Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του πηγαίνουν στη συγκεκριμένη εκκλησία κάθε φορά που γιορτάζει ο Άγιος Νεκτάριος. Φέτος προσήλθαν στον ναό, σεμνά και ταπεινά και προσευχήθηκαν μαζί με τους άλλους πιστούς. Τη λειτουργία της αγρυπνίας, την οποία παρακολούθησαν με κατάνυξη, τέλεσε ο πατέρας Δανιήλ, ο οποίος ιερουργεί στη Ρουμανία και σπουδάζει στην Αθήνα. Μάλιστα του έχουν παραχωρήσει ένα μικρό δωματιάκι στον περίβολο του ναού, όπου ζει φτωχικά μαζί με την παπαδιά.

Ο Γ. Παπανδρέου παρέμεινε στον ναό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Φεύγοντας κάθισε λίγο πιο πίσω και έπιασε κουβέντα με τους υπεύθυνους της εκκλησίας. Ρώτησε να μάθει για τον ιερέα από τη Ρουμανία, τον πατέρα Δανιήλ, που διατηρεί και ιστοσελίδα στο ίντερνετ διαδίδοντας στη ρουμανική γλώσσα το εύρος της Ορθοδοξίας. Μαθαίνοντας για τον εφημέριο του ναού, εντυπωσιάστηκε. «Άστραψε το πρόσωπό του ευχάριστα και ζήτησε να μάθει περισσότερα», λέει στο «Π» άνθρωπος που ήταν παρών στη συζήτηση.

Οι υπεύθυνοι πρόσφεραν στον πρωθυπουργό το ημερολόγιο του ναού που εκδίδει η Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση, καθώς και την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», που στο τελευταίο της φύλλο (12 Νοεμβρίου 2010) επικρίνει την προαναγγελία του Γιώργου Παπανδρέου για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. «Έχει κάμνει μυστικάς συμφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργόν», γράφει η εφημερίδα στην καθαρεύουσα.

«Έχεις πρόσωπο σπαθί»

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του ετοιμάζονταν να αποχωρίσουν, οι πιστοί που βρίσκονταν στον ναό σχολίασαν χαμηλόφωνα τις σημερινές συνθήκες και τον προέτρεψαν να επιμείνει. «Κύριε πρόεδρε, έχεις πρόσωπο σπαθί. Πρέπει να πετύχεις, γιατί η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο κόσμος τα φέρνει πολύ δύσκολα πέρα». Τον προέτρεψαν κιόλας να κάνει αλλαγές και να διαλέξει πρόσωπα όπως ο Θανάσης Τσούρας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Κ. Παπαπαναγιώτου.

Γιώργος: «Ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα λόγω των μέτρων»

Στην αρχή ο πρωθυπουργός δεν μιλούσε, ήταν σκεπτικός. Μόλις όμως άκουσε ότι ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα πέρα, συμφώνησε: «Είναι δύσκολη η εποχή, τα μέτρα κάνουν τον κόσμο να τα φέρνει δύσκολα πέρα…». Μετά η συζήτηση πέρασε στα ελληνοτουρκικά: «Όλοι μας θέλουμε να τα βρούμε με τους γείτονές μας, του είπαν. «Πρέπει να ”εκμεταλλευτούμε” την ορθοδοξία με γεωπολιτικά κριτήρια, μέσα από τον πολιτισμό, το εμπόριο κ.λπ.». Ο κ. Παπανδρέου σκέφθηκε θετικά: «Η ορθοδοξία είναι πολύ δυνατή», τους είπε και τόνισε ότι κάνει ανοίγματα στη Ρωσία.

Όταν μύρωσαν τον Παπανδρέου
και του ευχήθηκαν…

Η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στην Εκάλη γιορτάζει και τη μνήμη των Αγίων Νικοδήμου και Κοσμά. Μια από τις προηγούμενες χρονιές, όταν ακόμα ζούσε ο ιερομόναχος Μάρκος (εκοιμήθη στις 16 του περασμένου Απριλίου και είχε κάνει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή βοηθώντας οικογένειες με παιδιά που έκαναν χρήση ναρκωτικών) ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και παλαιότερα ακόμα, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε επισκεφθεί και πάλι τον ναό μαζί με τη σύζυγό του Άντα και την κόρη τους Μαργαρίτα. Σε μία από αυτές τις επισκέψεις ο παπα-Μάρκος τον μύρωσε, δίνοντάς του ευχές για υγεία, και του ζήτησε να βοηθήσει το Ίδρυμα Κωφαλάλων που βρίσκεται στην περιοχή και ο Γιώργος δεσμεύτηκε ότι θα βοηθούσε.

Ενδιαφέρον
για τις δραστηριότητες του ναού

Στην τωρινή του επίσκεψη ο πρωθυπουργός θέλησε να μάθει για τις κοινωνικές δραστηριότητες του ναού. «Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών», του είπαν οι υπεύθυνοι. «Τα βοηθάμε όσο μπορούμε και μέσα από έναν λογαριασμό που έχουμε στην τράπεζα, με χρήματα από τις αποταμιεύσεις των πιστών. Μοιράζουμε τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες που δεν έχουν να φάνε, επισκεπτόμαστε νέους που βρίσκονται στις φυλακές για κάποιο αδίκημα…».

Ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου είναι ένας ιδιωτικός ναός μέσα σ’ ένα οικόπεδο φτάνοντας στην Εκάλη. Το έργο και η προσφορά του είναι πλούσια, ιδίως όταν ζούσε ο παπα-Μάρκος, που η πνευματικότητά του ήταν μεγάλη. Εξομολογούσε μέχρι και Μητροπολίτες. Στον ίδιο χώρο εκδίδεται και η εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», με διευθυντή σύνταξης τον Γιώργο Ζερβό, που χρόνια ολόκληρα ασχολείται με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ. Η εκκλησία χτίστηκε μετά το 1974, από τον Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, με πλούσιο αντιδικτατορικό αγώνα, ταλαιπωρίες και στρατοδικεία. Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται κάθε χρόνο στον ναό, πιστεύοντας ο καθένας στη δική του λύτρωση.


Σχολιάστε εδώ