Πάμε για ανένδοτο αγώνα

Εκείνο που ενοχλεί περισσότερο και από τις αλλαγές των όρων εργασίας που αποπειρώνται να επιβάλουν οι μεγαλοεκδότες είναι το ιταμό ύφος τους, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια επίτευξης συμφωνίας.
Όταν π.χ. μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ πρότεινε στον Σταύρο Ψυχάρη να υποχωρήσουμε εμείς σε ορισμένες διεκδικήσεις μας με αντιστάθμισμα εκείνος να σταματήσει τις απολύσεις, απάντησε: «Τις απολύσεις να τις σταματήσω, αλλά τα έντυπα δεν μπορώ να σταματήσω όταν χρειάζεται να τα κλείνω».
Ας σημειώσουμε εδώ πως ο Σταύρος Ψυχάρης έχει καταθέσει την ταυτότητά του ως μέλος της ΕΣΗΕΑ, αλλά η Ένωση δεν τον έχει διαγράψει ακόμα. Όταν ρωτήσαμε το γιατί, μας είπαν ότι είναι και άλλοι στην ίδια περίπτωση με εκείνον και θα πρέπει το ΔΣ να αποφασίσει να τους διαγράψει όλους μαζί. Ας τους διαγράψουν λοιπόν ή ας τους περάσουν από Πειθαρχικό, γιατί άλλο να πολεμάς με εφοπλιστές, εργολάβους και άσχετες κυρίες, και άλλο να αντιμετωπίζεις την αναλγησία πρώην συναδέλφων σου.
Το ΔΣ αποφάσισε επίσης να συγκαλέσει το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για τις 3 Νοεμβρίου. Θα προτείνει δε στο ΜΣ τη σύγκληση συνέλευσης των μελών της
ΕΣΗΕΑ, κάτι που είχαμε ζητήσει κι εμείς οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι για να μάθουμε ποια προβλήματα συγκεκριμένα απασχολούν τον κλάδο και πώς σκέπτεται η Ένωση να τα αντιμετωπίσει. Η Συνέλευση κατά την πρόταση του ΔΣ θα πραγματοποιηθεί σε ημέρα απεργίας σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας, για να πάρουν μέρος σ’ αυτή μαζικά οι συνάδελφοι. Στις 2 Νοεμβρίου του 2010 το ΔΣ της Ένωσης, σε συνεννόηση με το Διασωματειακό και την ΠΟΕΣΥ, θα εγκρίνει συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, οδηγό των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.
Παράλληλα, συγκροτείται επιτροπή για την επανέκδοση της «Αδέσμευτης Γνώμης», που τόσο συνέβαλε στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις στο παρελθόν.
Φυσικά πρέπει να πούμε πως κάπως αργά η Ένωση αποφάσισε να μας καλέσει για να εγκρίνουμε το διεκδικητικό πλαίσιο και το απεργιακό πρόγραμμα ενάντια στον τσαμπουκά της μεγαλοεργοδοσίας, που εν ονόματι της οικονομικής κρίσης καταργεί όλα τα εργατικά μας δικαιώματα.
Αλλά… αλλά… για να θυμηθούμε και την παρέμβαση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής: «Τεράστια είναι η ευθύνη της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ: τράπεζες, εργολάβοι. Έχουν ευθύνη όμως και όσοι δημοσιογράφοι ή υποδυόμενοι τους δημοσιογράφους συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, εντεταλμένοι, με δικά τους μαγαζιά, εταιρείες, εργολαβίες ή συμβόλαια».
Αλλά και χωρίς υπόγεια ρεύματα ανάμεσα στην πολική, στην οικονομία και στη δημοσιογραφία, το κυνήγι των εντυπώσεων λειτουργεί τελικά αυτόματα σε βάρος της πληροφόρησης. Όπως συνέβη, κατά τη γνώμη μας, στην τελευταία διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Οι συνάδελφοι επέμεναν μόνο στο θέμα των πρόωρων εκλογών, όχι όμως και στα θέματα της ανεργίας, της διαφθοράς, της παιδείας, της υγείας, της εξωτερικής πολιτικής.
Ευτυχώς που ένας συνάδελφος, έτσι για δείγμα, έθιξε το θέμα των μεταναστών, αλλά η πρακτική τού μεταδίδουμε ό,τι πουλάει ακολουθείται γενικότερα από ορισμένα κανάλια -με σημαντική μάλιστα τηλεθέαση- τα οποία ασχολούνται επί 45 λεπτά με ένα και μόνο θέμα.
Αυτή η πρακτική, προδιαγεγραμμένη ή όχι, μεταφέρθηκε και στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, με ένα τελείως αντιδημοσιογραφικό αποτέλεσμα, τη μακρηγορία και την επανάληψη.
Οι νέοι συνάδελφοι
Με απόφαση του ΔΣ της
ΕΣΗΕΑ εγγράφονται 257 νέα μέλη στην Ένωση, από τα οποία 95 είναι γυναίκες και 57 αθλητικογράφοι. Οι 81 από τους νεοεγγραφέντες εργάζονται στην τηλεόραση, οι 58 σε πολιτικές εφημερίδες και οι 11 στο ραδιόφωνο. Οι τυχόν ενστάσεις κατά της εγγραφής τους θα πρέπει να υποβληθούν στη γραμματεία της ΕΣΗΕΑ μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.
Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ