Όλοι διαψεύδουν τον Μητσοτάκη

Ου γαρ έρχεται μόνον, δεν λένε; Κάπως έτσι πρέπει να εξηγηθεί και η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, να… ξαναγράψει την ιστορία της παραπομπής του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι ποτέ δεν ανακατεύτηκε στο έργο της Δικαιοσύνης (!), ότι εκείνος δεν ήθελε να δικασθεί και ότι… «αν κουνούσε το δαχτυλάκι του θα είχε καταδικασθεί»!
Πέραν αυτών ισχυρίσθηκε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «έβλεπε με ικανοποίηση να προχωρεί η ποινική δίωξη εναντίον του Α. Παπανδρέου». Δηλώσεις που προκάλεσαν έντονες και ποικίλες αντιδράσεις, αλλά το κυριότερο διαψεύσθηκαν από πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενεπλάκησαν στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Με πρώτο τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Βασ. Κόκκινο, που χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις τού πρώην πρωθυπουργού περί μη ανάμιξής του στην υπόθεση της παραπομπής, αφήνοντας έτσι υπαινιγμούς για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στο παρασκήνιο ο κ. Μητσοτάκης. Αδιάψευστος μάρτυρας η εμπλοκή τού τότε σωματοφύλακά του Β. Μαμανέα, ο οποίος κατέθεσε ψευδώς ότι είχε δει τον φίλο τού τότε πρωθυπουργού Γ. Λούβαρη να παραλαμβάνει από άνδρες του Κοσκωτά ένα κουτί από «πάμπερς» γεμάτο πεντοχίλιαρα. Κάτι που είχε ανακαλέσει λίγα χρόνια αργότερα, λέγοντας ότι η κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο του είχε υπαγορευθεί από τον στενό συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, τον Ν. Γρυλλάκη.
Εξάλλου, πρόσωπα που βρίσκονταν στο περιβάλλον του Α. Παπανδρέου σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «κούνησε πολλά δάχτυλα ο κ. Μητσοτάκης, αλλά υπερίσχυσε η δικαστική συνείδηση των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου». Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Βαρβιτσιώτης, στενός συνεργάτης τότε του Κ. Καραμανλή, αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε δύο φορές τον κ. Μητσοτάκη και του επισήμανε ότι ήταν λάθος η παραπομπή του Ανδρέα, αλλά εκείνος δεν τον άκουσε. Διέψευσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν σύμφωνος με την ποινική δίωξη, υπενθυμίζοντας την περίφημη φράση του ότι «έναν τέως πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στη φυλακή, τον στέλνει ο λαός στο σπίτι του».
Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίσθηκε ακόμη ότι ο Α. Παπανδρέου είχε κατ’ ουσίαν αποδεχθεί την κατηγορία, ενώ αυτό είναι γνωστό ότι δεν συνέβη ποτέ. Ο τότε πρωθυπουργός όχι μόνον αρνήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο, αλλά δεν όρισε καν νομική εκπροσώπηση. «Η υπεράσπιση του Ανδρέα ήταν πολύ δυνατή», υποστήριξε ψευδώς ο κ. Μητσοτάκης, ενώ όλοι θυμούνται ότι ούτε δικηγόρους είχε ορίσει ούτε μάρτυρες υπεράσπισης υπήρχαν. Αιχμές άφησε και για τους κατήγορους που ήταν οι τότε βουλευτές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, Ν. Κατσαρός και Ν. Γαλανός, λέγοντας ότι «η κατηγορούσα αρχή ήταν πολύ πιο αδύναμη από την υπεράσπιση. Η κατηγορία έμεινε ουσιαστικά ανυπεράσπιστη»! Με τόσους εν ζωή μάρτυρες, πρόσωπα που έζησαν ή πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα της περιόδου εκείνης, είναι τουλάχιστον περίεργο ο κ. Μητσοτάκης να παραποιεί την ιστορία κατά τέτοιον εξόφθαλμο τρόπο. Έτσι που ορισμένοι το αποδίδουν στη μνήμη του, που με την πάροδο του χρόνου έχει… εξασθενήσει κι όπως συμβαίνει σε ανθρώπους της ηλικίας του ξεχνάει ή θυμάται ανακατεμένα τα γεγονότα που έζησε. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι κατά τις τελευταίες συνεντεύξεις του ο πρώην πρωθυπουργός μπέρδευε ημερομηνίες και πρόσωπα, αναγκάζοντας τους δημοσιογράφους να τον διορθώνουν με διακριτικό τρόπο.


Σχολιάστε εδώ