Οι μικρές επιχειρήσεις στο έλεος πειραματισμών
Στην Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου, οι πολιτικοί, και ιδιαίτερα αυτοί που κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια, συνεχίζουν ακάθεκτοι να επιδίδονται στο αγαπημένο τους άθλημα των ανεδαφικών υποσχέσεων. Ευτυχώς για όλους μας, τα περισσότερα που ξεστομίζουν είναι μάλλον ανώδυνες αερολογίες. Όταν όμως η πλήρης αστοχία των υποσχέσεών τους θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα των άμεσα ενδιαφερόμενων, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας που σήμερα δεν πλήττονται μόνο από την κρίση, αλλά και από το κενό πολιτικής που διαπιστώνεται τον τελευταίο χρόνο και που παραδόξως συνοδεύεται από μεγάλα λόγια.
Πριν από λίγους μήνες ακούσαμε την υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη να αναγγέλλει ότι από τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ θα ενισχυθούν 100.000 επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ενισχυθεί 400 επιχειρήσεις. Δεν νομίζω ότι το ελληνικό λεξιλόγιο είναι αρκετά πλούσιο για να αποδώσει το μέγεθος της αποτυχίας και της απόκλισης των αριθμών. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Κατσέλη μάλλον αναβαθμίστηκε στον ανασχηματισμό, ενώ η διοίκηση του φορέα παρέμεινε στη θέση της. Τελικά κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη. Πριν από λίγες μέρες τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης πλέον, ανακοινώνοντας τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Παραθέτω αυτούσια κάποια αποσπάσματα των δηλώσεων που έκανε:
«…Πριν από δύο ημέρες, υπογράψαμε την ίδρυση ενός νέου Ταμείου, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, που έχει σχέση με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη ρευστότητά τους, τη χρηματοδότησή τους. Περίπου 460 εκατ. ευρώ θα ”πέσουν” στην αγορά από την πλευρά του κράτους και άλλα τόσα από τις τράπεζες, δηλαδή 1 δισ. ευρώ συνολικά. Θέλω να σας πω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ (….) Σε λίγους μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα από πλευράς πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα θα είναι μία από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο…»
Ανακεφαλαιώνοντας τις δηλώσεις αυτές (χωρίς καμία διάθεση ερμηνείας) διαπιστώνουμε ότι έχουμε να αναμένουμε τις επόμενες περίπου 60 ημέρες την πλήρη μεταμόρφωση του επιχειρηματικό περιβάλλοντος σε ένα από τα καλύτερα του πλανήτη και την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων με 2 δισ. ευρώ. Εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου αυτό να γίνει. Δυστυχώς, όμως, η ιστορία έχει δείξει ότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν έχει ιδιαίτερα καλή σχέση ούτε με τους αριθμούς ούτε με τις προβλέψεις. Θυμίζω ότι το 2009 ως τομεάρχης Ανάπτυξης της αντιπολίτευσης είχε προβλέψει ότι τα νέα τότε προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ δεν θα ενισχύσουν ούτε 700 επιχειρήσεις. Τελικά εκείνα τα προγράμματα ενίσχυσαν πάνω από 60.000 επιχειρήσεις.
Είναι γνωστό ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι έννοιες της αξιολόγησης και των μετρήσιμων στόχων είναι παντελώς άγνωστες. Έκπληξη ωστόσο προκαλεί η ευκολία με την οποία κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανησυχία ανθρώπων που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Σε λίγους μήνες οι δηλώσεις αυτές (όπως και πολλές άλλες) θα έχουν ξεχαστεί και οι απολογιστικές εκθέσεις του υπουργείου ή οι ετήσιες εκθέσεις του φορέα θα σφύζουν από επιτυχίες του τύπου «…μειώσαμε τη δαπάνη στο χαρτί υγείας, ανακαινίσαμε το γραφείο του προέδρου, διοργανώσαμε με επιτυχία την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας…» και άλλα τέτοια. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει ανάγκη από έναν νέο φορέα που θα ωριμάσει λειτουργικά έπειτα από έναν χρόνο, τη στιγμή μάλιστα που μειώνονται μισθοί και συντάξεις στο όνομα της περικοπής των κρατικών δαπανών. Άλλωστε η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι όπου το κράτος μπλέχτηκε σε δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων, το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον καταστροφικό. Οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα απαιτούν σήμερα να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές, όπως το αποτελεσματικό ΤΕΜΠΜΕ και ο ΕΟΜΜΕΧ, δύο φορείς που βούλιαξαν τον τελευταίο χρόνο στις μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Θυμίζω ότι ιδιαίτερα το ΤΕΜΠΜΕ διαθέτει ένα ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό και έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Είναι κρίμα ένας φορέας που με κόπο έχτισε μια αξιοπιστία στην αγορά ουσιαστικά να ακυρώνεται λόγω αστοχιών της διοίκησής του. Ίσως θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να σκεφτεί ότι όταν η ομάδα δεν αποδίδει, αλλάζουμε τον προπονητή και όχι την ονομασία.
Όλες οι έρευνες των μεγάλων επιμελητηρίων μιλούν για χιλιάδες λουκέτα το αμέσως επόμενο διάστημα. Με αυτό το δεδομένο η συγκυρία δεν προσφέρεται για πειραματισμούς, ενώ καμία μετεξέλιξη κανενός φορέα δεν θα αποτελέσει δικαιολογία για παραπάνω καθυστερήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν πλέον την πολυτέλεια του χρόνου, απαιτούν λύσεις σήμερα.