Μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους η επικράτηση των «αντιμνημονιακών»

Το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου βαριά λαβωμένο και διαιρεμένο, η κυβέρνηση διχασμένη, με κορυφαίους
υπουργούς να αποστασιοποιούνται και με συμμάχους την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Κων. Μητσοτάκη, δίνουν σήμερα μάχη επιβίωσης, απέναντι στο σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – και τον «μετανοημένο» ΛΑΟΣ) -αλλιώς «εθνικές εκλογές μέσα στον Δεκέμβριο»!
Παραμονές των τόσο κρίσιμων και σύνθετων πολιτικά αυτοδιοικητικών εκλογών, η κυβέρνηση δεν διστάζει να εξαπολύει ευθείες βολές για «περικοπές του μισθολογικού κόστους» στις ΔΕΚΟ, για ιδιωτικοποιήσεις, για περιστολή ιατροφαρμακευτικών παροχών, για ξεπούλημα των συγκοινωνιών, ενοποιήσεις νοσοκομείων, βαφτίζοντας αναδιαρθρώσεις τα καταστροφικά μέτρα που επιτάσσει το Μνημόνιο της ντροπής.
Τα συνδικάτα που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για χειραγώγηση και περιορισμό των αντιδράσεων των εργαζομένων, μόνο που αυτήν τη φορά μοιάζει να χάνεται ο έλεγχος. Γιατί ούτε η ΠΑΣΚΕ είναι ενωμένη ούτε οι συνδικαλιστές-μέλη της, παρά τις διαβεβαιώσεις που τους παρέχονται είναι όλοι πρόθυμοι να ξεπουλήσουν αγώνες και ιδανικά. Και με δεδομένη τη στάση της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ που απλώς παρακολουθεί την εκθεμελίωση οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ΠΑΣΚίτες σε συγκοινωνίες και ΔΕΚΟ έχουν αποκαταστήσει «γραμμή επικοινωνίας και συνεννόησης» με το διαπαραταξιακό προεδρείο της ΑΔΕΔΥ για συντονισμένη αντίδραση με τους δημοσίους υπαλλήλους, που για άλλη μια φορά θα δουν μειώσεις στις αποδοχές και τις συντάξεις τους.
Γενική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου (κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού που ήδη έχει εκτροχιαστεί εξαιτίας της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει η «τρόικα» και εκτελεί πιστά ο Γ. Παπακωνσταντίνου) προγραμματίζουν
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Εν ονόματι όμως των αυτοδιοικητικών εκλογών και σε αντίθεση με τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην ΑΔΕΔΥ, «νέκρα» επικρατεί στην Πατησίων 69 και οι συνδικαλιστές μόλις που ανταλλάσσουν «μια καλημέρα» μεταξύ τους, όταν τύχει να περάσουν από το κτίριο της ΓΣΕΕ.
Ούτε συνεδριάσεις ούτε διαβουλεύσεις ούτε λέξη για τη γενική απεργία και τα ζητήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων που περνούν τις πιο δύσκολες ώρες των τελευταίων δεκαετιών. Πώς θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Δεκεμβρίου όσοι -ακόμη- ασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, είναι ζητούμενο που μένει να απαντηθεί. Η «ακινησία» της ΓΣΕΕ αποδίδεται και σε σοβαρές διαφωνίες και διαφοροποιήσεις που υφίστανται στην ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, μόνο που μέχρι στιγμής επικρατεί το εξής παράδοξο: Ούτε οι λιγοστοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές τολμούν να υπερασπιστούν δημοσίως την επιλογή τους να στηρίξουν τα κυβερνητικά μέτρα και τις επιταγές της «τρόικας» ούτε οι «διαφωνούντες», που είναι οι περισσότεροι, να διαφοροποιηθούν ανοικτά και να καταθέσουν τις αντιπροτάσεις τους – με το όποιο τίμημα.
Δυο τρία συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ που βγήκαν μπροστά μαχητικά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων «σίγησαν» ξαφνικά, με συνέπεια οι «αντίπαλοί» τους να μιλούν για «βολέματα» ή «παλικαρισμούς».
Στέλεχος της ΠΑΣΚΕ σημειώνει ότι «οι αλληλοεκβιασμοί» δίνουν και παίρνουν και με δεδομένη την ηχηρή σιωπή και απουσία γνωστών συνδικαλιστών που έχουν περιοριστεί στη διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων τους, είναι προφανές ότι «κάτι σάπιο» υπάρχει στο «βασίλειο της ΠΑΣΚΕ». Η παράλυση πάντως της ΠΑΣΚΕ «συναντάται» με τη χαώδη κατάσταση που επίσης επικρατεί στη ΔΑΚΕ, την πλήρη περιχαράκωση του ΠΑΜΕ και τη μικρή επιρροή της Αυτ. Παρέμβασης. Όλοι μαζί συνθέτουν μια εικόνα αποσύνθεσης της ΓΣΕΕ – με τραγικές τις συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Το -όποιο- αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι προφανές ότι θα δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Τυχόν μαζική καταδίκη του Μνημονίου της ντροπής και των καταστροφικών για τους «μη προνομιούχους» συνεπειών του, ίσως ανακόψει την επίθεση κατά των δικαιωμάτων και τη λεηλασία
(υπεξαίρεση) των εισοδημάτων εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων.
Μαζί με την πολιτική και κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης, εμμέσως η κοινωνία θα αποδοκιμάσει και τη ΓΣΕΕ που δεν μπόρεσε και δεν έπραξε το παραμικρό για να προστατέψει αυτούς που είναι ταγμένη να υπηρετεί. Και εννοούμε τους βασικούς εκφραστές της, που είναι η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ).


Σχολιάστε εδώ