ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΝΩΤΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ

H κάλυψη αυτή γίνεται υπό τη βρετανική απειλή ότι εάν αποτύχουν οι συνομιλίες, το Λονδίνο θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη λύση της διχοτόμησης.

Η συνεννόηση

Η τριμερής στην ουσία πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, πριν από την έκθεση αξιολόγησης του κ. Μπαν για την πορεία των συνομιλιών. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια και σε αυτήν ο κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνεννόηση με τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γαλλία, προκειμένου να αποτραπούν δυσμενείς για την ελληνοκυπριακή πλευρά εξελίξεις. Ήδη ο κύπριος Πρόεδρος δήλωσε δημόσια ότι δεν θα αποδεχθεί επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα και έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Μάλιστα, θα αποστείλει επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως είχε υποστηρίξει το Ευρωπαϊκό Κόμμα, για να διευκρινίσει τις θέσεις του.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάουνερ επισήμανε με τοποθετήσεις του ότι δεν είναι πρόθεση των Ην. Εθνών να επιβάλουν οτιδήποτε. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι ο κ. Ντάουνερ θα διεκδικήσει τον ρόλο του γεφυροποιού, δηλαδή εκείνου ο οποίος θα καταθέτει προτάσεις για γεφύρωση των διαφορών. Θα προχωρήσει, ως εκ τούτου, στην εφαρμογή μιας σιωπηρής επιδιαιτησίας, στην οποία όποιος δεν υπακούσει, στο τέλος της ημέρας θα χρεωθεί την ευθύνη. Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και με ελληνοκυπριακά κόμματα και εκ πρώτης όψεως η ηγεσία του ΔΗΣΥ φαίνεται να συναινεί. Σιωπηρώς, μάλλον, θα συναινέσει και ο κύπριος Πρόεδρος. Ήδη τα Ην. Έθνη με προτάσεις τους επιχείρησαν, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, να γεφυρώσουν τις διαφορές που υπάρχουν στο Περιουσιακό.

«Νεκροτομή του Κυπριακού»

Όπως είμεθα σε θέση να γνωρίζουμε από άριστα ενημερωμένες πηγές, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θα κάμει καμιά μεν αναφορά στο Σχέδιο Ανάν, αλλά θʼ ανασύρει όσα είχαν συμφωνηθεί –πριν αυτό απορριφθεί στην τελευταία του εκδοχή– ώστε να υπάρξει βάση για επίλυση του εδαφικού, του περιουσιακού και της νομής των ομοσπονδιακών εξουσιών, για την οποίαν ήδη έχουν σημειωθεί επαρκείς συγκλίσεις. Κύκλοι της ΕΕ που ασχολούνται με τις νέες αυτές τροπές κι εξελίξεις, κάμνουν λόγο για «νεκροτομή του Κυπριακού στη Νέα Υόρκη», εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες υπερβάσεις για λύση το ταχύτερο. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς ο Δ. Χριστόφιας δεν είναι διατεθειμένος να φορτωθεί το βάρος αποδοχών που ιστορικά θα τον συνέτριβαν. Οπόταν και οι απειλές για λύσεις τετελεσμένων αποκτούν άλλη δυναμική με δραματικές προοπτικές. Και βέβαιες υποτροπές (εκτός ουσιαστικά ελέγχου) στο πρόβλημα.

Ντάουνερ ενημερώνει Φούλε

Πάντως, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει ανοικτή επαφή με τον Επίτροπο αρμόδιο για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Το δήλωσε ο ίδιος ο κοινοτικός Επίτροπος την περασμένη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό Επίτροπο η ΕΕ στηρίζει τους δυο ηγέτες στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μια λύση η οποία, κατά την άποψή του, θα βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Διχοτόμηση και βάσεις

Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, η τριμερής θέλει να διατηρήσει το μομέντουμ των συνομιλιών και την προοπτική λύσης. Διότι το αδιέξοδο των συνομιλιών θα δημιουργήσει επιπλοκές. Οι Βρετανοί άρχισαν, από την πλευρά τους, τους εκβιασμούς. Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο υποστήριξε με άρθρο του την περασμένη Κυριακή στους «Τάιμς του Λονδίνου» ότι εάν αποτύχει αυτή η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τότε η Βρετανία πρέπει να μελετήσει την επιλογή της λύσης της διχοτόμησης. Οι τοποθετήσεις Στρο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις Στρο είναι αντίθετες με το Πρωτόκολλο Συναντίληψης, το οποίο υπεγράφη με τη χώρα του, και ότι εάν προχωρήσει το Λονδίνο προς τη διχοτόμηση, τότε οι Άγγλοι δεν μπορούν να κρατήσουν τις βάσεις τους στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς χαιρέτισε τις δηλώσεις του κ. Στρο, χαρακτηρίζοντάς τον ως καλό φίλο της χώρας του.

Συμφωνεί με την τοποθέτηση Στρο και πρόσθεσε ότι θέλει λύση για να διευκολυνθεί η δουλειά διότι, όπως τόνισε, η υφιστάμενη διχοτόμηση δυσκολεύει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Πιέζουν για άνοιγμα
του κατοχικού αεροδρομίου

Το παρασκήνιο αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες –με την σιωπηρή ενίσχυση της Ουάσιγκτων– είναι πρωτοφανές.

Και αποσκοπεί βασικά στο να πεισθεί (λέγε να πειθαναγκασθεί) η Λευκωσία να συναινέσει σε συμφωνίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε άτυπη ταϊβανοποίηση των κατεχομένων. Με άνοιγμα κατ’ αρχήν του παράνομου αεροδρομίου στις κατεχόμενες περιοχές και στη συνέχεια σε καθιέρωση διαδικασιών απευθείας συναλλαγών του ψευδοκράτους με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως!

Η Αθήνα είναι πλήρως ενήμερη για τα τεκταινόμενα και μάλιστα είναι ήδη δέκτης φορτικών υποδείξεων, όπως παρέμβει και πείσει (ή καλύτερα συνετίσει) τη Λευκωσία, ώστε να διευκολυνθούν οι… σχεδιασμοί!


Σχολιάστε εδώ