Πήγαιναν στη Γερμανία και έπαιρναν με βαλίτσες τις μίζες

Στην κατάθεσή του ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της γερμανικής εταιρείας Ρ. Σίκατσεκ είπε πως γνώριζε ότι δίνονταν χρήματα σε πολιτικούς στην Ελλάδα, αλλά ότι ο ίδιος δεν έχει υπόψη του συγκεκριμένα ονόματα. Παρέπεμψε δε τους βουλευτές στους κ. Χριστοφοράκο και Κουτσενρόιτερ οι οποίοι και ήταν υπεύθυνοι για τα… «λαδώματα». Σε μια αποστροφή των λόγων του παραδέχθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις η Ζήμενς δεν προσλάμβανε τεχνοκράτες στη διοίκηση ή την οργάνωση, αλλά με κριτήριο τις ικανότητές τους να διακινούν μίζες και να διαχειρίζονται «μαύρα ταμεία». Στη δική του κατάθεση ο κ. Χριστοφοράκος υποστήριξε ότι δεν έδωσε χρήματα σε κόμματα και ότι δεν είχε στενές σχέσεις με κανέναν πολιτικό. Ούτε φίλους είχε… Τον κ. Κουτσενρόιτερ δεν κατέστη δυνατόν να τον συναντήσουν οι βουλευτές επειδή απουσίαζε για διακοπές και θα επανέλθουν στο Μόναχο, πιθανότατα στις 8 Νοεμβρίου, για να πάρουν κι από εκείνον κατάθεση.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν στους βουλευτές τα όσα τους είπε η Εισαγγελέας Μονάχου Μπόιμλερ-Χεσλ, με πιο συγκλονιστικό το ότι από το 1912 πήγαιναν άτομα από κυβερνήσεις απ’ όλο τον κόσμο (εκτός του Ελευθέριου Βενιζέλου, όπως διευκρίνισε) στη Γερμανία και έπαιρναν σε βαλίτσες χρήματα από τη Ζήμενς γιατί δεν υπήρχε νόμος μέχρι πριν από λίγα χρόνια για αδικήματα που είχαν τελεστεί σε άλλη χώρα… Απευθυνόμενη προς τους έλληνες βουλευτές, η Εισαγγελέας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν φταίμε εμείς αν δεν δικάσατε έλληνες πολίτες», εννοώντας τον Χριστοφοράκο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μπορεί ο τελευταίος να έχει γερμανική υπηκοότητα, είναι όμως και έλληνας πολίτης. «Εδώ η Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της», ανέφερε.

Κατά την παραμονή τους στο Μόναχο οι βουλευτές συναντήθηκαν με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και νυν υπεύθυνο Διαφάνειας της Ζήμενς Τέο Βάνγκελ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θέλει να μείνει στην Ελλάδα, να κάνει επενδύσεις, ενώ επισήμανε ότι παρά την κρίση δεν έκανε καμιά απόλυση στη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ