Προκλητικός και προσβλητικός ο Μπαγίς στην Ευρωβουλή
Aναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας: «Στον βορρά υπάρχει η ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, στον νότο… υπάρχει καν χώρα;»! Οι συνεχείς τουρκικές προσβολές και η ανοχή μέχρι και άρνηση της γαλλίδας ευρωβουλευτού Χέλεν Φλοτρ, η οποία είναι συμπρόεδρος στην Επιτροπή, να δώσει στήριξη στην προσβληθείσα κυπριακή αντιπροσωπεία ανάγκασαν, κατόπιν πρωτοβουλίας της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, τους κύπριους, ελλαδίτες και ξένους ευρωβουλευτές, κυρίως του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.
Στο απροχώρητο
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο όταν το προεδρείο, προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες, αρνήθηκε στην ουσία να στηρίξει τους κύπριους ευρωβουλευτές και την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είχε ζητήσει η ευρωβουλευτής Νίκη Τσαβέλα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τον λόγο πήρε η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία δήλωσε ότι, εφόσον η στάση του προεδρείου και του κ. Μπαγίς ήταν προσβλητική για την Κυπριακή Δημοκρατία, για λόγους προσωπικής και κρατικής αξιοπρέπειας ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας έπρεπε να αποχωρήσει από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Κάλεσε δε και τους άλλους ευρωβουλευτές να ακολουθήσουν. Από την αίθουσα αποχώρησαν και οι άλλοι παρόντες κύπριοι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής, δηλαδή ο Τάκης Χατζηγεωργίου και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Αποχώρησαν επίσης και ξένοι ευρωβουλευτές, καθώς και οι ελλαδίτες. Μάλιστα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος της ΝΔ, ως επικεφαλής του ΕΛΚ, τόνισε ότι εφόσον αποχωρεί ο ίδιος δεν υπάρχει στην αίθουσα εκπροσώπηση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που συνιστά τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα.
Αλαζονεία
Αξίζει να δούμε το ιστορικό αυτής της αντιπαράθεσης, που είναι διανθισμένο με τουρκική επιθετικότητα. Προσκεκλημένοι στην έναρξη των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ ήταν ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς και εκ μέρους της βελγικής προεδρίας ο Ξαβιέ Ντεμουλέν. Η τουρκική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε προκλητική από την αρχή. Ο τούρκος συμπρόεδρος Λουτφί Ελβάν, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «σέρνει τα πόδια της στις συνομιλίες, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά που κάνει συνεχείς προτάσεις». Για να λυθεί το Κυπριακό, είπε, δεν πρέπει να έχει μόνο η μία πλευρά όραμα. Για να λυθεί το Κυπριακό, πρόσθεσε, θα πρέπει να αλλάξουν οι ορολογίες και οι εκφράσεις της ΕΕ.
Μισά μισά
Η τουρκική προκλητική στάση είχε και συνέχεια. Όταν ο κ. Μπαγίς ρωτήθηκε από δανό ευρωβουλευτή για τις ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, απάντησε: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, δύο Κοινοβούλια, δύο πολιτειακά συστήματα και δύο Πρόεδροι. Θα πρέπει να αποταθούν σε αυτούς. Γιατί σε εμάς;». Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Φούλε, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ, με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και οι πολίτες της είναι πολίτες της ΕΕ». Οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, είπε, στοχεύουν στη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με την Κύπρο να έχει μία φωνή.
«Πλυντήριο μαύρου χρήματος»
Λίγο αργότερα ο κ. Μπαγίς απαντώντας σε ερωτήσεις κυπρίων (Ε. Θεοχάρους, Α. Παπαδοπούλου, Τ. Χατζηγεωργίου, Κ. Μαυρονικόλα), καθώς και ξένων ευρωβουλευτών για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου σε σχέση με το απευθείας εμπόριο, την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, καθώς και για τις πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό κρατικό κανάλι TF-2 για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα κατεχόμενα απάντησε ως εξής:
1. Κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αυτή είναι περίπου η «μάνα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» και όχι τα κατεχόμενα.
2. Είπε ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν είναι λύση. Εάν, τόνισε, οι Ελληνοκύπριοι δέχονταν το Σχέδιο Ανάν, θα άρχιζε η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.
3. Ισχυρίστηκε ότι το θέμα του «απευθείας εμπορίου» αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ προς τους Τουρκοκυπρίους.
Ύμνος στον στρατό
«Τι άλλο θέλετε να κάνουμε για το Κυπριακό;», διερωτήθηκε ο κ. Μπαγίς. Έχουμε ανοίξει τις πύλες στους Ελληνοκυπρίους για να πηγαίνουν στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Πριν από την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ τούς ανοίξαμε, πρόσθεσε, τις πύλες της Τουρκίας. Στηρίζαμε, τόνισε, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και είπαμε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν. Στηρίζουμε την υφιστάμενη διαδικασία και στηρίζαμε παλαιότερα τον κ. Ταλάτ και τώρα τον κ. Έρογλου, τον οποίο προσπαθούμε να πείσουμε να είναι στην ίδια γραμμή. Ακόμη επισήμανε: «Δεν θυσιάζουμε την ”ΤΔΒΚ” για την ΕΕ, αλλά ούτε και την ΕΕ για την ”ΤΔΒΚ”». Θα πρέπει, είπε, να καθίσουμε και να συζητήσουμε, ενώ ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο από τον καιρό που πήγε ο τουρκικός στρατός δεν έχει ανοίξει μύτη!
Και προτού αποχωρήσει από την αίθουσα, απαντώντας στον κ. Φούλε, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την αίθουσα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, είπε ειρωνικά: «Στην Κύπρο, στον βορρά υπάρχει η ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, στον νότο υπάρχει… υπάρχει καν χώρα;». Με τη δήλωση αυτή το ποτήρι ξεχείλισε…