Έναρξη δημοπράτησης τηλεοπτικών αδειών

Η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες έχει δύο βασικές παραμέτρους: τον νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, που το υπουργείο Υποδομών τον ετοιμάζει για τις αρχές του 2011, και το ΠΔ για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και τα κριτήρια χορήγησής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη κεντρική κυβερνητική συμφωνία για το εύρος των αλλαγών που θα επιφέρει το ΠΔ για τις τηλεοπτικές άδειες στον νόμο 3592 του Θ. Ρουσόπουλου.
Αρχικά υπάρχει η σύμφωνη γνώμη απ’ όλες τις πλευρές για διαχωρισμό στην τηλεοπτική αγορά του «παρόχου δικτύου» και του «παρόχου περιεχομένου», δηλαδή του φορέα που θα μεταφέρει το ψηφιακό πλέον σήμα των καναλιών και του φορέα που θα προσφέρει το τηλεοπτικό περιεχόμενο, το πρόγραμμα. Αυτό που μένει, κατά πληροφορίες μας, ανοιχτό είναι το αν θα κληθούν σε διαγωνιστική διαδικασία τηλεοπτικής αδειοδότησης πάροχοι περιεχομένου ή πάροχοι δικτύου.
Η δεύτερη επιλογή πρακτικά σημαίνει ότι έναντι υψηλού τιμήματος θα παραχωρηθεί για τα επόμενα 15 έτη ψηφιακό φάσμα, στο οποίο θα χωράνε να εκπέμψουν τουλάχιστον τέσσερα τηλεοπτικά προγράμματα.
Ένα άλλο σημείο προβληματισμού, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι αν θα υπάρχει πρόβλεψη για περιφερειακά κανάλια ή περιορισμός του αριθμού τους. Σήμερα εκπέμπουν πανελλαδικά περίπου 130 περιφερειακοί και τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Η σκέψη που έχει κατατεθεί, με δεδομένα και τα οικονομικά προβλήματα των περισσότερων καναλιών, είναι να ανεβάζουν το πρόγραμμά τους έπειτα από συμφωνίες με παρόχους δικτύου στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας έναντι τιμήματος. Η μόνη άδεια που θα χρειάζονται στην περίπτωση αυτή θα είναι η άδεια του ΕΣΡ για την πληρότητα και την ποιότητα του προγράμματός τους.


Σχολιάστε εδώ