ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ!

Όλοι οι υποψήφιοι λένε ότι πάνε καλά. Κανένας δεν λέει ότι συνάντησε αντιδράσεις. Εμείς θα λέγαμε ότι όλοι συνάντησαν απάθεια. Δεν γνωρίζουμε τον νικητή των εκλογών, αλλά γνωρίζουμε σίγουρα την αποχή που θα φτάσει σε πολύ υψηλά νούμερα. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως ο ένας στους δύο Πειραιώτες δεν θα πάει να ψηφίσει! Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά το κλίμα αυτό δείχνει.
Όσον αφορά τους υποψηφίους, με τα στοιχεία που υπήρχαν δύο μέρες πριν από τις εκλογές, ο Γιάννης Μίχας είχε ένα προβάδισμα (αρκετά σοβαρό, σύμφωνα με το επιτελείο του), όχι όμως ικανό να του διασφαλίσει τη νίκη. Το προβάδισμα του κυβερνητικού υποψηφίου θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά θα είναι ο Μιχαλολιάκος με τον Μαντούβαλο. Αν ο Μιχαλολιάκος έχει διαφορά από τον Μαντούβαλο θα είναι κοντά στον Μίχα, αν όμως βρίσκονται κοντά οι δυο τους και συναγωνίζονται για τη δεύτερη θέση, θα είναι μεγάλη η διαφορά του Μίχα. Ο β΄ γύρος θα κριθεί από τα ποσοστά που θα πάρουν σήμερα οι συνδυασμοί. Αν το αντικυβερνητικό μέτωπο είναι ισχυρό, τότε δεν θα έχει τύχη ο Γ. Μίχας. Σε αντίθετη περίπτωση ο «πράσινος» υποψήφιος δεν θα χάσει τις εκλογές.
Στη «μονομαχία» των υποψηφίων της γαλάζιας παράταξης, του επίσημου και του ανεξάρτητου, από την περασμένη Τρίτη υπάρχει κι άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να βαρύνει στην απόφαση των ψηφοφόρων. Πρόκειται για τη συζήτηση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αναίρεσης που είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου κατά της απόφασης για το παραδικαστικό, με την οποία ο Π. Μαντούβαλος είχε αθωωθεί. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης, αλλά το αίτημά του απερρίφθη. Επίσης ζήτησε να υποβάλει υπόμνημα έπειτα από 15 μέρες αλλά το δικαστήριο όρισε να κατατεθεί προχθές! Επίσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστας πρότεινε να γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα. Αυτό σημαίνει πως αν αποφασίσει ο Άρειος Πάγος να επαναληφθεί η δίκη (κάτι που θεωρείται σχεδόν σίγουρο), τότε ο Π. Μαντούβαλος θα ξαναβρεθεί κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση! Δηλαδή πάνω από το ψηφοδέλτιό του θα αιωρείται ένα ερωτηματικό. Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν αυτό θα επηρεάσει και πόσο τους ψηφοφόρους.
Την Παρασκευή το πρωί ο Π. Μαντούβαλος έκανε περιοδεία στο κέντρο και τον συναντήσαμε τυχαία σʼ ένα μαγαζί στην Κολοκοτρώνη, μαζί με υποψήφιους συμβούλους του, όπως τον Γιάννη Μαστρονικόλα, τον Ν. Βλαχάκο (αδελφό του ήρωα των Υμίων) και άλλους. Μας είπε ότι η δικαστική επανεμπλοκή του μάλλον καλό τού κάνει προεκλογικά, γιατί ο κόσμος σχηματίζει την εντύπωση ότι διώκεται εσκεμμένα αυτές τις ημέρες και τον συμπαθεί, ενώ τόνισε πως οι εκλογές δεν κρίνονται από τα δικαστήρια αλλά από τις κάλπες. Βλέποντας δε τον κόσμο που περνούσε να τον χαιρετά, έλεγε στους υποψηφίους του ότι αυτό είναι γκάλοπ και όχι αυτά που «βγάζουν» οι εταιρείες.
Από κει και πέρα στα κόμματα της Αριστεράς αναμένεται να υπάρξει μια άνοδος, την οποία όμως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν θα την εισπράξει κατά μεγαλύτερο ποσοστό η Ελπίδα Παντελάκη του ΚΚΕ, ή το «Λιμάνι της Αγωνίας» λόγω του συναισθηματικού κλίματος που προκάλεσε ο θάνατος του επικεφαλής του, Νίκου Λεγάκη.
Κάπως έτσι είναι διαμορφωμένο το κλίμα λίγες ώρες πριν από τις εκλογές στον Πειραιά. Το βράδυ σίγουρα θα γνωρίζουμε περισσότερα…
Καλή ψήφο!


Σχολιάστε εδώ