Τα παρατάει ο Γ. Παναγόπουλος
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2009 σημαίνει και την αντίστροφη μέτρηση για τη συνδικαλιστική σταδιοδρομία του προέδρου της ΓΣΕΕ, καθώς ο κ. Παναγόπουλος έσπευσε να ταυτιστεί με την κυβερνητική απόφαση για απόλυση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων και στη συνέχεια υιοθέτησε την πιο ουδέτερη, για ηγέτη της Συνομοσπονδίας, στάση απέναντι στις ανάλγητες-αντεργατικές αποφάσεις κυβέρνησης-«τρόικας». Έτσι:
Ήταν θέμα χρόνου, για τον κ. Παναγόπουλο, να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα σε επίπεδο παράταξης με τους λίγους συνδικαλιστές που έχουν ισχυρούς δεσμούς με κόμμα και Μαξίμου και με τους πολλούς που διαφωνούσαν και διαφωνούν, χωρίς όμως να τολμούν μέχρι στιγμής να αναλάβουν ανοικτά τις ευθύνες τους (αντιθέτως τηρούν δημοσίως στάση «αποχής» και σιωπής).
Ως προς τις σχέσεις του κ. Παναγόπουλου με τα στελέχη των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση) είναι οι χειρότερες δυνατές που διατηρούσε ποτέ πρόεδρος της ΓΣΕΕ, με συνέπειες στην ίδια τη λειτουργία της οργάνωσης.
Σε περίπτωση παραίτησης του κ. Παναγόπουλου (εκτιμάται, πάντως, ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές από τον κ. Γ. Παπανδρέου θα παραμείνει μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο) θα συγκληθεί η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ για την αντικατάστασή του. Σφίγγες εμφανίζονται τα άλλα ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ ως προς τις προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες τους. Έτσι ώστε να μην μπορεί να εμφανιστεί κάποιο από τα προβεβλημένα στελέχη ως επίδοξος αντικαταστάτης του σημερινού προέδρου.