Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Tα θετικά νέα πρώτα: Τις 20 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επέδειξε εξαιρετική συμπεριφορά, πετυχαίνοντας να αποδώσει στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ άνοδο άνω του 8%. Ενδεικτικό είναι πως μόλις 5 ήταν οι πτωτικές συνεδριάσεις το συγκεκριμένο διάστημα και οι τράπεζες-σηματωροί της ανόδου κατέγραψαν εξαιρετικά κέρδη, παρά μάλιστα το γεγονός πως μέχρι και τη Δευτέρα 25 του μηνός η μεν Εθνική είχε να αφομοιώσει τις νέες μετοχές που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η δε Κύπρου είχε εν εξελίξει αύξηση!
δ Τα αρνητικά νέα; Φτάνει μια δήλωση-πρόβλεψη ενός διαχειριστή, έστω κι αν αυτός είναι ο «πολύς» Ελ Εριάν της Pimco, δηλαδή του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο, περί χρεοκοπίας της χώρας μας για να τρωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ΧΑ, ή -αν προτιμάτε- για να εκδηλωθούν ρευστοποιήσεις ακόμα και τίτλων που δεν δικαιολογούσαν μια τέτοια κίνηση.
δ Στον αντίποδα είχαμε εκθέσεις κολοσσών, όπως η Citigroup, που εκτιμά πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη, ή της S&P που δεν «βλέπει» επ’ ουδενί ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Η ουσία και η πραγματικότητα όμως είναι πως η αγορά μας «ακούει» πιο γρήγορα και πιο εύκολα τα κακά νέα…
δ Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, οι ειδικοί επιμένουν πως κομβικά σημεία για την περαιτέρω πορεία της αγοράς είναι η διάσπαση των 1.650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 790 μονάδων για τον 20άρη. Επίπεδα που τέσταρε μεν η αγορά, αλλά δεν τα κράτησε, τουλάχιστον όχι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές.
δ Κι επειδή, πέραν της τεχνικής ανάλυσης, ρόλο σημαντικό παίζει και η ψυχολογία των επενδυτών, η στήλη προτιμά να «συνταχθεί» με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citi που προβλέπουν σημαντική αύξηση στα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2011 -μιλάνε μάλιστα για την υψηλότερη ανάκαμψη κερδοφορίας στην Ευρώπη τη νέα χρονιά- και για σημαντική αύξηση στα μερίσματα που θα διανείμουν οι ελληνικές εισηγμένες το 2011, κατά μέσο όρο της τάξης του 5,5%.
δ Σίγουρα η αγορά μας παραμένει ευθυγραμμισμένη με τις τάσεις των διεθνών χρηματιστηρίων, οπότε καλό είναι να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας τόσο στις εταιρικές ανακοινώσεις, που μέχρι στιγμής είναι θετικότατες, με περίπου το 75% των αμερικανικών εισηγμένων και ανάλογο ποσοστό των ευρωπαϊκών να έχουν εκπλήξει ευχάριστα τους αναλυτές, όσο και στα όσα θα πει ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας την Τετάρτη, όταν και θα αποκαλύψει το εύρος της ποσοτικής χαλάρωσης (τη ρευστότητα, δηλαδή, που θα χορηγήσει στην αγορά) που έχει ήδη προαναγγείλει.

YΓ.: Σαφές μήνυμα προς τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Το θέμα είναι ποιοι ακούνε…


Σχολιάστε εδώ