«Τρώνε» τις απεργίες των εργαζομένων στον Τύπο

ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ αλλά και νέα μορφή παίρνουν πλέον οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Τύπο (δημοσιογράφων, υπαλλήλων κ.λπ.), καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών με πρόσφατες αποφάσεις του αλλάζει νομολογία -εσφαλμένως κατά τη γνώμη μας- και κρίνει παράνομες (μη νόμιμες, το ορθότερο) τις απεργίες που αποφασίζουν οι δημοσιογραφικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να καταργείται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο με τέσσερις πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε παράνομες τις απεργίες που κήρυξαν τον τελευταίο καιρό η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ. Οι απεργίες της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ κρίθηκαν παράνομες με το σκεπτικό ότι αποφασίστηκαν από το διοικητικό συμβούλιο και όχι από τη Γενική Συνέλευση των μελών, ενώ η απεργία της ΠΟΕΣΥ (στον ΔΟΛ) κρίθηκε παράνομη υπό την έννοια ότι το ΔΣ της ομοσπονδίας δεν μπορεί να κηρύξει απεργία σε μεμονωμένη επιχείρηση παρά μόνο στο σύνολο των επιχειρήσεων του Τύπου, είτε τοπικώς είτε πανελλαδικώς.
Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με τον ν. 1264/1982 περί συνδικαλιστικού κινήματος κ.λπ. αλλά και με τα καταστατικά των πρωτοβάθμιων δημοσιογραφικών οργανώσεων
(ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ κ.λπ.) η απεργία κηρύσσεται από τη ΓΣ και όχι από το ΔΣ, ενώ στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, όπως είναι η ΠΟΕΣΥ, η απεργία κηρύσσεται από το ΔΣ.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η κήρυξη απεργίας από τη ΓΣ στην ΕΣΗΕΑ κ.λπ. απαιτεί μια χρονοβόρα διαδικασία τουλάχιστον ενός μηνός (διαπίστωση απαρτίας), οπότε μια τέτοια απεργία καθίσταται αναποτελεσματική και άνευ αντικειμένου.
Σχετικά με τις απεργίες των δημοσιογραφικών οργανώσεων, τα δικαστήρια δέχονταν -όπως άλλωστε και ερμηνευτικά έχει γίνει δεκτό από τη μέχρι σήμερα νομολογία- ότι η ΓΣ μπορεί να εξουσιοδοτεί το ΔΣ για κήρυξη απεργίας, πράγμα που κάθε φορά γίνεται στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών. Μάλιστα, η εν λόγω εξουσιοδότηση κατά τη γνώμη μας είναι ειδική και ορισμένη, αφού αναφέρει ονομαστικώς τα ΜΜΕ όπου θα κηρύσσεται απεργία από το ΔΣ.
Ήδη όμως το δικαστήριο δεν το δέχεται αυτό, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για γενική και αόριστη εξουσιοδότηση, με αποτέλεσμα να κηρύσσει μη νόμιμες τις απεργίες των εργαζομένων στον Τύπο. Εν μέσω της δυσμενούς αυτής εξέλιξης, οι δημοσιογραφικές ενώσεις εξετάζουν τον τρόπο αντίδρασής τους.
Η ΕΣΗΕΑ συγκαλεί τη Διασωματειακή Επιτροπή και θα εξετάσει μαζί με τα άλλα σωματεία στον Τύπο το θέμα, ώστε οι απεργίες των εργαζομένων στον Τύπο να μη βρίσκονται στον αέρα.
Πάντως στην ΕΣΗΕΑ επικρατεί η αντίληψη ότι πρέπει να συνεχίσει να κηρύσσει τις απεργίες το ΔΣ, έστω κι αν αυτές κηρύσσονται από το δικαστήριο παράνομες.
Τούτο όμως -κατά τη γνώμη μας- αποτελεί ρίσκο, αφού στην περίπτωση της παράνομης απεργίας ο μισθωτός δεν δικαιούται τον μισθό του κατά τις ημέρες της απεργίας, ενώ οποιοδήποτε ατύχημα κατά τη διάρκεια παράνομης απεργίας δεν είναι εργατικό (εκτός εργασίας).
Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ