Ψήφος υπέρ… κονδυλίων!

Hεπιρροή της Εκκλησίας στο Σώμα των ψηφοφόρων δεν είναι αμελητέα. Είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές είτε για αυτοδιοικητικές είναι δεδομένη και μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να κρίνει το αποτέλεσμα. «Οι αρχιερείς ξέρουν καλά πως οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα για να τους κατευθύνεις από δω κι από κει», λέει έμπειρος κληρικός της Συνόδου.
«Όμως υπάρχει ένα συμπαγές κομμάτι του Σώματος που ψηφίζει με κριτήριο το καλό της Εκκλησίας. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι αρχιερείς. Όταν μάλιστα οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων είναι μικρές, αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων μπορεί να διαμορφώσει και το τελικό αποτέλεσμα», εξηγεί. Και αυτό φάνηκε από τον πανικό που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η επίθεση του υποψήφιου δημάρχου του στη Θεσσαλονίκη Γ. Μπουτάρη κατά του Μητροπολίτη Άνθιμου, που τον αποκάλεσε «μουτζαχεντίν», για να πάρει την απάντηση του Άνθιμου: «Όσο είμαι εγώ στην Εκκλησία, εσύ δεν θα γίνεις δήμαρχος».
Ακόμη και ο πρωθυπουργός τού συνέστησε ψυχραιμία, γνωρίζοντας πολύ καλά την τύχη εκείνων που τα έβαλαν ανοικτά με την Εκκλησία πριν από κάποια εκλογική αναμέτρηση.
«Ευκαιριακά ο Γ. Μπουτάρης ίσως να κερδίσει μερικές ψήφους απ’ όσους δεν βλέπουν με καλό μάτι τον πύρινο λόγο και τις παρεμβάσεις του Άνθιμου. Στο τέλος όμως αποδεικνύεται πως χαμένος βγαίνει ο υποψήφιος που τα βάζει ανοικτά με την τοπική Εκκλησία», υποστηρίζει υψηλόβαθμος κληρικός της περιφέρειας. Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα. Ο κόσμος της Εκκλησίας βρίσκεται πιο κοντά στον Μητροπολίτη του σε σύγκριση με την Αθήνα, καθώς ο Άνθιμος έχει δείξει πως αφουγκράζεται τον παλμό και την ευαισθησία της κοινωνίας (κυρίως στα εθνικά θέματα).
Αγωνία σε 18 Μητροπόλεις
Στις άλλες περιοχές της Ελλάδας οι Μητροπολίτες δεν βάλλουν ανοικτά κατά των υποψηφίων, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Και εκεί όμως, για διαφορετικούς λόγους, έχουν τις προτιμήσεις τους και δίνουν διακριτικά, με τους δικούς τους μηχανισμούς, τη στήριξή τους σε συγκεκριμένους υποψηφίους. Με μια προσεκτική καταμέτρηση, υπολογίζονται σε 18 περίπου οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στις οποίες οι αρχιερείς θα ήθελαν να δουν τον υποψήφιο της προτίμησής τους να γίνεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης. Γι’ αυτό και -διακριτικά- έχουν αναλάβει τις τελευταίες εβδομάδες τη στήριξη συγκεκριμένων υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών. Το κριτήριο επιλογής δεν είναι βεβαίως ούτε το… Μνημόνιο ούτε το κόμμα που εκπροσωπούν, αλλά τα κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα που έχουν «ανοικτά» ή πρόκειται σύντομα να καταθέσουν προς υλοποίηση. Πρώτο τους μέλημα, επομένως, είναι να στηρίξουν τον υποψήφιο που είναι βέβαιο πως θα στηρίξει τη Μητρόπολή τους. Οι υποψήφιοι που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με επιτυχία μαζί της έχουν και το προβάδισμα. Δήμαρχοι και νομάρχες που δεν είχαν επιδείξει διάθεση συνεργασίας με την τοπική Εκκλησία συνήθως μπαίνουν στα… μητροπολιτικά κατάστιχα. Οι 18 Μητροπολίτες έχουν σε εκκρεμότητα πολλά έργα που η χρηματοδότησή τους θα κριθεί αποκλειστικά από τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους. Και αυτό οι ιεράρχες το γνωρίζουν πολύ καλά, γι’ αυτό και προσπαθούν να στηρίξουν τους υποψηφίους που δεν θα τους φέρουν εμπόδια στο μέλλον. Ξέρουν καλά πως με τις αλλαγές του «Καλλικράτη» τα περισσότερα κονδύλια για έργα καίριας σημασίας στις Μητροπόλεις τους (μέσω των ΠΕΠ και του ΕΣΠΑ) θα περάσουν από τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Το έργο, δηλαδή, της τοπικής Εκκλησίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από το ποιος τελικά θα εκλεγεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη Κυριακή. Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για παράδειγμα, η νέα Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός ξενώνα που θα φιλοξενεί εφήβους εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες και ενός σχολείου για αυτιστικά παιδιά. Ο Γ. Σγουρός υπέγραψε (ως νομάρχης) την προηγούμενη εβδομάδα και τη σύμβαση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παρόμοια έργα προγραμματίζουν από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση και Μητροπόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Και οι Μητροπολίτες κινούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να βεβαιωθούν πως οι υποψήφιοι που θα εκλεγούν θα τα υλοποιήσουν και δεν θα μείνουν μόνο στις προεκλογικές υποσχέσεις.


Σχολιάστε εδώ