στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

δ Τελικά η πιο σωστή ανάλυση της αγοράς και η πιο «ορθή» αντιμετώπισή της είναι αυτή που «ψηφίζουν» οι πλέον συντηρητικοί των επαγγελματιών. Οι οποίοι επιμένουν πως μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίζουμε την αγορά μέρα με τη μέρα. Χωρίς καν βραχυπρόθεσμη στρατηγική.
Το γιατί είναι απλό: Από σήμερα, ημέρα εκλογών, έως και τα μέσα Δεκέμβρη η αγορά μας καλείται να προσπεράσει σκοπέλους. Δεν είναι μόνον οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους που θα επηρεάσουν αναμφίβολα τα τεκταινόμενα στο ΧΑ. Στη συνέχεια έχουμε το διεθνές κλίμα να επηρεάζεται από τη σύνοδο των G20 στο διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου, την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος από τη Eurostat (στις 15 του μηνός), αλλά και εγχώρια δρώμενα όπως η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, γεγονότα δηλαδή που θα βαρύνουν κατά περίπτωση στο κλίμα και στις εξελίξεις της αγοράς μας.
Είναι δεδομένο επίσης πως η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας για απεμπλοκή από την κρίση συναρτώνται από την ομαλή πρόοδο της βοήθειας από την «τρόικα», ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ότι οι αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων τριμήνου δεν πρέπει να αποκλείονται, όπως μας υπενθύμισαν μεσοβδόμαδα τα απογοητευτικά στοιχεία της Γενικής Τράπεζας, αλλά και της Εμπορικής. Καιρό είχαμε να δούμε τέτοιες εκπλήξεις κι ας μην παραβλέπουμε το ότι οι δύο αυτές τράπεζες κατέγραψαν μεν ζημίες εκ των σημαντικοτέρων στην ιστορία τους, αλλά παράλληλα μας λένε και μια «πικρή αλήθεια» για την πραγματική εικόνα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Καθώς κανείς δεν εγγυάται τι θα έδειχναν τα στοιχεία ακόμα και για τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, εάν αυτές εφάρμοζαν στην πράξη την αποτίμηση των επισφαλών δανείων τους έτσι όπως κάνει, για παράδειγμα, η Εμπορική…
δ Κατά τα λοιπά, η εβδομάδα ξεκίνησε πτωτική και μόνον η ουσιαστική παρέμβαση «φίλιων δυνάμεων» με τη μορφή επιλεκτικών αγορών διέκοψε την Τετάρτη το πτωτικό σερί!
Για να λέμε την πάσα αλήθεια, τον τόνο στο ΧΑ συνεχίζουν να δίνουν οι ξένοι επενδυτές με τις τοποθετήσεις τους, αλλά και τις πωλήσεις τους στα τραπεζικά χαρτιά, κάτι που σημαίνει ότι όποιος ιδιώτης επενδυτής βρεθεί στο μέσον των «εχθροπραξιών» μόνο κερδισμένος δεν μπορεί να βγει.
Σε επίπεδο ανάλυσης, πάλι, υπάρχουν πολλοί που λένε πως εφόσον ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κρατήσει τη στήριξή του στα επίπεδα πέριξ των 1.500 μονάδων, τότε ίσως ανοίγει ένα κανάλι για υψηλότερα όρια, μέχρι και 15% με 20% υψηλότερα σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα. Άρα το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι προφανώς ευμετάβλητο και ως εκ τούτου «αφιλόξενο» για τους μικρούς…
δ Τέλος, όποιος επιχαίρει για την ομολογουμένως θετικότατη επίδοση της αγοράς μας τον Οκτώβρη, ας θυμηθεί παρακαλώ πως στο δεκάμηνο από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα το ΧΑ καταγράφει απώλειες άνω του 29%!


Σχολιάστε εδώ