από το Περιστύλιο…

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου από το επίσημο βήμα της Βουλής κατά την τελευταία συνεδρίασή της πριν κλείσει για τις εκλογές ότι είναι και η τελευταία τής Συνόδου γιατί πάμε σε εθνικές εκλογές. Αφορμή η υπό μορφή μίνι νομοσχεδίου τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ρύθμιζε από φορολογικά θέματα μέχρι επαναπατρισμό κεφαλαίων και από το ΤΕΜΠΜΕ ως τη σύμβαση με το Άμπου Ντάμπι! «Να θυμάστε ότι αυτή η τροπολογία, που είναι διάφορα θέματα, αποδεικνύει ένα πράγμα -και θυμηθείτε με, κύριοι συνάδελφοι, γιατί τα βάλατε την τελευταία στιγμή στην τροπολογία όλα αυτά τα πράγματα- ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανότατα η τελευταία συνεδρίαση, γιατί πάμε σε εκλογές, και σε αυτό το νομοσχέδιο βρήκαν να φορτώσουν ό,τι εκκρεμότητες υπήρχαν αυτήν τη στιγμή, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε έβαλαν μέσα. Αλλιώς, είναι δυνατόν να μην υπήρχε κάποιο νομοσχέδιο, να μην περίμεναν έναν δύο μήνες; Είναι απόδειξη αυτό το πράγμα και δείτε και την ημερομηνία που κατατέθηκε. Άντε να τα βάλουμε όλα μέσα να τελειώνουμε…», είπε ο πρώην υπουργός.
Την άποψη ότι η τροπολογία είναι εκλογική την επανέλαβε και στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής. Απέφυγε όμως να πει κάτι παραπάνω. «Θα δείτε…», έλεγε με νόημα.
νΜετά την πρώτη ελεγχόμενη έκρηξη του δέματος που στάλθηκε από το Μαξίμου για να εξουδετερωθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός του στο προαύλιο της Βουλής, έγινε εύκολο να σημαίνει συναγερμός με το παραμικρό στη Βουλή. Από τους μεγαλύτερης διάρκειας συναγερμούς σήμανε όταν κατέφθασε πακέτο που απευθυνόταν στον πρόεδρο της Βουλής χωρίς αποστολέα. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες, αλλά αντί για λαγό έβγαλαν βιβλία σχετικά με θέματα οικολογίας…
νΠολύ κακό για το τίποτα η συζήτηση για τις υψηλές αποδοχές των πατέρων του έθνους! Δεν πά’ να φτάνουν τα 9.869 ευρώ τον μήνα για τον καθένα από τους 300 συν τους έξι ευρωβουλευτές που πληρώνονται από τη Βουλή, αλλιώς το βλέπουν οι ίδιοι. Σύμφωνα δε με την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2011, η συνολική λειτουργία της Βουλής μάς κοστίζει κάτι… ψίχουλα. Κάθε Έλληνας, δηλαδή, επιβαρύνεται με 17,52 ευρώ τον χρόνο ή με 1,46 ευρώ τον μήνα ή με 0,048 ευρώ την ημέρα, δηλαδή το ημερήσιο κόστος της δημοκρατίας για κάθε πολίτη είναι μικρότερο από το κόστος ενός μηνύματος που στέλνει με το κινητό του…
Έτσι εξηγείται που ο κ. Πετσάλνικος υποστηρίζει ότι κανένας βουλευτής δεν έκανε περιουσία από τη βουλευτική του αποζημίωση…
νΜε εξαίρεση το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν διαφανέστερη και δικαιότερη αποζημίωση (Π. Λαφαζάνης), μειώσεις των μισθών και κατάργηση της αμοιβής για τη συμμετοχή στις επιτροπές (Α. Σκυλλάκος), οι υπόλοιποι, καμιά δεκαριά δηλαδή βουλευτές που έμειναν μέχρι το τέλος, μια χαρά τον ψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Και επιπλέον πολλοί έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους για τον λαϊκισμό που εκφράζεται εναντίον τους και τα συνθήματα που ακούγονται καθημερινά έξω από την αίθουσα περί καψίματος της Βουλής…
νΗ αυτοκριτική ωστόσο σίγουρα δεν περίσσεψε σ’ αυτήν τη συζήτηση. Για το θέμα των υπαλλήλων π.χ., που όλα αυτά τα χρόνια τα διακομματικά ρουσφέτια τούς πήγαν σε απίστευτο αριθμό και έφτασαν να νοικιάζονται το ένα κατόπιν του άλλου κτίρια για να χωρέσουν, ούτε λέξη. Το έθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, παρατηρώντας ότι φτάσαμε να μην υπάρχει δακτυλογράφος και στενογράφος στις Εξεταστικές Επιτροπές, στην Ολομέλεια και στις Διαρκείς Επιτροπές και να αναβάλλονται συνεδριάσεις!
Πού να βρεθεί ρουσφέτι με τέτοια ειδικότητα…
νΠερίπου εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ δαπανά η Βουλή για την καθαριότητα (και 109.000 ευρώ για είδη καθαριότητας) και παρ’ όλα αυτά λειτουργεί με υπεργολαβίες. Το θέμα των υπεργολαβιών, που αφορούν και άλλες δραστηριότητες, όπως το καφενείο και το εστιατόριο της Βουλής, έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως είπε, ο ίδιος προσωπικά έχει γίνει δέκτης παραπόνων όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν σε αυτές τις υπεργολαβίες, σχετικά με τις μισθολογικές απολαβές και τη νομιμότητά τους, την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, το ωράριο της απασχόλησής τους, ακόμα και θέματα που αφορούν την ασφάλισή τους. Έχουν γίνει μάλιστα έλεγχοι από το ΣΕΠΠΕ και επιβλήθηκαν και κυρώσεις.
Το περίεργο της ιστορίας είναι ότι όλοι γνωρίζουν γι’ αυτές τις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν στο Κοινοβούλιο, αλλά ουδείς ασχολείται. Ωραίο μήνυμα εκπέμπεται από τον ναό της Δημοκρατίας…


Σχολιάστε εδώ