Ψάχνει τρόπους να αποδράσει…
Ο Παπανδρέου, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ήταν αποφασισμένος να θέσει στους ψηφοφόρους το δίλημμα των εκλογών με ακόμα πιο ωμό τρόπο: «Ή εγώ ή το χάος». Αλλά έπειτα από αλλεπάλληλες συζητήσεις στο γραφείο του μετρίασε τον στόμφο, την αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα, και τελικά στη διακαναλική συνέντευξη-παρωδία (όπως λένε και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν) έριξε το τυράκι στη φάκα με πιο ήπιο τρόπο, μήπως και το… χωνέψουν οι αποδέκτες του. Όμως, από τις έρευνες που έκαναν και συνεχίζουν οι δημοσκόποι μετά τη συνέντευξη, προκύπτουν στοιχεία που αν επιβεβαιωθούν και στην κάλπη θα μιλάμε για μεγάλη ήττα του κυβερνώντος κόμματος, αφού δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντίθετα τους δίχασε. Στην Ιπποκράτους άναψαν τα τηλέφωνα από αγανακτισμένους οπαδούς και οι ύβρεις που δέχθηκαν οι τηλεφωνήτριες από ανώνυμους ήταν το κάτι άλλο…
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, πλήρης απογοήτευση και θυμός. Οι βουλευτές σχεδόν παραμιλούν, εκτός βέβαια από εκείνους που θέλουν εκλογές γιατί πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να πετύχει αυτοδυναμία και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για άλλα σχέδια, που και οι ίδιοι επιθυμούν, γιατί πιστεύουν ότι με το σύστημα της λίστας θα τεθούν εκτός ψηφοδελτίων. Οι υπουργοί, μοιρασμένοι κι αυτοί, δεν μπορούν να αντιληφθούν τις πραγματικές προθέσεις του Παπανδρέου. Και όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους, το όποιο έργο έκαναν, και απλώς παρακολουθούν, αδυνατώντας να πιστέψουν πού έχουν φτάσει ή, καλύτερα, πού τους έχει οδηγήσει ο πρωθυπουργός με την τακτική που ακολούθησε, πολώνοντας τις εξελίξεις, ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του.
Η αγορά αναστενάζει από τα τεχνάσματα της κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην κόκκινη γραμμή, βυθισμένη στο χάος και την απαξίωση. Όλα κινούνται και θα συνεχίσουν να κινούνται για πολύ καιρό ακόμη υπό την επήρεια του διαβρωτικού εκλογικού διλήμματος που έθεσε ο Παπανδρέου.
Στην κυβέρνηση ο ένας υπουργός προσπαθεί να ρίξει το βάρος στον άλλον. Και όλοι τους επιμένουν ότι οι δύο υπεύθυνοι που ώθησαν τον πρωθυπουργό να αναλάβει το ρίσκο για πρόωρες εκλογές, για να συσπειρωθούν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί το εννοούν, αλλά γιατί τελικά ήθελαν να τον εγκλωβίσουν, είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Όμως η απειλή του πρωθυπουργού έλαβε άλλη τροπή, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύει να εκτροχιαστεί. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου, που επέμενε ότι η λύση των πρόωρων εκλογών είναι αυτοκαταστροφική. Ούτε βεβαίως του Παύλου Γερουλάνου, που διαφωνεί κι αυτός με την τακτική που ακολούθησε ο Παπανδρέου. Στο ίδιο κλίμα ο Γιώργος Πεταλωτής και ο Χάρης Παμπούκης, που επίσης διαφωνούν και θεωρούν ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι για να συσπειρωθούν οι οπαδοί και να ριχτούν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Κάποιοι υπουργοί και συνεργάτες του Παπανδρέου πιστεύουν πάντως ότι αν οι εκλογές της επόμενης Κυριακής δεν αναδείξουν θετικό για το
ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα, τότε άλλος δρόμος από την προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχει. Όσοι υποστηρίζουν το σενάριο αυτό θεωρούν ότι αν δεν κάνει εκλογές ο Παπανδρέου, η κυβέρνηση θα σέρνεται και δεν θα μπορούν να περάσουν τα μέτρα που απαιτεί η «τρόικα» και επιβάλλει το Μνημόνιο.
Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν αρχίσει να υποψιάζονται, έστω κι αν δεν θέλουν ακόμη να το πιστέψουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ίσως να έχει αποφασίσει να φύγει σε περίπτωση που τα σχέδιά του δεν του βγουν, αναλαμβάνοντας μια θέση στο εξωτερικό, όπως ευρέως ακούγεται εδώ και πολύ καιρό. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την υστεροφημία της οικογένειας Παπανδρέου, αλλά στην πολιτική, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συχνά αναφέρει, δεν υπάρχουν αδιέξοδα… Το σενάριο αυτό το συζητούν πλέον ανοικτά εντός του κυβερνώντος κόμματος και παρότι έχει διαψευστεί από τον ίδιο τον Παπανδρέου, παραμένει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ στελεχών και υπουργών και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ταυτόχρονα έχει ανοίξει εδώ και καιρό μια άλλη κουβέντα σχετικά με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν τελικά ο πρωθυπουργός επιμείνει και οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρει ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, με τον νόμο Παυλόπουλου το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία με το δώρο των δέκα επιπλέον εδρών και μάλιστα υποστηρίζει, όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία με ένα 38% και 155 έδρες στη Βουλή.