Κυβέρνηση… ορκωτών ελεγκτών

Μόνο τη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν έχει καταλάβει ακόμη κάποιος από τους δεκάδες ορκωτούς ελεγκτές-συμβούλους που παρελαύνουν καθημερινά στο υπουργείο, αναλαμβάνοντας με το αζημίωτο έργα και καθήκοντα που ο αφελής πολίτης θα περίμενε να ασκούν οι χιλιάδες καλοπληρωμένοι λειτουργοί του υπουργείου.
FΓια παράδειγμα, το υπουργείο αποφάσισε να ασκήσει μέσω της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ πολιτική βελτίωσης της οικονομικής αποτελεσματικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Με απόφαση Παπακωνσταντίνου, όμως, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, τη δουλειά θα κάνει η PriceWaterhouseCoopers, με μια σύμβαση αξίας 18.000 ευρώ για ένα μήνα.
FΤι θα κάνει ο ελεγκτικός οίκος, που έχει εξελιχθεί τελευταία σε μίνι υπουργείο; Στην απόφαση διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, ότι «Αντικείμενο του παρόντος έργου θα αποτελέσουν οι εξής εργασίες: 1) Αποτύπωση των κεντρικών επιδιώξεων της
ΕΓΔΕΚΟ για τη βελτίωση της οικονομικής αποτελεσματικότητας των ΔΕΚΟ που εποπτεύει». Το απλό ερώτημα είναι και τι κάνουν οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι και ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, αν τις «κεντρικές επιδιώξεις» τους προσδιορίζει μια ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία; Είναι απλό: Η PriceWaterhouseCoopers αποφασίζει, το υπουργείο εκτελεί!
FΣτα καθήκοντα των ειδικών συμβούλων περιλαμβάνεται επίσης η «αρχική διερεύνηση ευκαιριών μείωσης των εξόδων (π.χ. εξορθολογισμός πλεονάζοντος προσωπικού, εξορθολογισμός μισθοδοσίας, επανεξέταση κανονισμών λειτουργίας και προσωπικού, επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων, εξορθολογισμός εξόδων διοίκησης και λειτουργίας, κ.λπ.)». Ωραίες οι τεχνοκρατικές διατυπώσεις, με εύηχες λέξεις («εξορθολογισμός»), αλλά αυτό που υποκρύπτουν είναι γερό «ψαλίδισμα» δαπανών μισθοδοσίας διά χειρός της PriceWaterhouseCoopers. Η συνέχεια μετά τις εκλογές…
FΚοντά στον βασιλικό θα ποτιστεί και η… τραπεζική γλάστρα: μέσω της ΔΙΑΣ ΑΕ και των τραπεζών θα γίνει, ως γνωστόν, η είσπραξη των φόρων της περαίωσης από το υπουργείο Οικονομικών. «Η αμοιβή της ΔΙΑΣ ΑΕ», όπως διαβάζουμε στη σχετική υπουργική απόφαση, «είναι 0,08 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ. Η αμοιβή των τραπεζών για πληρωμή μέσω καταστήματος (χρέωση λογαριασμού ή μετρητά) θα είναι 0,60 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ και για πληρωμή μέσω εναλλακτικών δικτύων (όπως WEB, ATM) θα είναι 0,30 ευρώ ανά έγκυρη συναλλαγή πλέον αναλογούντος ΦΠΑ». Επειδή, ως γνωστόν, η εξόφληση θα γίνει με δόσεις και αφορά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αντιλαμβανόμαστε ότι το τραπεζικό σύστημα και η ΔΙΑΣ θα κάνουν μια αρκετά ικανοποιητική είσπραξη. Όσο για το ύψος των χρεώσεων, φαίνονται αρκετά «τσουχτερές», αλλά ποιος να το ψάξει, όταν το υπουργείο δεν προχωρά σε διαγωνισμό για να βρει τις δύο-τρεις τράπεζες που θα προσφέρουν τις χαμηλότερες, αλλά συναλλάσσεται με το τραπεζικό καρτέλ και πληρώνει ό,τι του ζητήσουν;
FΑπό τον Μάιο έχει παραιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ο ένας από τους τέσσερις μόνιμους εισηγητές-μέλη της, ο κ. Α. Μαρκάκης, ενώ η παραίτησή του εμφανίζεται να έχει γίνει δεκτή από τον Ιούνιο. Έκτοτε, ο αντικαταστάτης του αναζητείται μέσω «opengov», αλλά δεν έχει βρεθεί. Όμως, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ένα συλλογικό όργανο δεν μπορεί να λειτουργήσει πέραν του τριμήνου, αν παραιτηθεί κάποιο μέλος του. Ο Κανονισμός Λειτουργίας της ίδιας της Επιτροπής (άρθρο 2, παράγραφος 3, ΦΕΚ 1890, τεύχος Β΄, 29.12.2006) προβλέπει το ίδιο, ακόμη και αν τα υπάρχοντα μέλη είναι αρκετά για να υπάρχει απαρτία. Δηλαδή, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Επιτροπή δεν μπορεί να συνεδριάσει με νόμιμη σύνθεση! Κατά τα άλλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης περιμένει δραστικές παρεμβάσεις κατά των καρτέλ…


Σχολιάστε εδώ