ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ!

Σημαντικό ρόλο πάντως θα διαδραματίσουν οι ψηφοφόροι του Μαντούβαλου, που εν πολλοίς θα είναι οι ρυθμιστές στον δεύτερο γύρο. Διότι αν ψηφίσουν Μιχαλολιάκο, θα τον βγάλουν δήμαρχο, και αν δεν τον ψηφίσουν, θα ανοίξουν τον δρόμο στον Μίχα. Οπότε το ζητούμενο εν προκειμένω είναι αν οι ψηφοφόροι του Μαντούβαλου θα τον ψηφίσουν επειδή τον εκτιμούν και πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει πράγματα για τον Πειραιά ή θα τον ψήφισαν για να δώσουν παράλληλα μια αντιμνημονιακή ψήφο. Στην περίπτωση που συμβαίνει αυτό βέβαια δεν πρόκειται στον β΄ γύρο να ψηφίσουν τον Μίχα.

Τα στοιχεία που κυριαρχούν και σηματοδοτούν την πορεία των υποψηφίων σ’ αυτήν την τελική ευθεία είναι τα εξής:

Ο Γιάννης Μίχας εμφανίστηκε στην αρχή ως το απόλυτο φαβορί. Κι αν έκανε τις κατάλληλες κινήσεις θα ήταν το φαβορί. Όμως η αλαζονεία του, η εμπάθειά του προς στελέχη του κόμματος και η απαράδεκτη συμπεριφορά του ακόμα και σε ανθρώπους που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στη Νομαρχία Πειραιά, τον αποδόμησαν, απομάκρυναν κόσμο και έχασε τον αέρα του φαβορί.

Σημαντικό ρόλο στην κατρακύλα του Γ. Μίχα διαδραμάτισε η υπονόμευση που έκανε στον δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα, για να μην είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, και οι συνεχείς κατηγορίες που εκτόξευε εναντίον του, δημιουργώντας μια εικόνα που κάθε άλλο παρά συνέβαλε στη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό φάνηκε με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για την περιφέρεια. Η ανακοίνωση άνοιξε τις πόρτες και όλοι σχεδόν οι φίλοι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Περιφέρεια, εγκατέλειψαν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και πήγαν ομαδικά στον Γ. Δημαρά.

Βέβαια τόσο η αποδόμηση του Μίχα όσο και οι επιπτώσεις που σημάδεψαν και τον Γ. Σγουρό, έχουν –πέρα από τα όποια λάθη και τις τοπικές αντιπαραθέσεις– και μια άλλη βασική αιτία που δεν είναι άλλη από το Μνημόνιο. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, αλλά και οι φίλοι του Κινήματος, επειδή ακριβώς ζουν και κινούνται στις υποβαθμισμένες συνοικίες των Καμινίων, της Κοκκινιάς, της Σούδας, των Μανιάτικων κ.α., ακούνε τις κατάρες και την οργή του κόσμου για τα αντιλαϊκά μέτρα, που τον έχουν καταδικάσει στην ανεργία και στην πείνα, και δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν μαζί του. Γι’ αυτό όταν βλέπουν τον Μίχα να μιλάει υπέρ του Μνημονίου και να το στηρίζει μετέχοντας στον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ που μας το… φόρτωσε, δεν μπορούν να μην πάρουν αποστάσεις. Αν ο Σγουρός εισπράττει μια δυσαρέσκεια από… σπόντα, γιατί είναι αυτοδιοικητικός και δεν έχει συμμετοχή στις αποφάσεις, ο Μίχας εισπράττει αυτήν τη δυσαρέσκεια στο ακέραιο, γιατί είναι από εκείνους που μετέχουν στον πυρήνα που σχεδιάζει, αποδέχεται και επιβάλλει αυτόν τον ορυμαγδό των μέτρων που έχουν γονατίσει τον κόσμο και τον έχουν κάνει να παραμιλάει!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μέλη των ΚΑΠΗ που δεν θέλουν να δουν ούτε… ζωγραφιστό τον Μίχα μετά τα όσα ακούστηκαν προχθές, ότι θα πρέπει να… κλείσουν τα ΚΑΠΗ για λόγους οικονομίας!

Τα μέλη του Α1 και Α2 ΚΑΠΗ του Α΄ Διαμερίσματος Πειραιά είπαν στον Β. Μιχαλολιάκο, που τους επισκέφθηκε, πως δεν επιθυμούν να δουν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, γιατί πάνω απ’ όλα θεωρούν ανήθικο να μιλάνε για στερήσεις σε αυτούς που δημιούργησαν το Έπος του ’40 και μάλιστα τούτες τις μέρες που γιορτάσαμε την επέτειο.

Από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος έκανε μια κίνηση που λειτούργησε πολύ θετικά. Μιλάμε για την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, η οποία είχε απήχηση και ανέβασε πολύ τις… μετοχές του στο εκλογικό σώμα. Παράλληλα παρουσίασε ένα πρόγραμμα υλοποιήσιμο και κατάρτισε έναν συνδυασμό που μπορεί να συγκεντρώσει ψήφους. Έτσι κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο της ΝΔ στον Πειραιά, αλλά και να διεισδύσει και σε άλλους χώρους.

Τις τελευταίες ημέρες ο Β. Μιχαλολιάκος έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξαντλητικών περιοδειών που τον φέρνει σε επαφή με τον απλό κόσμο και συζητά μαζί του. Σε μια τέτοια περιοδεία στο Δ΄ Διαμέρισμα, όταν ρώτησε κάποιους στον δρόμο πώς τα πάνε, του απάντησαν ότι οι μισοί είναι άνεργοι και οι άλλοι περιμένουν κι αυτοί τη σειρά τους να απολυθούν γιατί τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις κλείνουν. Η απάντηση του Μιχαλολιάκου ήταν ότι έχουν τρόπο να αντιδράσουν καταψηφίζοντας τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ.

Καθημερινά σύλλογοι, φορείς, ομάδες Πειραιωτών και απλοί ψηφοφόροι επισκέπτονται το γραφείο του Β. Μιχαλολιάκου και δηλώνουν την υποστήριξή τους. Μάλιστα σε εκδήλωση που έκανε προς τιμήν του η ΟΝΝΕΔ στο ξενοδοχείο «Σαβόι», πάνω από 600 νεολαίοι τού δήλωσαν τη στήριξή τους, αλλά και τη διάθεσή τους να τον βοηθήσουν να περάσει το μήνυμά του σε όσο το δυνατόν περισσότερους Πειραιώτες.

Με τα δεδομένα αυτά ο Μίχας από απόλυτο φαβορί, την προσεχή Κυριακή μπορεί να είναι μπροστά με μικρή διαφορά από τον Β. Μιχαλολιάκο, με τον Π. Μαντούβαλο σε μικρή απόσταση, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι έχει πολύ καλή παρουσία στον Πειραιά και έχει διασφαλίσει την εμπιστοσύνη πολλών Πειραιωτών. Έκπληξη πάντως αποτελεί το γεγονός πως από τον συνδυασμό του Μαντούβαλου υπάρχουν 13 κενά στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και 9 στους διαμερισματικούς.

Όλες πάντως οι συγκεντρώσεις που έχει κάνει ο Μαντούβαλος είναι επιτυχημένες και έχει ανταπόκριση στους Πειραιώτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών και καθώς το κλίμα καταλαγιάζει πλέον, ο Μιχαλολιάκος έχει ανοδική τάση, ο Μίχας εξακολουθεί να χάνει έδαφος, ο Μαντούβαλος έχει καλή πορεία αλλά είναι δύσκολο να μπει στον β΄ γύρο, ο συνδυασμός του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη εξασφαλίζει ένα σημαντικό ποσοστό, όπως και το «Λιμάνι της Αγωνίας», κυρίως για συναισθηματικούς λόγους λόγω της απώλειας Λεγάκη, ενώ ο ανεξάρτητος από τον χώρο της ΝΔ Αντ. Καλογερόγιαννης δεν φαίνεται να… διασώζεται, καθώς είναι κάτω από το 3%.


Σχολιάστε εδώ