Δεν πληρώνουν εισφορές, δεν καταβάλλουν αγγελιόσημο

Οφειλές ύψους 58 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές και 30 εκατ. ευρώ από το αγγελιόσημο προς το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ αλλά και 485 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τον απολογισμό που έστειλε ο πρόεδρός του Κώστας Τσουπαρόπουλος στην
ΕΣΗΕΑ. Η ύφεση από τη μια πλευρά αλλά και το καθεστώς ανομίας που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια από την άλλη έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο Ταμείο, ενώ αναμένεται και νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.
Η τάση στην καταβολή του αγγελιοσήμου είναι πτωτική, καθώς τα έσοδα το 2009 μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το 2008, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 η πτώση ήταν της τάξεως του 2-3%. Την τρέχουσα όμως περίοδο ο ρυθμός αυξήθηκε στο 5-6%.
Στην επιστολή δεν δίνονται στοιχεία για τους οφειλέτες, όμως σημειώνεται ότι ακολουθούνται «όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την είσπραξή τους», όπως καταλογισμοί, βεβαιώσεις, κατασχέσεις, μηνύσεις και ειδοποιήσεις, ενώ σε εξέλιξη είναι η ρύθμιση των οφειλών. Όμως και αυτές οι ασφαλιστικές οφειλές είναι υψηλές για τα δεδομένα της εποχής. Έτσι, στο σκέλος της ασφάλισης από τα 58 εκατ. ευρώ που οφείλονται στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ τα 25,2 εκατ. ευρώ είναι προς το πρώην ΤΣΠΕΑΘ, τα 2 εκατ. ευρώ προς το πρώην ΤΑΙΣΥΤ και τα 30,8 εκατ. ευρώ προς το πρώην ΤΑΤΑ.
Δυστυχώς, η τάση μείωσης των εισφορών συνεχίζεται και την τρέχουσα περίοδο, με τις εισφορές των εργαζομένων να έχουν μειωθεί κατά περίπου 8% και των εργοδοτών κατά 25%, κάτι που σύμφωνα με τον Κ. Τσουπαρόπουλο «πρέπει να αποδοθεί και στην οικονομική κρίση και στη δυστροπία των επιχειρηματιών». Το Ταμείο, μάλιστα, στην επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ προαναγγέλλει νέους ελέγχους. Ταυτόχρονα παρατηρείται και αύξηση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης και επιδόματος ανεργίας, συνεπώς και στις απολύσεις.
Το 2008 οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας ήταν 263, το 2009 αυξήθηκαν σε 485 και το πρώτο εννιάμηνο του 2010 έφτασαν τις 388. Η διοίκηση του Ταμείου θέτει ως προτεραιότητα την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών. Σύμφωνα με τον Κ. Τσουπαρόπουλο, η «δυστροπία των οφειλετών, η οικονομική αδυναμία των εκδοτικών επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, η μείωση των κρατικών καταχωρίσεων (ειδικά στην επαρχία) είναι οι κύριες αιτίες της μη καταβολής των οφειλών», σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην εκδίκαση των αγωγών.


Σχολιάστε εδώ