Το «απουσιολόγιο» μιας παραγωγής

Ο συγγραφέας-ερευνητής και σεναριογράφος της σειράς «Το απουσιολόγιο του χρόνου» Θωμάς Σίδερης απαγορεύει στην παραγωγό εταιρεία που ανέλαβε την παραγωγή να προχωρήσει σε περαιτέρω γυρίσματα και προτείνει στην κρατική τηλεόραση να αναλάβει την παραγωγή ως «εσωτερική», παραιτούμενος σε αυτήν την περίπτωση ο ίδιος και η επιστημονική συνεργάτιδά του από την αμοιβή τους!
Η πρότασή του κατατέθηκε έπειτα από την αποκαλυπτική καταγγελία για τη συμπεριφορά της εταιρείας Portolanos Film, η οποία εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ για την παραγωγή της εκπομπής έναντι 20.286 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Όπως σημειώνει όμως ο σεναριογράφος, στον πρώτο κύκλο των γυρισμάτων δεν χρησιμοποιήθηκε επαγγελματίας ηχολήπτης (με αμοιβή 800 ευρώ ανά επεισόδιο), αλλά την ηχοληψία την έκανε η μέτοχος της εταιρείας.
Η επιστημονική συνεργάτιδα Λ. Α., με αμοιβή 1.000 ευρώ ανά επεισόδιο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία. Δεν απασχολείται βοηθός παραγωγής (αμοιβή 300 ευρώ ανά επεισόδιο). Δεν χρησιμοποιείται ενοικιαζόμενο μικρό πούλμαν.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του καταγγέλλοντος, η εταιρεία λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο οικειοποιείται 5.000 ευρώ ανά επεισόδιο!
Ο Θ. Σίδερης, δηλώνοντας ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία για όλα όσα λέει, αναφέρει πως η διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ Β. Τσιλίκουνα, στην οποία κατέφυγε αρχικά, τον παρότρυνε να τα βρει με την εταιρεία παραγωγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μα, δεν καταλαβαίνετε ότι είναι εταιρεία και χάνει χρήματα τώρα που έχουν σταματήσει τα γυρίσματα;».
Ο σεναριογράφος δηλώνει στον πρόεδρο της ΕΡΤ ότι οι όροι του ιδιωτικού συμφωνητικού είναι «παράνομοι και καταχρηστικοί», απαγορεύει στην Portolanos Film να ασχοληθεί περαιτέρω με το έργο του και αναμένει την αντίδραση της ΕΡΤ ΑΕ, στην οποία προτείνει να γίνει εσωτερική παραγωγή το βιβλίο του χωρίς ο ίδιος να λάβει ούτε ένα ευρώ.


Σχολιάστε εδώ