ανεπιτυχώς– τον… «Καλλικράτη» για τον σημερινό δεύτερο γύρο.

Στο δελτίο των οκτώ του Alter την ίδια ημέρα, ο κ. Καστανίδης, πληροφορηθείς προφανώς τις σφοδρές αντιδράσεις στο Μαξίμου, προσπάθησε να στρογγυλέψει τα πράγματα, παρά το ότι τον διέψευδε η παρούσα στο κανάλι Κάτια Μακρή (στην οποία, μαζί με τη Μαριάννα Πυργιώτη, είχε δώσει τη συνέντευξη). Το εξωφρενικό για τον κ. Καστανίδη είναι ότι ισχυρίστηκε ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ πως δήθεν ο Παπανδρέου ο τρίτος είχε υποστηρίξει στη διακαναλική τα ίδια με εκείνον! Ότι δηλαδή θα διαπραγματευόταν «ηπιότερους όρους με επιμήκυνση της διάρκειας του Μνημονίου ώστε να μη διευρυνθεί η ύφεση». Φράση που δεν ειπώθηκε ούτε κατά προσέγγιση ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕ. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει πλέον στέλεχος στο ΠΑΣΟΚ που να έχει απεκδυθεί τον ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟ ΩΦΕΛΙΜΙΣΜΟ. Και είναι απορίας άξιον ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου άφησε να περάσει ασχολίαστο το ιλιγγιώδες αυτό ψεύδος.

Μετά την περί διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών μέγιστη ΜΠΛΟΦΑ, που την έκανε γαργάρα με… θαυμαστή ευκολία ο Παπανδρέου ο τρίτος, ο ΧΥΔΑΙΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ συνεχίζεται απτόητος από μίσθαρνα όργανα των ΜΜΕ και πάσης φύσεως βαλτά σκύβαλα του ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι βλέπουν την πανωλεθρία στον σημερινό δεύτερο γύρο και έχουν χάσει εντελώς την ψυχραιμία τους. Τον κολοφώνα της αδίστακτης ΑΓΥΡΤΕΙΑΣ διέπραξαν τα… σοβαρά «ΝΕΑ». Η εφημερίδα την οποία, μαζί με το «ΒΗΜΑ» του Συγκροτήματος Λαμπράκη, καίγαμε κατά χιλιάδες το 1965 όταν, ομού με το «ΒΗΜΑ», είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της μητσοτακικής ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ. Πράξη εξαγριωμένων πολιτών που ανάγκασε αμφότερες τις εφημερίδες (οι οποίες είχαν εθιστεί να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις) να ανακρούσουν ΑΜΕΣΩΣ πρύμναν. Τα «ΝΕΑ», λοιπόν, αποτόλμησαν να αναμοχλεύσουν το «βρώμικο ʼ89» για να αποτρέψουν –ματαίως όμως– την καταβύθιση του ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΠΑΣΟΚ. Με τίτλο «Νέο “βρώμικο ʼ89” βλέπει το ΠΑΣΟΚ» επιχείρησαν την Τετάρτη να κατατροπώσουν τους αριστερούς, καταγγέλλοντάς τους για «ανίερη συμμαχία» με τη ΝΔ. Ερώτημα: Ο αριστερός ψηφοφόρος δεν έχει κρίση και γνώμη για να διαπιστώσει ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει πολιτική πιο δεξιά, πιο νεοφιλελεύθερη και πιο αντιλαϊκή από τη ΝΔ; Και επιπλέον: Χρειάζεται μια «ανίερη συμμαχία» κορυφής, όταν είναι διατεθειμένος ΝΑ ΠΑΡΑΒΕΙ την επίσημη γραμμή των ηγεσιών των κομμάτων που υποστηρίζει;

Όσο για την ΟΥΣΙΑ του «βρώμικου ʼ89», φρονώ ότι υπάρχει διπλή ανάγνωση των γεγονότων της εποχής. Το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν υπαρκτό και μεγάλο εκείνη την εποχή. Ο Κουτσόγιωργας δωροδοκήθηκε με δύο εκατομμύρια δολάρια (πολλά χρήματα τότε) ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Γεγονός πρωτοφανές. Στην κυβέρνηση Τζαννετάκη συνεργάστηκαν δύο παρατάξεις που στον Εμφύλιο αλληλοσκοτώνονταν. Πράξη ιστορικής υφής. Από την άλλη πλευρά υφίστατο ΩΦΕΛΙΜΙΣΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ με άρρωστο και ανήμπορο τον Ανδρέα, με τον οποίο –αντιφατικό ξεαντιφατικό– θα νιώθω όσο ζω συναισθηματικά δεμένος.

Τελειώνω με τα ακόλουθα: Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ είτε ΔΕΝ πήγαν να ψηφίσουν, είτε πήγαν και έριξαν στις κάλπες (χωρίς να τις περάσουν βέβαια για… κάλτσες) λευκό ή άκυρο. Τα κίνητρα αυτής της στάσης τους ήταν πολλά και ποικίλα – και δύσκολα διευκρινίσιμα. Η σαφέστατη, ωστόσο, πλειονότητά τους είχε μία μόνο φλογερή επιθυμία: Να διατρανώσει την ασυγκράτητη ΑΠΕΧΘΕΙΑ ΤΗΣ στο σαθρό, διαβρωμένο στο έπακρο και πολλαπλά άδικο (συμπεριλαμβανομένων και των καλπονοθευτικών εκλογικών νόμων) ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ. Ένα πολιτικό σύστημα που χρειάζεται κατεπειγόντως ριζική αναμόρφωση και ανανέωση σε επίπεδο ακέραιων και ανιδιοτελών προσωπικοτήτων.


Σχολιάστε εδώ