Η ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι «υπάρχει μια συνεχής ένταση και ένας πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «δεν ακολουθεί μια πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών, αλλά επιδεικνύει την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία και δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο»! Τώρα τι εννοεί ο κ. υπουργός με τον όρο «εξαρτημένα αντανακλαστικά» δεν γνωρίζουμε…
Αυτό που οι έλληνες πολίτες κατανοούν είναι ότι η πολλή «στρατηγική ψυχραιμία» έχει αποθρασύνει τους Τούρκους, οι οποίοι, παρά τις γέφυρες φιλίας του κ. Παπανδρέου, δεν έχουν κάνει ένα βήμα πίσω. Χαρακτηριστική είναι η φετινή άκρως προκλητική τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Μόλις σε 10 μήνες, στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, περίπου 320 οπλισμένοι σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών με 2.600 (δύο χιλιάδες εξακόσια!) πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε περίπου 1.050 παραβιάσεις του ΕΕΧ ενώ σημειώθηκαν και 8 υπερπτήσεις. Όμως η «στρατηγική ψυχραιμία» του κ. Βενιζέλου είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν μόνο 14 εμπλοκές σε 10 μήνες, όταν λίγα χρόνια πριν γίνονταν 14 εμπλοκές σε μία μέρα. Ακόμη και πέρσι στο δωδεκάμηνο, σε 1.678 παραβιάσεις είχαμε 237 εμπλοκές. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Είναι σαφές ότι υπάρχει αλλαγή της συμπεριφοράς μας στους αιθέρες. Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση από την άλλη πλευρά και αυτό θα έπρεπε να είχε προβληματίσει τον κ. Βενιζέλο.
Γιατί δεν απέσυρε τη φρεγάτα
Ακόμη και κατά τη διάρκεια διεθνών ασκήσεων οι Τούρκοι δεν σέβονται τίποτε. Πριν από λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Μπλε Φάλαινα» που διοργάνωσε η Τουρκία (1-11 Νοεμβρίου 2010) και στην οποία συμμετείχε και η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, άρα η άσκηση είχε πολυεθνικό χαρακτήρα, τουρκικά αεροσκάφη, που συμμετείχαν σε αεροναυτική φάση της άσκησης, παραβίασαν επανειλημμένα τον ΕΕΧ, στέλνοντας το «μήνυμα» στις συμμαχικές χώρες ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι «διαπραγματεύσιμα». Βέβαια, υπήρξε αντίδραση της χώρας μας, με την αποχώρηση της ελληνικής φρεγάτας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», που συμμετέχει στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη, αλλά μόνο από τις συγκεκριμένες φάσεις της άσκησης. Η αντίδραση αυτή χαρακτηρίστηκε χλιαρή, αφού θα έπρεπε να απαιτήσουμε την αποχώρηση όλης της ΝΑΤΟϊκής δύναμης από την άσκηση, δεδομένου ότι παραβιάζεται κυριαρχικό δικαίωμα κράτους-μέλους. Αλλά κι αν αυτό ήταν δύσκολο για την κυβέρνηση του ΓΑΠ, ας απέσυρε ολοκληρωτικά την ελληνική φρεγάτα από κάθε δραστηριότητα της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, τουλάχιστον για κάποιους μήνες, προκειμένου να αναδείξει επιτέλους το πρόβλημα, να διατρανώσει το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και να καταλάβουν και στις Βρυξέλλες τη σοβαρότητα που αποδίδουμε στα ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Αλλά, ξεχάσαμε, εμείς ασχολούμαστε με το δίλημμα «Σγουρός ή εκλογές»…