ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΥΝΟΥΣΕ ΤΟ… ΔΑΧΤΥΛΑΚΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΤΑΝ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ

«Εάν κουνούσα το μικρό μου δακτυλάκι θα καταδικαζόταν ο Ανδρέας», δήλωσε ο Κων. Μητσοτάκης στους «Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά, αλλά -σύμφωνα πάντα με τη δική του δήλωση- δεν το έκανε.
Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου και του Ειδικού Δικαστηρίου Βασ. Κόκκινου, ο οποίος υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της κρίσης του δικαστηρίου.
Ο δημόσιος αυτός διάλογος αποδεικνύεται υποκριτικός, αλλά ταυτόχρονα και αποκαλυπτικός. Αν και ήταν γνωστές οι στενές σχέσεις του Βασ. Κόκκινου με τον Κων. Μητσοτάκη – έχουν γραφεί χιλιάδες λέξεις στον Τύπο κυρίως από τα «Νέα» και το «Βήμα». Κατά τη διάρκεια των παραπομπών στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Δημ. Τσοβόλας αποκάλυψε συναντήσεις του Βασ. Κόκκινου με τον τότε πρωθυπουργό Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα.
Η επίσημη εκδοχή τότε ήταν πως οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης. Η εκδοχή προκάλεσε γέλια, καθώς δεν ήταν παρών ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης που υποτίθεται θα εισηγείτο τα μέτρα. Η αποκάλυψη της ψηφοφορίας για την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου φαίνεται να διαψεύδει τον Κων. Μητσοτάκη, σχετικά με τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει, καθώς έπρεπε να πείσει έναν από τους Χρ. Πλουμή, Παρμενίωνα Τσίφρα, Βασ. Λαμπρίδη, Παν. Κατραλή, Πρ. Ασημιάδη, Δημ. Ζάχο και Γ. Μακρή, που ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτοί οι δικαστές διαμόρφωσαν την πλειοψηφία των επτά προς έξι με την οποία ο Ανδρέας αθωώθηκε.
Ο Βασ. Κόκκινος ψήφισε υπέρ της ενοχής του Ανδρέα, διαμορφώνοντας έτσι την οριακή πλειοψηφία της αθώωσής του που εκείνη την εποχή είχε εξαιρετική σημασία. Δικαστές που βίωσαν εκείνη την περίοδο περιγράφουν ως εξής την ψηφοφορία:
Το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου η ψηφοφορία των δικαστών ήταν 5 υπέρ και 5 κατά της καταδίκης του Ανδρέα. Είχαν ψηφίσει όλοι οι αρεοπαγίτες, με σειρά από τον νεότερο προς τον αρχαιότερο, και υπολείπονταν οι αντιπρόεδροι Χρ. Πλουμής, Παρ. Τσίφρας και ο πρόεδρος Βασ. Κόκκινος. Κατά την επομένη και τελευταία διάσκεψη, οι δύο αντιπρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της αθώωσης του Ανδρέα σχηματίζοντας εκείνη τη στιγμή την πλειοψηφία των 7 αθωωτικών ψήφων έναντι πέντε καταδικαστικών. Υπολειπόταν ο ψήφος του Βασ. Κόκκινου, αλλά ό,τι κι αν ψήφιζε ο Ανδρέας ήταν ήδη αθώος. Ο τότε πρόεδρος ψήφισε υπέρ της ενοχής, όπως αποκάλυψαν τότε τα «Νέα».
Με τη δήλωση-απάντηση που έστειλε στην εφημερίδα «Καθημερινή» με αφορμή τις δηλώσεις του Κων. Μητσοτάκη, ο Βασ. Κόκκινος τονίζει πως η απόφαση στηρίχθηκε στα στοιχεία τα οποία προέκυψαν στην ακροαματική διαδικασία.
Και βέβαια η δήλωσή του αυτή έρχεται να αποκαλύψει, είκοσι χρόνια μετά, ακριβώς αυτό που υποστήριξε πρόσφατα ο Κων. Μητσοτάκης. Ότι δηλαδή δεν ήταν και τόσο θεμελιωμένη η κατηγορία. Θα φρόντιζε, λέει, να «είναι καλύτερα θεμελιωμένη».
Ίσως όλα αυτά να αποτελέσουν υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος. Έχουν όμως τεράστια σημασία και για τις σημερινές εξελίξεις, καθώς οι τότε προφανώς πρόχειρες, αβάσιμες και άδικες παραπομπές υπονόμευσαν τη λαϊκή απαίτηση της κάθαρσης και της τιμωρίας πραγματικών ενόχων. Γιατί οι τότε παραπομπές αποσκοπούσαν μόνο στην εξόντωση πολιτικών αντιπάλων και στην εξυπηρέτηση εκλογικών στόχων.


Σχολιάστε εδώ