Μικρά και… ενοχλητικά

Πετάνε το μπαλάκι…
Ο ένας μετά τον άλλο οι ιεράρχες συστήνουν στους παπάδες τους να περιμένουν την επίσημη απόφαση της Εκκλησίας και μετά να προτρέψουν τους πιστούς να δεχτούν ή να μη δεχτούν την κάρτα του πολίτη. Λίγοι είναι εκείνοι οι αρχιερείς που έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ ή κατά της παραλαβής της κάρτας. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν πως η απόφαση της Εκκλησίας θα είναι πιθανότατα υπέρ της κάρτας του πολίτη, αφήνοντας ένα «παράθυρο» ανοικτό σε όσους δεν επιθυμούν (για λόγους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων) να την πάρουν.

Ασχολήθηκε κανείς;
Ερωτήματα που σχεδόν κανέναν Μητροπολίτη δεν απασχόλησαν έθεσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. «Γι’ αυτά τα παιδιά (σ.σ. που έστελναν τους φακέλους-βόμβες) που εκδηλώνουν αυτό το μίσος κατά της ζωής και της κοινωνίας, είναι πλέον καιρός να διερωτηθούμε: Μέχρι πότε θα κρατάμε τον Χριστό έξω από την καρδιά και την ψυχή των νέων ανθρώπων; Η Πολιτεία, με μπαράζ νομοσχεδίων που επιδιώκουν την αποπνευματοποίηση της καθημερινότητας, και η Εκκλησία, επιμένοντας να είναι νομικό πρόσωπο με τις παρενέργειες και αντενδείξεις του, χρειάζεται να προβληματισθούμε σοβαρά και να διερωτηθούμε: Αυτά τα παιδιά σε τι οικογένεια μεγάλωσαν, σε ποια σχολεία φοίτησαν, σε ποια ενορία ανήκαν; Αν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι αρκούντως δραστικές, τότε η κατωφερής πορεία μας δεν θα είναι αναστρέψιμη. Ας το παραδεχθούμε: Αν ο Χριστός δεν ξαναεπιστρέψει στην Ελλάδα, τότε ματαίως θα ελεεινολογούμε τα νέα παιδιά και αφελώς θα μεμψιμοιρούμε σαν γυναικούλες, όταν δεν αναλάβουμε την ανδρεία τόλμη να παραδεχθούμε τη διαπίστωση πως όταν ο Χριστός απουσιάζει από τη ζωή μας, τόσο πιο απαιτητικός γίνεται». Και καταλήγει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ασκώντας κριτική στην ιεραρχία: «Ας βρούμε τρόπο να απαλλαγούμε από τη διοίκηση των ΝΠΔΔ που απομακρύνει το πετραχήλι από τον λαιμό μας και την Αγία Γραφή από τα χέρια μας. Ας πούμε τα λιγοστά μας λόγια, ειδάλλως ας σιωπήσουμε για πάντα». Μήπως θα πρέπει να απασχολήσουν την ιεραρχία λίγο περισσότερο αυτά τα λόγια; Διότι προσφάτως άλλα την απασχολούν…

«Bouche fermee»
Σλόγκαν έχει γίνει η φράση του Καλαβρύτων «βαρεθήκαμε να ακούμε το τραγούδι ”bouche fermee» από τον Αρχιεπίσκοπο». Για τους αδαείς περί τα μουσικά, να θυμίσουμε πως η τεχνική του τραγουδιού με κλειστό το στόμα (χωρίς να λέμε τους στίχους, αλλά ακολουθώντας μόνο τον ρυθμό) γίνεται συνήθως απ’ όσους ντρέπονται όταν δεν γνωρίζουν τους στίχους ή διστάζουν να επιδείξουν τις φωνητικές τους ικανότητες. «Πάντως ο Καλαβρύτων έπεσε μέσα στο τραγούδι», σχολίαζε με σαφείς υπαινιγμούς κληρικός της Συνόδου.


Σχολιάστε εδώ