Ο Αναστασιάδης ζητάει από τον Χριστόφια να ασκήσει βέτο τον Δεκέμβριο!

Στο Κυπριακό, η έκθεση, στο σκέλος του εγγράφου στρατηγικής, δεν καταλογίζει ευθύνες στην Τουρκία για τη μη λύση στο Κυπριακό, παρότι γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή κυβέρνηση για τη συμπερίληψη στο κείμενο αναφοράς στη βάση της οποίας η Άγκυρα θα καλείται να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Ταυτοχρόνως, στην έκθεση γίνεται καταγραφή των τουρκικών υποχρεώσεων, όπως είναι η εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άρση του εμπάργκο, το οποίο η Άγκυρα επιβάλλει επί των κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της επειδή η Τουρκία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και κάνει αναφορά στα οκτώ τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια, τα οποία πάγωσαν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2006. Μελανό και πονηρό είναι το σημείο της έκθεσης στο οποίο καταγράφεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης που προνοεί για την εγκαθίδρυση των Επιτροπών Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα από την Τουρκία ως μέσον θεραπείας επί του περιουσιακού και ειδικότερα επί των αποζημιώσεων.
Η έκθεση αξιολόγησης για την τουρκική ενταξιακή πορεία συνοδεύεται από το στρατηγικό έγγραφο. Στην πραγματικότητα τα στοιχεία της έκθεσης και του στρατηγικού εγγράφου θα αποτελέσουν τη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του προσεχούς Δεκεμβρίου, όπου προσδοκάται το άνοιγμα ακόμη ενός ενταξιακού κεφαλαίου, του ανταγωνισμού.
Έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, περί λύσης «δυο κρατών», και τον σάλο που αυτές προκάλεσαν στην Κύπρο και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να ασκήσει βέτο εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία!


Σχολιάστε εδώ