Παρακράτος

Τετάρτη, έξι και τέταρτο το πρωί. Έχω φτιάξει πρωινό και κάθομαι στο λάπτοπ. Ανοίγω τον υποφάκελο «εφημερίδες». Πάω «ΒΗΜΑ». Κι εκεί που μασάω τη γωνία από το κρουασάν παγώνω. Να ένας τίτλος «ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ». Στο τσακ δεν πνίγηκα. Τρέχω στο παράθυρο. Σκοτάδι. Ησυχία. Πουθενά τα τανκς. Γυρνάω στο γραφείο. Διαβάζω πάλι. «ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ». Σηκώνομαι, ανοίγω την τηλεόραση. Πουθενά ο Γιώργης, ο Στέλιος κι ο Νίκος. Κινούμενα σχέδια έχει, «Ο Γκούφι στους Ολυμπιακούς Αγώνες»… Μα τι γράφει το έγκυρο «Βήμα»; Πλησιάζω επιφυλακτικά την οθόνη. Πίνω μια γουλιά καφέ. Ανάβω τσιγάρο. Φοβάμαι. Είναι μακριά τα Γιούρα; Μήπως αναστήθηκε ο Μανιαδάκης; Μήπως γυαλίζει ξανά τις επωμίδες του ο Ιωαννίδης;
Μήπως εκτελούν ξανά τον Μπελογιάννη; Μήπως μαρσάρει ξανά το τρίκυκλο γύρω από τον Λαμπράκη; Μήπως στρίβει το άρμα την Πατησίων; Τι συμβαίνει; Διαβάζω: «Το παρακράτος οδήγησε σε παραίτηση τη Θάλεια Δραγώνα». Το ρεπορτάζ παραθέτει μαρτυρία «κάποιου από το περιβάλλον της Θάλειας Δραγώνα», σύμφωνα με τον οποίον «η πορεία που έγινε στο κέντρο της Αθήνας από ομάδες νεαρών μία εβδομάδα μετά την επιλογή της κυρίας Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας…» (δηλαδή μια πορεία πενήντα ανθρώπων που έγινε πριν από έναν χρόνο…), «θύμιζε την πρώτη περίοδο της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία…».
Φύγανε καφέδες, πορτοκαλάδες, μαρμελάδες, έφυγα κι εγώ απ’ την καρέκλα και πήγα να πεθάνω απ’ τα γέλια…
Να ‘ναι καλά το έγκυρο «Βήμα», να μας χαρίζει τέτοιο γέλιο κάθε μέρα!

Κ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΓ.: Έπειτα από λίγο μου κόπηκε το γέλιο. Διάβασα ότι απεβίωσε στο ενυδρείο του ο Πολ, πριν προλάβει το Euro 2012. Γλυκόπικρη ξημέρωσε η 27η Οκτωβρίου. Το παρακράτος έφαγε τη Δραγώνα… Ψόφησε και το χταπόδι.


Σχολιάστε εδώ