Κινούμενη άμμος…

ΝΕΑ δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας δημιουργούν τα αποτελέσματα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι εξελίξεις δείχνουν πλέον απρόβλεπτες. Στο ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ως «μήνυμα αποδοχής» εκ μέρους του ελληνικού λαού, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της προσηλωμένη στον στόχο της, που είναι η σωτηρία της χώρας. Ωστόσο, κατά κοινή ομολογία, η κυβέρνηση –λόγω και της οικονομικής κρίσης– έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση, εξ ου και τα τελευταία 24ωρα επανήλθαν στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού αλλά και κυβερνήσεων συνεργασίας. Στην αντίπερα όχθη, στη Νέα Δημοκρατία, τονίζουν ότι οι πολίτες με την ψήφο τους αποδοκίμασαν την κυβέρνηση και έστειλαν μήνυμα για αλλαγή πολιτικής. Παράλληλα, εκφράζουν ικανοποίηση για τη σημαντική μείωση της διαφοράς έναντι του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ σημείωσε αύξηση των ποσοστών του σε ολόκληρη τη χώρα, ο ΛΑΟΣ δεν κέρδισε τίποτα από τις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχασε δυνάμεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποσκίρτηση του Φ. Κουβέλη έχασε κομμάτι της επιρροής του στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι τεταμένο, με υπουργούς να διαφωνούν δημόσια με τη στρατηγική του κόμματος για τις εκλογές και να ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, προκαλώντας την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.
Διεργασίες
ΜΕΧΡΙ την ύστατη ώρα κράτησαν οι διεργασίες στα κόμματα και στα επιτελεία των υποψηφίων εν όψει του σημερινού δεύτερου γύρου των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις έντεκα περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα κ.ά.). Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης θα διαδραματίσει η στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων, ιδίως του ΚΚΕ, τα ποσοστά του οποίου σε αρκετές περιπτώσεις κινούνται σε διψήφιο αριθμό. Μεγάλο ερώτημα το ποσοστό των πολιτών που θα επιλέξουν την αποχή. Την επομένη του πρώτου γύρου το ΠΑΣΟΚ έσπευσε –διά στόματος Γ. Ραγκούση– να αποχαρακτηρίσει πολιτικά τη σημερινή αναμέτρηση, τονίζοντας ότι οι πολίτες εκλέγουν περιφερειάρχες και δημάρχους. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία εμμένει στο διακύβευμα των εκλογών που είχε θέσει εξαρχής και καλεί τους πολίτες να στείλουν ακόμη πιο ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους των κομμάτων που δεν μετέχουν στον β΄ γύρο να συμπτύξουν «μέτωπο» κατά του Μνημονίου, καλώντας τους εμμέσως να ψηφίσουν υποψηφίους της ΝΔ. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, έδωσε «γραμμή» στους οπαδούς του να επιλέξουν «λευκό» ή «άκυρο», ο Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε ευθέως υπέρ των Ν. Κακλαμάνη (Αθήνα), Β. Μιχαλολιάκου (Πειραιάς), Κ. Γκιουλέκα (Θεσσαλονίκη) και εμμέσως υπέρ του Γ. Σγουρού (Αττική) και του Θ. Χειμάρα (Στερεά Ελλάδα), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ψηφοφόρους του σε ψήφο κατά συνείδηση.
Μετρούν αντίστροφα
Η άφιξη (αύριο) στην Αθήνα των εκπροσώπων της «τρόικας» θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Τα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για περικοπές στο Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να τα προσδιορίσει επακριβώς. Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε μεν αξιόπιστο το πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα μας, σημείωσε όμως ότι είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων προς την κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών. Μιλώντας εξάλλου σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ομολόγησε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τους πρώτους μήνες να πάρει μέτρα και πως βρίσκονται εκτός στόχων έσοδα και δαπάνες, και εξ αυτού το έλλειμμα. Το τελικό ύψος του για το 2009 θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα είναι πολύ λίγο κάτω από το 16%. Κάτι που θα απαιτήσει νέα μέτρα προκειμένου να εξοικονομηθεί ποσόν της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ. Μέτρα που θα αποφασισθούν από κοινού με την «τρόικα», με την κυβέρνηση να αποκλείει νέα μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά και απολύσεις στο Δημόσιο. Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα θα καθορισθούν και τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα. Η ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, ενώ προεκλογικά διαβεβαίωνε ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα, τώρα ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέο πακέτο. Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ τονίζει ότι μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα. Αύριο το ΚΚΕ οργανώνει συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο Μνημόνιο. Εξάλλου, η ΑΔΕΔΥ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση ως προς το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Προϋποθέσεις
ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με το όνομα ως βασική προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Στην αντίστοιχη για την Τουρκία υπάρχουν θετικές αναφορές, ωστόσο επισημαίνεται ότι παραμένει ενεργό το casus belli, ότι συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από πολεμικά αεροπλάνα και πλοία της γειτονικής χώρας και ότι υπάρχουν οι περιορισμοί στις ελευθερίες του Πατριαρχείου.
ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Κακουργημάτων παραπέμπονται 13 άτομα για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλικών κ.ά. Τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται για τις εκρήξεις στο γραφείο της Λ. Κατσέλη, στο σπίτι του Π. Χηνοφώτη και στο κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Την ερχόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιηθούν οι κατηγορίες εις βάρος του Επαναστατικού Αγώνα.


Σχολιάστε εδώ