ΣΕ τεντωμένο σχοινί…

ΚΡΙΣΙΜΗ, αν όχι καθοριστική για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας προδιαγράφεται η σημερινή πρώτη αναμέτρηση των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού τα αποτελέσματα είναι ενδεχόμενο να δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ως την ύστατη ώρα ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε να καλεί τους πολίτες να δώσουν «ψήφο υπευθυνότητας» και να θέτει το δίλημμα: «Είτε προχωράμε μπροστά, είτε σταματάμε και γυρίζουμε πίσω». Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές, προκειμένου να μιλήσει ο λαός, διευκρινίζοντας ότι εννοεί ό,τι λέει και σε καμιά περίπτωση δεν… «μπλοφάρει». Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι με το δίλημμα των εθνικών εκλογών «εκβιάζει» τους πολίτες κι επέμεινε στο δικό του δίλημμα: Ψήφος στους υποψήφιους του
ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για πιο σκληρά μέτρα μετά τις εκλογές. Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει πολιτική, αφού έχει ήδη αποτύχει, να σταματήσει τις περικοπές και τους φόρους και να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Σκληρή κριτική στη κυβερνητική πολιτική άσκησαν και τα κόμματα της Αριστεράς, που ζητούν από τους πολίτες να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους τους υποψηφίους και των δύο μεγάλων κομμάτων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα εντάθηκαν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο. Με τον κ. Σαμαρά να προειδοποιεί τον κ. Παπανδρέου ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικονομία και στη χώρα γενικότερα. Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας και ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει παράνοια την προσφυγή στις κάλπες. Δεν βλέπει πρόωρες εκλογές ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος απέδωσε την κίνηση του πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εν όψει εκλογών.
«Κρυφή ατζέντα»
ΤΟ ήδη τεταμένο κλίμα ήρθαν να πυροδοτήσουν οι δηλώσεις Θ. Πάγκαλου για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ σε συνέντευξή του την ίδια ημέρα ο κ. Παπανδρέου απέκλειε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημείωνε μάλιστα πως όσοι διακινούν σχετικά σενάρια έχουν στόχο να ζημιώσουν τη χώρα. Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Πάγκαλο κι αν δεν το κάνει, σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει «κρυφή ατζέντα» και στην ουσία ο αντιπρόεδρος αποκάλυψε τα πραγματικά σχέδια. Ο κ. Πάγκαλος ισχυρίσθηκε ότι έκανε μια θεωρητική συζήτηση, δεν μίλησε για αναδιάρθρωση (!) και ότι όσα είπε… διαστρεβλώθηκαν από τη ΝΔ. Η κυβέρνηση επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ενώ σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης. Χωρίς αποτέλεσμα ωστόσο, για τον λόγο αυτό υποχρεώθηκε να το επαναλάβει αρκετές φορές ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.
Σημειώνεται ότι αρνητικό σε ένα τέτοιο εν δεχόμενο είναι και το ΔΝΤ, που επανέλαβε ότι συζητάει μόνο την περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. Την ίδια στιγμή «μεγάλο αγκάθι» για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η σημαντική υστέρηση στα έσοδα, σε σημείο που τα έκτακτα μέτρα να είναι αναπόφευκτα και μάλιστα αμέσως μετά την επίσκεψη της «τρόικας» στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποί της θα έρθουν εκ νέου στη χώρα μας στις 15 Νοεμβρίου για νέο γύρο ελέγχων, από τους οποίους θα εξαρτηθεί η τρίτη δόση του δανείου.
Τρομο-δέματα
Η τρομοκρατία είναι εδώ! Το «μπαράζ» εκρηκτικών δεμάτων με παραλήπτες ξένους ηγέτες (Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι) και ξένες πρεσβείες στην Αθήνα έχει θέσει σε συναγερμό τις αστυνομικές αρχές. Η υπόθεση κάνει τον γύρο του κόσμου και πλέον απασχολεί όλες τις μεγάλες χώρες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις διεθνώς, καθώς τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης ασκούν δριμεία κριτική στην Ελλάδα, ενώ ορισμένοι στις ΗΠΑ επιχειρούν να συνδέσουν τα γεγονότα στην Αθήνα με την «Αλ Κάιντα». Εξάλλου, πολιτικοί και κόμματα καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ το ΚΚΕ μιλάει για πιθανή «προβοκάτσια» και εντάσσει την υπόθεση στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο ΛΑΟΣ. Οι δύο συλληφθέντες στο Παγκράτι διώκονται για κακουργήματα και πλημμελήματα, ενώ η Αστυνομία αναζητεί άλλα πέντε πρόσωπα που είναι πιθανό να εμπλέκονται στην υπόθεση με τα δέματα-βόμβες ή σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους, ενώ η Αντιτρομοκρατική αναζητεί τη «γιάφκα» της οργάνωσης προκειμένου να κατασχέσει τον οπλισμό που διαθέτει. Παράλληλα, οι έλεγχοι σε αεροδρόμια και εταιρείες μεταφορών έγιναν εξονυχιστικοί, ενώ για ένα σαρανταοκτάωρο «πάγωσαν» όλες οι μεταφορές από την Αθήνα προς το εξωτερικό.
«Μύλος»
ΣΕ… αρένα μετατράπηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η Περιφέρεια Αττικής. Αφορμή, η αποκάλυψη ότι ο Γ. Δημαράς πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος είχε σειρά επαφών με αρχηγούς κομμάτων, μεταξύ αυτών και ο Αντ. Σαμαράς. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ το διέψευσαν, ενώ η Ρηγίλλης επιβεβαίωσε τη συνάντηση διευκρινίζοντας όμως ότι αντικείμενό της δεν ήταν οι εκλογές στην Περιφέρεια. Ανάλογη ήταν η διευκρίνιση και του κ. Δημαρά, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να μιλήσει για… «μυστικές επαφές» του ανεξάρτητου υποψηφίου με τη ΝΔ. Συνάντηση με τον κ. Σαμαρά είχε –όπως αποκαλύφτηκε– και ο Γ. Σγουρός, την περίοδο κατά την οποία εξέταζε το ενδεχόμενο να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Η αποκάλυψη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, σχόλια και διαψεύσεις.
ΣΤΟ υπουργείο Άμυνας μπαίνει ο Εισαγγελέας. Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Β. Βασιλάκου για χρηματισμό στελεχών του υπουργείου ξεκινάει έρευνα για τα εξοπλιστικά προγράμματα από το 1995 μέχρι σήμερα.


Σχολιάστε εδώ