Βατερλώ Παπανδρέου στο διαδίκτυο

Πράγματι η συνάντηση και η συζήτηση πραγματοποιήθηκαν αλλά ο τρόπος υλοποίησης και η δυναμική του διαδικτύου οδήγησαν την κυβέρνηση σε επικοινωνιακό Βατερλώ στο διαδίκτυο! Χιλιάδες μηνύματα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης facebook και twitter λοιδορούσαν τον πρωθυπουργό, επιτιμούσαν τις κυβερνητικές πολιτικές, ειρωνεύονταν τις ατάκες του πρωθυπουργού και πολλά απλώς… έσπαγαν πλάκα με τον Γιώργο Παπανδρέου! Η κυβέρνηση φρόντισε να υποβαθμίσει το γεγονός και μόνο όσοι παρακολουθούσαν ζωντανά τις εξελίξεις μπορούσαν να δουν το ρεύμα αμφισβήτησης ενάντια στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το πολιτικό σύστημα γενικότερα. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα συλλέξει τις ερωτήσεις από το διαδίκτυο, τελικά μέσα σε μια συζήτηση μιάμισης ώρας μόνο τρεις ερωτήσεις προήλθαν από το διαδίκτυο, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν από «παριστάμενους νέους», που κανείς δεν ξέρει πώς πραγματικά επιλέχθηκαν!

H συζήτηση
Ύστερα από μια μικρή εισαγωγή του ΓΑΠ, ο «οικοδεσπότης» της συζήτησης Γιάννος Λιβανός (γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς) έδωσε τον λόγο σε αρκετούς παρισταμένους προκειμένου να ρωτήσουν τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο ΓΑΠ φάνηκε να έχει όρεξη για διάλογο, αλλά οι συμμετέχοντες δεν προχώρησαν (πλην δύο εξαιρέσεων) σε συζήτηση μαζί του, έκαναν απλώς τις ερωτήσεις που ήθελαν. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τη σχέση των μεταρρυθμίσεων με τη νεολαία, την ανεργία των νέων πτυχιούχων, την εξωστρέφεια νέων ελληνικών επιχειρήσεων, τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας και τη φορολόγησή της, τις διακρίσεις γενικά και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, τις συχνές αλλαγές στην Παιδεία, το όραμα για την Ελλάδα μετά τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, τη φυγή των νέων στο εξωτερικό. Είναι πραγματικά ακατανόητο πώς έγινε δυνατόν επί μιάμιση ώρα ο πρωθυπουργός να μη δυσκολευτεί ούτε σε μία από αυτές τις ερωτήσεις, καθώς οι διατυπώσεις τους ήταν σχεδόν πάντα επαινετικές «για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια» της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι η επιλογή των συμμετεχόντων αλλά και των ερωτήσεων έγινε με πολύ μεγάλη επιμέλεια από τα κυβερνητικά στελέχη της ΓΓΝΓ και την επικοινωνιακή ομάδα του πρωθυπουργού. Μεταξύ των όσων είπε ο πρωθυπουργός αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού έγινε για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού για τους νέους. Κάλεσε όλους τους νέους της χώρας να πάρουν στις εκλογές την τύχη τους στα χέρια τους και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η επιλογή κατάλληλων προσώπων από τους νέους. Θέλησε να πείσει τους νέους, κυρίως τους ανειδίκευτους, στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, να στραφούν προς μια νέα αγροτική παραγωγή, ενώ δεσμεύθηκε ότι όσοι νέοι θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους επιχειρηματικά και κοινωνικά θα έχουν βοήθεια από την κυβέρνηση. Σημείωσε την ανάγκη οι επιχειρήσεις των νέων ανθρώπων να έχουν τη στήριξη και τις συμβουλές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και τους καθηγητές δίπλα τους στα πρώτα βήματα. Ζήτησε αρκετές φορές να έχει η κυβέρνηση αξιολόγηση των προγραμμάτων της από τους νέους. Δήλωσε υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας και της φορολόγησης της Εκκλησίας, ενώ σημείωσε ότι γι’ αυτά κάνει εκτενή διάλογο. Ανέλυσε διεξοδικά τον στόχο του για πλήρη ψηφιοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάθε βαθμίδας, για τη νέα επιχειρηματικότητα και για την ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση.

Οι αντιδράσεις
Περισσότερα από 7.000 σχόλια συγκέντρωσε η συζήτηση του πρωθυπουργού μέσω διαδικτύου με (επιλεγμένους…) νέους. Ωστόσο οι ουσιαστικές και σοβαρές ερωτήσεις που κατατέθηκαν ήταν μόλις 200, σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τις οποίες επιλέχθηκαν μόλις τρεις! Όλες οι υπόλοιπες διαδικτυακές αναφορές, πλην των ενημερωτικών και των ερωτήσεων, ήταν είτε ειρωνικές είτε ξεκάθαρα αντικυβερνητικές!
Πολλά από όσα αναφέρθηκαν δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε έντυπο ΜΜΕ, ενώ αρκετά από τα σχόλια ήταν εύστοχα και πετυχημένα. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ψάξουν στο διαδίκτυο (και κυρίως σε twitter και facebook) για σχόλια με το διακριτικό #GreekPmLive, το οποίο η κυβέρνηση καθιέρωσε για τις «ζωντανές» συζητήσεις του πρωθυπουργού. Η κακή μέρα για το επικοινωνιακό επιτελείο φάνηκε από νωρίς την Παρασκευή, καθώς οι ουσιαστικές ερωτήσεις ήταν ελάχιστες και αρκετά ενοχλητικές στη θεματολογία τους. Αποφάσισαν λοιπόν, χωρίς προειδοποίηση, να «κόψουν» την εισροή θεωρήσεων γύρω στις 12 το μεσημέρι και να φιλτράρουν αυτά που έβλεπε ο πρωθυπουργός. Μαθαίνουμε ότι παρότι ο ίδιος ο ΓΑΠ ζήτησε να έχει υπολογιστή μπροστά του για να βλέπει ερωτήσεις και αντιδράσεις, οι σύμβουλοί του και τα στελέχη της ΓΓΝΓ επέμεναν να χειριστούν εκείνοι το… θέμα!

Παρασκήνιο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διοργάνωση της εκδήλωσης από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αποτελεί σαφές μήνυμα του ΓΑΠ και του Μαξίμου προς όσους θέλουν να δουν την κατάργηση της ΓΓΝΓ (όπως σας γράφαμε την περασμένη εβδομάδα). Ο γενικός γραμματέας μάλιστα εμφανίζεται αρκετά ενδυναμωμένος μετά τη δημόσια φιλοξενία του πρωθυπουργού και τα λίγα αλλά επαινετικά του σχόλια. Ο πρωθυπουργός ζήτησε δύο φορές να καταγραφούν όλες οι διαδικτυακές ερωτήσεις και να απαντηθούν, και η στήλη θα περιμένει την υλοποίηση της εντολής από τη ΓΓΝΓ. Στα επιμέρους στιγμιότυπα αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αρχή της εκδήλωσης επικράτησε μια παγωμάρα, καθώς κανένας νέος δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να ρωτήσει τον ΓΑΠ. Την πρώτη ερώτηση ανέλαβε να «φέρει εις πέρας» εκπρόσωπος της οργάνωσης G700, που είναι γνωστή για τη διαδικτυακή της δράση σε θέματα απασχόλησης των νέων αλλά και για τις σχέσεις της με τα πολιτικά στελέχη της ΓΓΝΓ. Ο γενικός γραμματέας σε αρκετές περιπτώσεις προσπάθησε να προβάλει το έργο του (μάλλον προς τον πρωθυπουργό…). Σε μία από αυτές σημείωσε ότι η ΓΓΝΓ έχει εγκαινιάσει εδώ και έναν μήνα τις δημόσιες συναντήσεις με μικρές ομάδες νέων για θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά έκρυψε ότι φοβήθηκε να κάνει ανοιχτό διάλογο με τους νέους για θέματα απασχόλησης και ανεργίας. Ανακοίνωσε επίσης με χαρά ότι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα κάνει σύντομα καμπάνια για τη συντροφικότητα των ζευγαριών ιδίου φύλου! Στο τέλος της συζήτησης, στον επίλογο, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς θυμήθηκε για πρώτη φορά δημόσια να αναφερθεί στην καθιέρωση εθνικής πολιτικής για τη νεολαία (με άξονα τη διαγενεακή δικαιοσύνη) και ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε δημόσια ότι από κοινού με τους νέους θα προχωρήσει σε αυτήν! Η στήλη, αφού υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα της ΕΕ χωρίς τέτοια επίσημη πολιτική, θα περιμένει τις συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης, θα κρίνει τις παραλείψεις και θα επαινεί την όποια πρόοδο.

***

Γαλάζια νεολαία σε δράση

Αιχμή του δόρατος της ΝΔ η ΟΝΝΕΔ

Σύμφωνα με τη Ρηγίλλης και στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, η ΟΝΝΕΔ κατέκτησε δικαιολογημένα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση τον ρόλο της αιχμής του δόρατος του γαλάζιου μηχανισμού. Οι νέοι της ΟΝΝΕΔ ήταν η πιο αξιόπιστη και μαζική οργάνωση του κόμματος πανελλαδικά, καθώς κατάφεραν να βγάλουν ασπροπρόσωπο το κόμμα με τη δυναμική τους παρουσία σε όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στις ομιλίες και περιοδείες Σαμαρά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε κομματικούς και παρατηρητές το πλήθος και ο παλμός της ΟΝΝΕΔ στην κεντρική ομιλία Κικίλια στο Σπόρτινγκ την Τετάρτη. Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως ότι η γαλάζια νεολαία δίνει ψυχή και σώμα στην εκστρατεία Κικίλια και αυτό το κατάλαβαν πλέον όλοι στην πράξη. Πολλοί νέοι και νέες και αρκετοί μικρών ηλικιών έδωσαν δυναμικό «παρών», σχημάτισαν κολάζ στις κερκίδες του γηπέδου με το όνομα της ΟΝΝΕΔ, φώναζαν συνεχή συνθήματα και ανάγκασαν Σαμαρά και Κικίλια να αλλάξουν τις ομιλίες τους και να αναφέρονται συνεχώς σε αυτούς που έδιναν τη γλαφυρή εικόνα. Η συμμετοχή της ΟΝΝΕΔ φάνηκε ακόμη πιο καθαρά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, ήταν νέοι, κυρίως εκεί όπου το κόμμα αντιμετωπίζει οργανωτικά προβλήματα.

Ποδηλατάδα
«Οδηγώ χωρίς φρένα» ήταν ο τίτλος μιας ακόμη πρωτότυπης πρωτοβουλίας της ΟΝΝΕΔ, την Τετάρτη που μας πέρασε. Η γαλάζια νεολαία πραγματοποίησε σε εννέα περιφέρειες και δέκα συνολικά πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Γιάννενα, Δράμα, Ρόδος, Μυτιλήνη, Ζάκυνθος) συμβολική ταυτόχρονη ποδηλατοδρομία. Στόχος της ποδηλατοδρομίας ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων για συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην ποδηλατοδρομία συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι, οι οποίοι με τα ποδήλατά τους έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην απάθεια και την αδιαφορία.
Σύμφωνα με τους ΟΝΝΕΔίτες, σε μια εποχή που το ποδήλατο περιγράφει τον τρόπο ζωής μας και κάθε απόφαση που αφορά το Αύριο μετράει, είναι καιρός να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας. Οι γαλάζιοι νέοι «βάζουν στοπ» σε όσους θέλουν τους νέους εγκλωβισμένους, αντιδρούν δημιουργικά με την ψήφο τους και καλούν όλους τους νέους να κάνουν το ίδιο. Σημειώνουν με νόημα ότι αντιδρούν σε πολιτικές που βασίζονται στον φόβο και βγαίνουν απέναντι στο γκρίζο μέλλον που η κυβέρνηση του Μνημονίου επιβάλλει. Υπόσχονται ότι παλεύουν για μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες ξανά στους νέους και το δικαίωμα στις οικογένειές μας να ζουν με αξιοπρέπεια και τονίζουν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν το πρώτο μήνυμα ενάντια στην απαξίωση των Ελλήνων και στην επιτήρηση των ονείρων που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Η δράση συμπληρώθηκε από μια σειρά καρτών με έξυπνα μηνύματα που παρακινούν τη νέα γενιά να συμμετάσχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Οι ποδηλάτες που διέσχισαν κεντρικές οδούς και ποδηλατόδρομους τράβηξαν το ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ το παρών έδωσαν αρκετοί νέοι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι των περιοχών που πραγματοποιήθηκαν οι ποδηλατοδρομίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βασίλης Κικίλιας που με ποδηλατική αμφίεση (!) γύρισε όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας μαζί με τους νέους της ΟΝΝΕΔ, αλλά και (φυσικά…) ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που φορώντας το ωραίο μοβ μπλουζάκι της ΟΝΝΕΔ ποδηλατούσε και μιλούσε με νέους Θεσσαλονικείς! Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Στράτο Γρομπανόπουλο για το σύνολο των δράσεων στήριξης και υποστήριξης της υποψηφιότητάς του από τους γαλάζιους νέους.

Και άλλες δράσεις
Στο διαδίκτυο έριξε το κύριο βάρος της η ΟΝΝΕΔ σε αυτές τις εκλογές, όσον αφορά τις καμπάνιες και τη διάδοση του μηνύματός της. Σας έχουμε παρουσιάσει την πρωτοβουλία προβολής των υποψηφίων της από το aftodioikisi.onned.gr. Τις τελευταίες ημέρες όμως δημιούργησαν και ένα βίντεο για τη συμμετοχή των νέων, ενώ προσπάθησαν ειλικρινά να παρακινήσουν πολλούς νέους να πάνε να ψηφίσουν, κόντρα στο κλίμα αποχής που καλλιεργείται από πολλούς. Το επαγγελματικής ποιότητας διαδικτυακό βίντεο της ΟΝΝΕΔ παρουσιάζει τα σοβαρά προβλήματα μιας όμορφης νέας κοπέλας στην Ελλάδα τού σήμερα και προωθεί την ατομική συμμετοχή για την επίλυσή τους. Παράλληλα ολοκληρώθηκε ο διαδικτυακός διαγωνισμός για το νέο λογότυπο της οργάνωσης. Όπως σας είχαμε προϊδεάσει, κανένα από τα «συζητήσιμα» λογότυπα που προωθούσαν οι αντίπαλοι των γαλάζιων και οι χαβαλέδες δεν έφτασε στην τελική τριάδα. Η απόφαση της ΟΝΝΕΔ, μέσω κριτικής επιτροπής, θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές, γύρω στα τέλη Νοέμβρη και γύρω από την αλλαγή λογότυπου θα υπάρξει ιδιαίτερη γαλάζια κινητικότητα.

***

Γερά στον Πειραιά

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η κινητοποίηση των ΟΝΝΕΔιτών για τη στήριξη του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος είχε στηρίξει δημόσια, έντονα και σθεναρά, τον ανθυποψήφιο του Παπαμιμίκου στις εσωκομματικές εκλογές της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πολιτευτής Πειραιά δεν συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Μιχαλολιάκου, παρά τις σχετικές κομματικές παραινέσεις. Στον αντίποδα όμως όλων αυτών η ΟΝΝΕΔ έδωσε τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεγάλο αγώνα για την προβολή και την ενίσχυση του Μιχαλολιάκου. Με σαφή προεκλογική χροιά, η ΟΝΝΕΔ διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα εκδήλωση βράβευσης του Βασίλη Μιχαλολιάκου για την πολυετή προσφορά και δράση του στη γαλάζια νεολαία και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Οι φίλοι της ΟΝΝΕΔ πιστεύουν ότι οφείλουν να τιμήσουν τον Βασίλη Μιχαλολιάκο καθώς περνά από τη Βουλή στην αυτοδιοίκηση και νιώθουν σίγουροι ότι θα καταφέρει να εκλεγεί. Μπροστά σε ένα πλήθος νέων παρουσιάστηκε η πορεία και το έργο του ιστορικού (και πιο δυναμικού…) προέδρου της Νεολαίας της ΝΔ, παρουσία του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζου. Στον κ. Μιχαλολιάκο αποδόθηκε αναμνηστική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον αντιπρόεδρο Κώστα Κατσαφάδο (που είναι ισχυρός γαλάζιος παράγοντας στον Πειραιά). Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέδειξε στον σύντομο χαιρετισμό του την προσωπικότητα και το ήθος του κ. Μιχαλολιάκου μέσα από τους αγώνες του στην πολιτική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία του στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ.

***

Οργανωμένο σχέδιο
για ΓΓΝΓ;

Φαίνεται ότι υπάρχει σχέδιο από ορισμένους κύκλους του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης για την κατάργηση της Νέας Γενιάς. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν υπάλληλοι της Αχαρνών, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης του ΓΑΠ προς τη ΓΓΝΓ μέσω της διαδικτυακής συζήτησης. Τα υπηρεσιακά στελέχη της ΓΓΝΓ θεωρούν ότι υπάρχει αλληλουχία γεγονότων που οδηγεί στην απαξίωση της Γραμματείας και πιθανόν στην κατάργησή της. Αναφέρουν ότι στην αρχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «αφηρημένα και γενικόλογα» σε έλλειμμα 4 εκατ. ευρώ στη ΓΓΝΓ λόγω «μη νόμιμων δαπανών». Από τότε όμως (εδώ και έναν χρόνο) μας λένε ότι κανείς δεν κίνησε καμία διαδικασία ελέγχου νομιμότητας για κάποια δαπάνη.
Επίσης αναφέρουν ότι κανείς δεν αναφέρεται στους υπεύθυνους υπουργούς της ΓΓΝΓ, λες και η Γραμματεία είναι αυτόνομη και όχι αυτοτελής αλλά εποπτευόμενη από υπουργό υπηρεσία. Στην εξέλιξη του σχεδίου βλέπουν και τη συμμετοχή κάποιων από τα υπηρεσιακά στελέχη της ΓΓΝΓ που σε γενική συνέλευση υπαλλήλων της ΓΓΝΓ πριν από έναν μήνα θέλησαν, κόντρα στην πλειοψηφία, να περάσουν ψήφισμα για την αυτοδιάλυση της ΓΓΝΓ και τη μετατροπή της σε διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας. Ακολούθως είδαν τις προτάσεις Προβόπουλου που σας παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα για «αναστολή δραστηριοτήτων της ΓΓΝΓ για πέντε χρόνια» και πείστηκαν ότι υπάρχει σχέδιο από κάποιο οργανωμένο κέντρο, που δεν το έχουν ακόμη εντοπίσει. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια βλέπουν και συμμετοχή του Τύπου και των ΜΜΕ. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να κάνουμε μια σημείωση.
Επειδή αναφέρουν την εφημερίδα μας ονομαστικά ως συμμετέχουσα στα περίεργα αυτά σχέδια, εμείς απλώς θυμίζουμε ότι κοντά 5 χρόνια τώρα γράφουμε και τα καλά και τα κακά που συμβαίνουν στον χώρο της νεολαίας και ειδικά της ΓΓΝΓ. Τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και τα ύποπτα κέντρα να τα αναζητήσουν αλλού, εκεί όπου υπάρχει συμφέρον ή πολιτική σκοπιμότητα…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Καλό βόλι
Αυτή είναι η ευχή που δίνουμε σε όλους τους αναγνώστες μας. Να διαλέξουν και να ψηφίσουν όσους μπορούν να τους εκφράσουν και όσους πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν τα επόμενα χρόνια. Με την ευχή να είναι νέοι σε ηλικία…
Επιλογές
Η στήλη ξεκίνησε πολλές εβδομάδες πριν από τις εκλογές να παρουσιάζει νεανικές υποψηφιότητες. Δεν καταφέραμε να τους αναφέρουμε όλους. Άλλωστε αυτήν τη φορά είναι πράγματι πολλοί οι νέοι στα ψηφοδέλτια. Ελπίζουμε να επιλέξετε κάποιους από αυτούς, για να έρθει επιτέλους στην πράξη η ανανέωση. Μόνον όμως αυτούς που πιστεύετε ότι θα φέρουν κάτι καινούργιο και δεν θα αλλοτριωθούν από την (τοπική) εξουσία…
Χάθηκαν
Τρέχουν και οι πράσινοι νεολαίοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως, σε αντίθεση με τους γαλάζιους, όλος ο μηχανισμός ασχολείται με τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Γι’ αυτό χάσαμε τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δύο εβδομάδες…
Απορία Ι
Πεταλωτής στη διακαναλική, Λιβανός στη διαδικτυακή. Υπουργός ο ένας, γενικός γραμματέας ο άλλος. Γιατί τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να το παίζουν κονφερανσιέ τελευταία;
Απορία ΙΙ
Δηλαδή οι νέοι ασχολούνται κυρίως με τα θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, ομοφυλοφιλίας, ψηφιακών βιβλίων, επιχειρηματικότητας, πράσινης ανάπτυξης και άλλα τέτοια; Αυτά μας έλεγε συνέχεια ο ΓΑΠ. Πολλοί όμως ρωτούσαν για την ανεργία και τη διαρροή του νεανικού πληθυσμού στο εξωτερικό…
Απορία ΙΙΙ
Όσους (σχετικούς) ρωτήσαμε, δεν ήξεραν τα (περίπου 30) νεαρά πρόσωπα που συμμετείχαν στη συζήτηση με τον ΓΑΠ, με την εξαίρεση 2-3 γνωστών στελεχών οργανώσεων. Πού λέτε να τους βρήκαν τα τζιμάνια της ΓΓΝΓ; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…
Γκάφα;
Παρ’ ολίγον γκάφα του ΓΑΠ στη συζήτηση με τους νέους. Πήγε να την πατήσει στην αρχή ζητώντας να λέει ο κάθε ερωτών το όνομά του γιατί μπορεί να… γνωριζόμαστε, αλλά δεν θυμάμαι! Ευτυχώς το διόρθωσε λέγοντας αντί «γνωριζόμαστε», «χαιρετηθήκαμε»…
Προς προαγωγή;
Αν το «στήσιμο» συμμετεχόντων και ερωτήσεων στη διαδικτυακή συζήτηση Παπανδρέου έγινε από τα στελέχη της ΓΓΝΓ, οφείλει η στήλη να ανασκευάσει την κριτική που έχει κάνει προς τον φορέα αυτόν. Μπορεί να μην κάνουν για τη δουλειά της ΓΓΝΓ, αλλά τη θέση του Πεταλωτή την έχουν στο τσεπάκι! Μην πούμε ότι ζηλεύει ο Γκέμπελς…
Όνομα και χάρη
Άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη… Ο Γιάννος Λιβανός είπε στον ΓΑΠ ότι η ΓΓΝΓ συμμετείχε στο
«Athens Pride» για πρώτη φορά, αλλά ξέχασε να αναφέρει ότι απουσίαζε από την ευρωπαϊκή ημέρα διαφορετικότητας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Γκάζι. Ήταν εκεί όμως το Ινστιτούτο Νεολαίας (με την κάρτα νέων) και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (κατά του ρατσισμού), που όμως δεν το διαφημίζουν…
Απάντηση
Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του ΓΑΠ στην ερώτηση νεαρής «γιατί να γυρίσω στην Ελλάδα;». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος ήταν μετανάστης και αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα γιατί πίστευε ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο ίδιος είχε κάποιο πλεονέκτημα επειδή προέρχεται από πολιτική οικογένεια! Η παρατήρησή του αυτή προκάλεσε δεκάδες ειρωνικά και υβριστικά σχόλια στο διαδίκτυο
Διακρίσεις
Προωθεί έντονα η γαλάζια νεολαία τους ΟΝΝΕΔίτες υποψηφίους ανά την Ελλάδα. Ακούμε όμως ότι παρατηρούνται διακρίσεις σε βάρος νεαρών μεν, αλλά μη ΟΝΝΕΔιτών υποψηφίων. Είπαμε, μηχανισμός είσαστε, αλλά μην το παρατραβάμε κιόλας…
Κουίζ
Ποιοι γαλάζιοι νέοι θα είναι ο «στόχος» αποκαλύψεων που ετοιμάζονται από γνωστή εβδομαδιαία εφημερίδα μικρής κυκλοφορίας; Με ποιους μιλάνε οι «ερευνητές» στη Ρηγίλλης;
Παρουσίες
Η ομάδα του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Γιώργου Παπανικολάου και ο ίδιος, φυσικά, έδωσαν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση Κικίλια στο Σπόρτινγκ.
Ακούμε ότι πάνε για καλή καταγραφή της επιρροής τους στις τοπικές κοινωνίες, με εκλογή αρκετών συμβούλων.
Εντύπωση
GAP is GOOD reason to live abroad. Μετάφραση: ο ΓΑΠ είναι καλός λόγος για να μένεις στο εξωτερικό! Αυτό είναι το περιεχόμενο διαδικτυακής αφίσας που κυκλοφόρησε η ομάδα διαδικτύου της ΟΝΝΕΔ και έκανε εντύπωση. Περιλαμβάνει σκίτσο – φωτογραφία του πρωθυπουργού με τεχνοτροπία και γραμματοσειρές αντίστοιχων αφισών του Ομπάμα. Έκανε εντύπωση η ειρωνεία…
Καλή προσπάθεια
Με θέματα δημόσιας διοίκησης, διαφάνειας, μετανάστευσης, εκλογικού νόμου και γενικά θέματα του υπουργείου Εσωτερικών ασχολείται ένα νέο ιστολόγιο των γαλάζιων νέων (newgovgr.blogspot.com). Συντελεστές είναι οι Αλέξανδρος Μίχας, Αλέξανδρος Σκούρας και Νίκος Σωτηρόπουλος. Το ιστολόγιο φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε επίσημη ιστοσελίδα του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ
Υπεροψία
Τα νεαρά στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη αντιμετωπίζουν με υπεροψία τις διαδικτυακές πρωτοβουλίες του ΓΑΠ. Πιστεύουν ότι εκείνοι θα τα κάνουν όλα τέλεια στο διαδίκτυο, με ορόσημο την ανακοίνωση του κόμματος της Ντόρας στις 21 Νοέμβρη. Έχουν φτιάξει και ειδική ιστοσελίδα (21noemvriou.gr) στην οποία μετράνε αντίστροφα για τη δημιουργία του κόμματος! Μήπως, λέμε μήπως, υπερβάλλουν λίγο;
Συνέχεια
Μετά τη γαλλική νεολαία που βγήκε στους δρόμους ζητώντας από τον Σαρκοζί να μην αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γιατί οι ηλικιωμένοι κόβουν δουλειές από τους νέους, οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν και σε άλλη χώρα. Περισσότεροι από 25.000 νέοι Ιρλανδοί διαμαρτυρήθηκαν δυναμικά ενάντια στις προθέσεις της κυβέρνησής τους να καθιερώσει δίδακτρα στα πανεπιστήμια, μέσα στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της περιστολής δαπανών. Λέτε να πλησιάζει η ώρα;


Σχολιάστε εδώ