Η αγορά των ακινήτων θα ανασάνει μόνο αν καταργηθεί «το πόθεν έσχες»

Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών και Οικονομικών Μελετών Ίων Στεριώτης, ο οποίος επισημαίνει πως η κατάργηση του «πόθεν έσχες» θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα όπως:
• Οι Έλληνες που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό –μεταξύ αυτών και οι εφοπλιστικές οικογένειες, που έχουν τεράστια ρευστότητα– θα σπεύσουν να επενδύσουν κεφάλαιά τους σε ακίνητα στην Ελλάδα, που λόγω της κρίσης έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Είναι γνωστό ότι, μεταξύ άλλων, περίπου 850 ξενοδοχεία είναι προς πώληση και το άνοιγμα της αγοράς θα επιτρέψει την ανεύρεση ελλήνων αγοραστών.
• Οι Έλληνες που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό θα προτιμήσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ακίνητα στην Ελλάδα, των οποίων η ετήσια απόδοση είναι συνήθως κατά μέσον όρο 4,5%, αντί του 0,25% που εισπράττουν σήμερα από τις καταθέσεις και τις τοποθετήσεις τους σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Παράλληλα θα έχουν την ελπίδα και μεγάλου κεφαλαιακού κέρδους, γιατί αν η αγορά ακινήτου αρχίσει να κινείται, τότε οι τιμές των ακινήτων θα εκτιναχθούν.
• Οι Έλληνες που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αγορές ακινήτων λόγω «πόθεν έσχες», θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ακίνητα για τους ίδιους λόγους. Ακόμη και αυτοί που πλήρωναν κανονικά φόρους και σε καμιά περίπτωση δεν είναι φοροφυγάδες, δεν μπορούν σήμερα να αγοράσουν ακίνητα γιατί η εφορία περιμένει αποδείξεις ότι το κεφάλαιο σχηματίστηκε την τελευταία πενταετία και δεν δέχεται ότι μπορεί να εκπροσωπεί αποταμιεύσεις πολλών ετών.
• Το Δημόσιο θα εισπράξει μεγάλα ποσά από τους φόρους μεταβιβάσεως, αλλά και άμεσους και έμμεσους φόρους που υπάρχουν γύρω από τα ακίνητα, τόσο από όσους φέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό όσο και από εκείνους που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα. Το Δημόσιο θα εισπράττει επιπλέον κατά έτος τους θεσπισμένους φόρους ακίνητης περιουσίας, μια και η επένδυση σε ακίνητα είναι μια μακροχρόνια επένδυση.
• Παράλληλα θα φορολογηθούν με φόρους μεταβιβάσεως και λοιπούς φόρους και όσα κεφάλαια διέφευγαν μέχρι τώρα τη φορολόγηση.
• Στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος θα εισρεύσουν τεράστια κεφάλαια από το εξωτερικό για τις αγοραπωλησίες, που θα αυξήσουν τη ρευστότητα, γεγονός που θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας και την αναθέρμανση της αγοράς.


Σχολιάστε εδώ